Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Εδαφικές συνθήκες κριθαριού"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
(Νέα σελίδα με ' ευδο...')
 
(Μ)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
 +
{{{top_heading|==}}}Δομή{{{top_heading|==}}}
  
 +
Το [[Κριθάρι φυτό |κριθάρι]] ευδοκιμεί κυρίως σε πηλώδη και αργιλοπηλώδη εδάφη ενώ έχει χαμηλές αποδόσεις σε αμμώδη και συνεκτικά. Χρειάζεται καλά στραγγιζόμενα εδάφη επειδή υποφέρει από περίσσεια υγρασίας. Ο υδατικός ορίζοντας πρέπει να βρίσκεται οπωσδήποτε κάτω από τα 2m.
 +
 +
{{{top_heading|==}}}Γονιμότητα{{{top_heading|==}}}
 +
 +
Μπορεί να [[Καλλιέργεια κριθαριού |καλλιεργείται]] και να αποδίδει ικανοποιητικά και σε εδάφη λιγότερο γόνιμα απ' ό,τι το [[Σιτάρι φυτό |σιτάρι]].
 +
 +
{{{top_heading|==}}}Αντίδραση{{{top_heading|==}}}
 +
 +
Απαιτεί εδάφη λιγότερο όξινα από το σιτάρι, με pH μεταξύ 6 και 7.5.
 +
 +
{{{top_heading|==}}}Αλατότητα{{{top_heading|==}}}
 +
 +
Είναι ίσως το περισσότερο ανθεκτικό στην αλατότητα από τα καλλιεργούμενα φυτά σε όλα σχεδόν τα στάδια ανάπτυξης. Στη Μεσοποταμία αντικατέστησε βαθμιαία το σιτάρι στα ήδη υποβαθμισμένα από τις συνεχείς αρδεύσεις εδάφη. Η ανθεκτικότητα στο αλάτι διαφέρει μεταξύ των ποικιλιών. Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται η ανθεκτικότητα του φυτού στην αλατότητα του εδάφους.
 +
 +
{| class="wikitable" style="text-align: center;"
 +
|+<font size="+1">Η μείωση των τελικών αποδόσεων στο κριθάρι συναρτήσει της αγωγιμότητας του εδάφους.</font>
 +
|-
 +
! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Αγωγιμότητα (mmho/cm) στους 25<sup>o</sup>C</font>
 +
! scope="col" colspan="3" |<font size="+1">Μείωση απόδοσης (%)</font>
 +
|-
 +
|0-12.0
 +
|0-10
 +
|-
 +
|12.0-15.8
 +
|10-25
 +
|-
 +
|15.8-17.5
 +
|25-50
 +
|-
 +
|17.5-21.2
 +
|>50
 +
|-
 +
|}
  
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]

Αναθεώρηση της 10:49, 9 Αυγούστου 2013

Δομή

Το κριθάρι ευδοκιμεί κυρίως σε πηλώδη και αργιλοπηλώδη εδάφη ενώ έχει χαμηλές αποδόσεις σε αμμώδη και συνεκτικά. Χρειάζεται καλά στραγγιζόμενα εδάφη επειδή υποφέρει από περίσσεια υγρασίας. Ο υδατικός ορίζοντας πρέπει να βρίσκεται οπωσδήποτε κάτω από τα 2m.

Γονιμότητα

Μπορεί να καλλιεργείται και να αποδίδει ικανοποιητικά και σε εδάφη λιγότερο γόνιμα απ' ό,τι το σιτάρι.

Αντίδραση

Απαιτεί εδάφη λιγότερο όξινα από το σιτάρι, με pH μεταξύ 6 και 7.5.

Αλατότητα

Είναι ίσως το περισσότερο ανθεκτικό στην αλατότητα από τα καλλιεργούμενα φυτά σε όλα σχεδόν τα στάδια ανάπτυξης. Στη Μεσοποταμία αντικατέστησε βαθμιαία το σιτάρι στα ήδη υποβαθμισμένα από τις συνεχείς αρδεύσεις εδάφη. Η ανθεκτικότητα στο αλάτι διαφέρει μεταξύ των ποικιλιών. Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται η ανθεκτικότητα του φυτού στην αλατότητα του εδάφους.

Η μείωση των τελικών αποδόσεων στο κριθάρι συναρτήσει της αγωγιμότητας του εδάφους.
Αγωγιμότητα (mmho/cm) στους 25oC Μείωση απόδοσης (%)
0-12.0 0-10
12.0-15.8 10-25
15.8-17.5 25-50
17.5-21.2 >50