Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Εκτροφή ανοικτού τύπου"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
 
[[Image:Εκτροφή ανοικτού τύπου.jpg|thumb|px100|Εκτροφή ανοικτού τύπου]]
 
[[Image:Εκτροφή ανοικτού τύπου.jpg|thumb|px100|Εκτροφή ανοικτού τύπου]]
  
<font color="black">Εκτροφή Ανοικτού Τύπου</font> ονομάζουμε την [[Εκτροφή σαλιγκαριών |εκτροφή σαλιγκαριών]] σε ανοιχτούς χώρους (περιφραγμένους όμως) όπου τα σαλιγκάρια μεγαλώνουν μαζί με τα φυτά που τους αρέσει να τρώνε. Η Εκτροφή Ανοιχτού Τύπου είναι συνδυασμός αγροτικής παραγωγής (για τροφή) και κτηνοτροφίας.
+
Η εκτροφή <span style="font-weight:bold;">Ανοικτού ή Ιταλικού Τύπου</span> είναι συνδυασμός αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, που πραγματοποιείται σε ανοιχτούς περιφραγμένους χώρους όπου καλλιεργούνται και τα [[κατάλογος φυτών |φυτά]] με τα οποία τρέφονται τα [[σαλιγκάρια]]. Η μέθοδος αυτή παρουσιάζει πλεονεκτήματα όπως το χαμηλότερο κόστος επένδυσης και η καλύτερη ποιότητα παραγωγής, αλλά ενέχει υψηλότερη αβεβαιότητα λόγω της μεγαλύτερης εξάρτησης από τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Απαραίτητες προϋποθέσεις για την αποδοτικότητα της μεθόδου είναι η ύπαρξη ευνοϊκών κλιματολογικών και [[τύποι εδαφών |εδαφολογικών]] συνθηκών (θερμοκρασίες μεταξύ 7-28°C, υγρασία μεταξύ 75-95%, ευνοϊκές φωτοπερίοδοι ανάλογα με το βιολογικό κύκλο, περιορισμένα ακραία καιρικά φαινόμενα, [[Ασβεστούχα εδάφη |ασβεστώδες έδαφος]] με pH>6,5 που στραγγίζει εύκολα και δεν δημιουργεί λάσπες, κ.λπ.), εξασφάλιση νερού καλής ποιότητας και περιορισμένη παρουσία θηρευτών.
  
{{{top_heading|===}}}Επιλογή κατάλληλου αγροτεμαχίου για την εγκατάσταση{{{top_heading|===}}}
+
{{{top_heading|===}}}Προεργασία:{{{top_heading|===}}} Εξέταση καταλληλότητας αγροκτήματος (κλιματολογικές συνθήκες, άνεμοι, κλίσεις, κ.λπ.), ανάλυση εδάφους και νερού, επιχειρηματικό σχέδιο και αξιολόγηση βιωσιμότητας.
  
Απαραίτητες προϋποθέσεις που πρέπει να λάβει κάποιος υπόψη για να επιλέξει τον κατάλληλο χώρο εγκατάστασης ενός εκτροφείου [[Μέθοδοι εκτροφής σαλιγκαριού |Ανοιχτού Τύπου]] είναι:
+
{{{top_heading|===}}}Προετοιμασία του εδάφους:{{{top_heading|===}}}(Βαθύ όργωμα, φρεζάρισμα, καταπολέμηση ζιζανίων, απολύμανση και μυοκτονία σε περίπτωση που υπάρχουν ποντίκια).
  
*<font color="black">Νερό–υδροδότηση:</font> εξασφάλιση νερού στο εκτροφείο (από γεώτρηση ή ποτάμι), στο οποίο θα πρέπει να γίνει ανάλυση για την καταλληλότητά του.
+
{{{top_heading|===}}}Εγκατάσταση::{{{top_heading|===}}} (Περίφραξη, τοποθέτηση λαμαρινών στο έδαφος σε βάθος 30 – 50 cm για προστασία από τρωκτικά και άλλους θηρευτές, διχτυού που εμποδίζει τη φυγή των σαλιγκαριών, συστήματος άρδευσης με
*<font color="black">Το έδαφος</font> θα πρέπει να είναι ασβεστώδες (ph>6,5):Προτιμάμε το ασβεστώδες έδαφος, διότι το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τον σχηματισμό του κελύφους, όταν υπάρχει έλλειψη αυτού θα πρέπει να γίνεται τεχνική προσθήκη ασβεστίου.
+
σωλήνες και μπεκ τεχνητής βροχής).
*<font color="black">Στράγγιση-εκροή εδάφους:</font> μπορεί η υγρασία να είναι απαραίτητη αλλά τα σαλιγκάρια δεν αγαπάνε την λάσπη και τις λίμνες νερού οπότε καλά είναι να επιλέγονται εδάφη που στραγγίζουν εύκολα και δεν κατακρατούν νερά.
+
  
