Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Εδαφικές συνθήκες λάχανου Βρυξελλών"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
(Νέα σελίδα με 'Το έδαφος πρέπει να είναι μέσης σύστασης, γόνιμο, πλούσιο σε οργανική ουσία, ...')
 
 
(2 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από ένα χρήστη δεν εμφανίζονται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Το έδαφος πρέπει να είναι [[Πηλώδη εδάφη|μέσης σύστασης]], γόνιμο, πλούσιο σε οργανική ουσία, να διαθέτει υγρασία και στραγγίζει καλά. Θα πρέπει όμως να αποφεύγονται εδάφη που στεγνώνουν πολύ γρήγορα. Το pH του εδάφους θα πρέπει να έχει άριστη τιμή 6-6.5, ενώ σε πολύ χαμηλότερη τιμή επηρεάζεται αρνητικά η διαθεσιμότητα των ιχνοστοιχείων (απαραίτητα για το λάχανο). Για τα πρώιμα λάχανα προτιμώνται [[Αμμώδη εδάφη|αμμώδη]], ζεστά εδάφη. Για τα οψιμότερα προτιμώνται [[Αργιλώδη εδάφη|βαριά εδάφη]] που είναι στραγγερά και πλούσια σε οργανική ουσία.
+
Το έδαφος πρέπει να είναι [[Πηλώδη εδάφη|μέσης σύστασης]], γόνιμο, πλούσιο σε οργανική ουσία, να διαθέτει υγρασία και στραγγίζει καλά. Θα πρέπει όμως να αποφεύγονται εδάφη που στεγνώνουν πολύ γρήγορα. Το pH του εδάφους θα πρέπει να έχει άριστη τιμή 6 - 6,5, ενώ σε πολύ χαμηλότερη τιμή επηρεάζεται αρνητικά η διαθεσιμότητα των ιχνοστοιχείων (απαραίτητα για το λάχανο). Για τα πρώιμα λάχανα προτιμώνται [[Αμμώδη εδάφη|αμμώδη]], ζεστά εδάφη. Για τα οψιμότερα προτιμώνται [[Αργιλώδη εδάφη|βαριά εδάφη]] που είναι στραγγερά και πλούσια σε οργανική ουσία. Το λάχανο Βρυξελλών, μπορεί να καλλιεργηθεί και σε [[Ασβεστώδη εδάφη|ασβεστώδη εδάφη]].<ref name="Καλλιέργεια λάχανου Βρυξελλών"/>
 +
 
 +
==Βιβλιογραφία==
 +
<references>
 +
<ref name="Καλλιέργεια λάχανου Βρυξελλών"> Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας λαχανικών - Λάχανο Βρυξελλών, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.</ref>
 +
</references>
  
 
[[σχετίζεται με::Λάχανο Βρυξελλών φυτό| ]]
 
[[σχετίζεται με::Λάχανο Βρυξελλών φυτό| ]]
Γραμμή 7: Γραμμή 12:
 
[[ευδοκιμεί σε τύπο εδάφους::Αμμώδη εδάφη| ]]
 
[[ευδοκιμεί σε τύπο εδάφους::Αμμώδη εδάφη| ]]
 
[[ευδοκιμεί σε τύπο εδάφους::Αργιλώδη εδάφη| ]]
 
[[ευδοκιμεί σε τύπο εδάφους::Αργιλώδη εδάφη| ]]
 +
[[ευδοκιμεί σε τύπο εδάφους::Ασβεστώδη εδάφη| ]]
 
[[ευδοκιμεί σε έδαφος ελάχιστης τιμής pH::5.6| ]]
 
[[ευδοκιμεί σε έδαφος ελάχιστης τιμής pH::5.6| ]]
 
[[ευδοκιμεί σε έδαφος μέγιστης τιμής pH::7.2| ]]
 
[[ευδοκιμεί σε έδαφος μέγιστης τιμής pH::7.2| ]]
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 13:24, 10 Ιουλίου 2015

Το έδαφος πρέπει να είναι μέσης σύστασης, γόνιμο, πλούσιο σε οργανική ουσία, να διαθέτει υγρασία και στραγγίζει καλά. Θα πρέπει όμως να αποφεύγονται εδάφη που στεγνώνουν πολύ γρήγορα. Το pH του εδάφους θα πρέπει να έχει άριστη τιμή 6 - 6,5, ενώ σε πολύ χαμηλότερη τιμή επηρεάζεται αρνητικά η διαθεσιμότητα των ιχνοστοιχείων (απαραίτητα για το λάχανο). Για τα πρώιμα λάχανα προτιμώνται αμμώδη, ζεστά εδάφη. Για τα οψιμότερα προτιμώνται βαριά εδάφη που είναι στραγγερά και πλούσια σε οργανική ουσία. Το λάχανο Βρυξελλών, μπορεί να καλλιεργηθεί και σε ασβεστώδη εδάφη.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας λαχανικών - Λάχανο Βρυξελλών, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.