Εγγραφή στο μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 13:31, 25 Ιουνίου 2013 υπό τον A papageorgiou (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δημιουργείται Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), στο οποίο εγγράφονται υποχρεωτικά όλα τα ενήλικα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα που ασκούν στην Επικράτεια αγροτική δραστηριότητα ή κατέχουν αγροτική εκμετάλλευση. Σκοπός του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων είναι η καταγραφή όλων των επαγγελματιών αγροτών και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων της χώρας, με όλες τις απαραίτητες αλφαριθμητικές και χαρτογραφικές πληροφορίες, για τη λήψη αποφάσεων και την άσκηση της Αγροτικής Πολιτικής.

Υποβάλλεται ταυτόχρονα με την ενιαία αίτηση για το καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης και τα λοιπά καθεστώτα στήριξης στις κατά τόπους Περιφερειακές Δ/νσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ ελέγχουν το έντυπο της αίτησης ως προς την πληρότητα και ορθότητά του και το καταχωρούν στην Βάση Δεδομένων του μητρώου αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ).

Επίσης, η αίτηση μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά στον σύνδεσμο του ΥΠΑΑΤ με τίτλο ψηφιακές υπηρεσίες ΥΠΑΑΤ, αρκεί ο ενδιαφερόμενος να δημιουργήσει ένα λογαριασμό τον οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιεί και για άλλες υπηρεσίες όπως εγγραφή συλλογικών αγροτικών οργανώσεων στο αντίτοιχο μητρώο, ενημέρωση της αίτησης πληρωμής που έχει καταθέσει στα πλαίσια των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων, αιτήσεις κυκλοφορίας νέων τύπων λιπασμάτων κ.α.

Μπορείτε κάνοντας κλικ στο αρχείο οδηγιών να βρείτε πληροφορίες που θα βοηθήσουν στη συμπλήρωση όλων των πεδίων της αίτησης για την εγγραφή σας στο μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στο μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων περιλαμβάνει:

  • Το Νόμο 3874 (ΦΕΚ 151/Α/2010) που αναφέρεται στη δημιουργία του μητρώου αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, στους δικαιούχους εγγραφής σε αυτό,στη διαδικασία εγγραφής, στην αρμόδια υπηρεσία τήρησης του μητρώου και στις πηγές ενημέρωσής του.
  • Το ΦΕΚ 273/Β/2011 παρουσιάζει με μεγαλύτερη ανάλυση τις διαδικασίες και προθεσμίες εγγραφής και ενημέρωσης του ΜΑΑΕ, τα όργανα και τη διαδικασία προσωρινής ή οριστικής διαγραφής από το Μητρώο, την αναγκαία επαγγελματική κατάρτιση των φυσικών προσώπων – επαγγελματιών αγροτών που εγγράφονται στο Μητρώο, τη διαδικασία και αρμόδιες υπηρεσίες έκδοσης των σχετικών με το ΜΑΑΕ πιστοποιητικών.
  • Το ΦΕΚ 1852/Β/2010 καθορίζει το αναλυτικό περιεχόμενο και τις πληροφορίες του μητρώου αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) του Ν.3874/2010 άρθρο 8.
  • Το ΦΕΚ 1181B μας παρέχει οδηγίες για τον προσδιορισμό της ετήσιας απασχόλησης στην αγροτική εκμετάλλευση.

Σχετικές σελίδες

Σύνδεσμοι