{{{top_heading|===}}}Προετοιμασία εδάφους{{{top_heading|===}}}
+
Προμήθεια γεννητόρων ( μάνες ) : Συνήθως επιλέγονται πιστοποιημένοι γεννήτορες από κάποιον
 +
προμηθευτή (για ελαχιστοποίηση των κινδύνων), αλλά από το δεύτερο χρόνο λειτουργίας χρησιμοποιούνται
 +
γεννήτορες ιδιοπαραγωγής.
 +
Γονιμοποίηση-αναπαραγωγή: Συνήθως τα σαλιγκάρια ζευγαρώνουν προς το τέλος της άνοιξης, αλλά
 +
υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την περιοχή λόγω των διαφορετικών κλιματολογικών συνθηκών. Σε
 +
συνθήκες εκτροφής κάθε σαλιγκάρι γεννά από 40 μέχρι 120 αυγά τα οποία εναποτίθενται εντός του εδάφους. Η
 +
περίοδος επώασης διαρκεί περίπου 12-13 ημέρες και μία εβδομάδα μετά τη γέννηση τα νεογέννητα σαλιγκάρια
 +
βγαίνουν στην επιφάνεια για να τραφούν.
 +
Πάχυνση: Η περίοδος πάχυνσης (από τη γέννηση μέχρι την πώληση) διαρκεί από 12 μέχρι 15 μήνες, αλλά
 +
μπορεί να υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες στα εκτροφεία, τη διατροφή,
 +
κ.τ.λ.. Τα σαλιγκάρια τρέφονται από τα φυτά που καλλιεργούνται στο εκτροφείο ( Ραδίκι, τριφύλλι ,
 +
κοκκινογούλι, τεύτλο, λευκό σέσκλο, ελαιοκράμβη, ηλίανθος και συμπληρωματικά φυτά ή φύλλα άλλων
 +
λαχανικών), ενώ σε περίπτωση που η τροφή δεν είναι επαρκής απαιτείται προσθήκη φυτών και από άλλα
 +
αγροτεμάχια. Ορισμένοι εκτροφείς συμπληρώνουν τη διατροφή και με ειδικό φύραμα ώστε να μεγιστοποιήσουν
 +
την παραγωγή τους. Για να παραχθεί ένα κιλό σαλιγκαριών απαιτούνται 7-8 κιλά φυτών.
 +
Συλλογή: Η συλλογή των σαλιγκαριών ξεκινά όταν τα σαλιγκάρια φτάσουν στο επιθυμητό μέγεθος. Αυτά που
 +
θα πωληθούν νωπά τοποθετούνται σε αεριζόμενα κλουβιά, όπου υφίστανται δίαιτα τουλάχιστον για 4 ημέρες,
 +
ώστε να καθαρίσει ο εντερικός τους σωλήνας και στη συνέχεια γίνεται εξωτερικός καθαρισμός.
 +
Αποθήκευση: Τα συλλεχθέντα σαλιγκάρια αποθηκεύονται προσωρινά σε ξύλινα κιβώτια αφού πρώτα γίνει η
 +
απομάκρυνση των νεκρών ζώων.
 +
Συσκευασία: Σε ξύλινα ή πλαστικά κιβώτια 10, 20 ή 25 κιλών για πωλήσεις σε εμπόρους ή μεταποιητές και σε
 +
μικρότερες συσκευασίες για τη λιανική.
  
