Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Εδαφoκλιματικές συνθήκες χαμομηλιού"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
 
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
 
Το [[Χαμομήλι φυτό|χαμομήλι]] ευδοκιμεί καλύτερα σε πεδινές περιοχές με εύκρατο κλίμα σε σχέση με τις ορεινές. Παρουσιάζει αντοχή σε χαμηλές θερμοκρασίες. Δεν αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Το χαμομήλι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στους ανέμους κυρίως την περίοδο της άνθησής του, γι αυτό θεωρείται απαραίτητη η τοποθέτηση ανεμοφράκτη ώστε να μειωθεί η ένταση του ανέμου. Στα σκιερά μέρη αυξάνει η περιεκτικότητά του σε χαμαζουλένιο, που είναι το βασικότερο συστατικό του αιθέριου ελαίου του.  
 
Το [[Χαμομήλι φυτό|χαμομήλι]] ευδοκιμεί καλύτερα σε πεδινές περιοχές με εύκρατο κλίμα σε σχέση με τις ορεινές. Παρουσιάζει αντοχή σε χαμηλές θερμοκρασίες. Δεν αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Το χαμομήλι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στους ανέμους κυρίως την περίοδο της άνθησής του, γι αυτό θεωρείται απαραίτητη η τοποθέτηση ανεμοφράκτη ώστε να μειωθεί η ένταση του ανέμου. Στα σκιερά μέρη αυξάνει η περιεκτικότητά του σε χαμαζουλένιο, που είναι το βασικότερο συστατικό του αιθέριου ελαίου του.  
  
Τα καλύτερα εδάφη είναι τα αμμοαργιλώδη με αρκετή οργανική ουσία. Στα [[Αμμώδη εδάφη|αμμώδη]] εδάφη η ανάπτυξή του περιορίζεται και πολλές φορές από την μεγάλη ξηρασία δεν προλαβαίνει να [[Μορφολογικά χαρακτηριστικά χαμομηλιού|ανθίσει]]. Ακατάλληλα είναι τα [[Αργιλώδη εδάφη|βαριά εδάφη]] με πολύ υγρασία. Το χαμομήλι μπορεί να [[Καλλιέργεια χαμομηλιού|καλλιεργηθεί]] και σε ισχυρά όξινα εδάφη (pH = 4,5) αλλά καλύτερη απόδοση παρουσιάζει σε εδάφη με pH 5,5 - 7,6.  
+
Τα καλύτερα εδάφη είναι τα αμμοαργιλώδη με αρκετή οργανική ουσία. Στα [[Αμμώδη εδάφη|αμμώδη]] εδάφη η ανάπτυξή του περιορίζεται και πολλές φορές από την μεγάλη ξηρασία δεν προλαβαίνει να [[Μορφολογικά χαρακτηριστικά χαμομηλιού|ανθίσει]]. Ακατάλληλα είναι τα [[Αργιλώδη εδάφη|βαριά εδάφη]] με πολύ υγρασία. Το χαμομήλι μπορεί να [[Καλλιέργεια χαμομηλιού|καλλιεργηθεί]] και σε ισχυρά όξινα εδάφη (pH = 4,5) αλλά καλύτερη απόδοση παρουσιάζει σε εδάφη με pH 5,5 - 7,6.<ref name="Άρωμα ποιότητας"/>
 
+
 +
==Βιβλιογραφία==
 +
<references>
 +
<ref name="Άρωμα ποιότητας"> Άρωμα ποιότητας - Επιχειρηματικός οδηγός, Δίκτυο διατοπικής συνεργασίας αναπτυξιακών εταιριών Κιλκίς, Ημαθίας, Ξάνθης, Σερρών, Χαλκιδικής.</ref>
 +
</references>
  
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
Γραμμή 11: Γραμμή 15:
 
[[ευδοκιμεί σε έδαφος ελάχιστης τιμής pH::4.5| ]]
 
[[ευδοκιμεί σε έδαφος ελάχιστης τιμής pH::4.5| ]]
 
[[ευδοκιμεί σε έδαφος μέγιστης τιμής pH::7.8| ]]
 
[[ευδοκιμεί σε έδαφος μέγιστης τιμής pH::7.8| ]]
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 10:07, 20 Ιουλίου 2015

Το χαμομήλι ευδοκιμεί καλύτερα σε πεδινές περιοχές με εύκρατο κλίμα σε σχέση με τις ορεινές. Παρουσιάζει αντοχή σε χαμηλές θερμοκρασίες. Δεν αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Το χαμομήλι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στους ανέμους κυρίως την περίοδο της άνθησής του, γι αυτό θεωρείται απαραίτητη η τοποθέτηση ανεμοφράκτη ώστε να μειωθεί η ένταση του ανέμου. Στα σκιερά μέρη αυξάνει η περιεκτικότητά του σε χαμαζουλένιο, που είναι το βασικότερο συστατικό του αιθέριου ελαίου του.

Τα καλύτερα εδάφη είναι τα αμμοαργιλώδη με αρκετή οργανική ουσία. Στα αμμώδη εδάφη η ανάπτυξή του περιορίζεται και πολλές φορές από την μεγάλη ξηρασία δεν προλαβαίνει να ανθίσει. Ακατάλληλα είναι τα βαριά εδάφη με πολύ υγρασία. Το χαμομήλι μπορεί να καλλιεργηθεί και σε ισχυρά όξινα εδάφη (pH = 4,5) αλλά καλύτερη απόδοση παρουσιάζει σε εδάφη με pH 5,5 - 7,6.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Άρωμα ποιότητας - Επιχειρηματικός οδηγός, Δίκτυο διατοπικής συνεργασίας αναπτυξιακών εταιριών Κιλκίς, Ημαθίας, Ξάνθης, Σερρών, Χαλκιδικής.