Πρέπει να γίνονται οι εξής φροντίδες κατά την προετοιμασία του εδάφους:
+
[[έχει τύπο εκτροφής::Εκτροφή σαλιγκαριών| ]]
 +
[[πόσο αφορά σε κτηνοτρόφο::30| ]]
  
#Βαθύ όργωμα,
+
==Βιβλιογραφία==
#Φρεζάρισμα,
+
#Καταπολέμηση ζιζανίων,
+
#Απολύμανση (η παρασιτική χλωρίδα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα),
+
#Μυοκτονία (εάν υπάρχουν ποντίκια).
+
  
{{{top_heading|===}}}Εγκατάσταση{{{top_heading|===}}}
+
<references>
  
Για την εγκατάσταση χρειάζεται να γίνει:
+
<ref name="Βεσνοϊτίωση βοοειδών"> [{{#show: Ιστοσελίδα Diagnovet.gr ...περί κτηνιατρικής/Βεσνοϊτίωση των βοοειδών| ?has link}}  Βεσνοϊτίωση των βοοειδών]</ref>
  
*Περίφραξη με κάποιο συρματόπλεγμα εξωτερικά της εγκατάστασης,
+
</references>
*Στα πλάγια του εκτροφείου τοποθετούνται λαμαρίνες σε βάθος 30–50 εκατοστά μέσα στο έδαφος για προστασία από τρωκτικά  και άλλους [[Εχθροί του σαλιγκαριού |θηρευτές]] του σαλιγκαριού.
+
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]
*Στα πλάγια τοποθετούμε δίχτυ για να περιορίζει τα [[Σαλιγκάρια |σαλιγκάρια]] μέσα στο αγροτεμάχιό μας, το οποίο θα στηρίζεται από πασσάλους (οι πάσσαλοι πρέπει να είναι από την εξωτερική πλευρά από το δίχτυ για να μην μπορούν τα σαλιγκάρια να σκαρφαλώνουν πάνω.)
+
*Τοποθετούμε αρδευτικό σύστημα με σωλήνες και μπέκ τεχνητής βροχής (για την διατήρηση της εδαφικής και ατμοσφαιρικής υγρασίας, ειδικά κατά την διάρκεια του καλοκαιριού).
+
 
+
{{{top_heading|===}}}Προμήθεια γεννητόρων (μάνες){{{top_heading|===}}}
+
 
+
*Τον πρώτο χρόνο ίσως να έχουμε αυξημένη θνησιμότητα στα σαλιγκάρια λόγω της αλλαγής του χώρου διαβίωσης.
+
*Το 2ο έτος αρχίζει η [[Αναπαραγωγή σαλιγκαριών |αναπαραγωγή]] και η γέννηση αυγών οπότε είμαστε αυτάρκεις στις ανάγκες μας.
+
 
+
{{{top_heading|===}}}Ανάγκες τροφής–εργασία επίβλεψης{{{top_heading|===}}}
+
 
+
Μόνο την Άνοιξη μετά την χειμέρια νάρκη χρειάζονται κάποια αυξημένη επίβλεψη κατά τα άλλα τα σαλιγκάρια τρέφονται από τα φυτά  που καλλιεργούμε, αν και κάποιοι εκτροφείς συμπληρώνουν την τροφή τους και με τεχνητό σιτηρέσιο για εμπλουτισμό της με πρωτεΐνες, βιταμίνες και ασβέστιο και για να μεγιστοποιήσουν την παραγωγή τους.
+
 
+
Το διάστημα πάχυνσης των σαλιγκαριών (από τη γέννηση έως την πώληση) είναι 8 με 10 μήνες.
+
 
+
Η αναμενόμενη παραγωγή ανέρχεται στα 1.000–1.200 kg ανά έτος. Συνήθως όσο πιο βόρεια πάμε μικραίνει η παραγωγή
+
ενώ όσο πιο Νότια (λόγω καλύτερων θερμοκρασιών) αυξάνεται η παραγωγή.
+
 
+
Το κόστος λειτουργίας και εργασίας έχει να κάνει με τη λίπανση των φυτών, με τα εργατικά (συνήθως δεν χρειαζόμαστε σε λίγα στρέμματα, βάζουμε την προσωπική εργασία), με το πότισμα και τον ψεκασμό
+
 
+
{{{top_heading|===}}}Κόστος εγκατάστασης{{{top_heading|===}}}
+
 
+
Γενικά τα έξοδα που πρέπει να κάνουμε για την δημιουργία ενός Εκτροφείου Ανοιχτού Τύπου περιλαμβάνουν τα υλικά εγκατάστασης (δίχτυα, σύστημα ψεκασμού, πάσσαλους κ.τ.λ.), τα εργατικά εγκατάστασης, τους σπόρους των φυτών, τους γεννήτορες, τη λίπανση των φυτών, την άρδευση των φυτών και τον ψεκασμό για τη διατήρηση της υγρασίας.
+
 
+
[[έχει τύπο εκτροφής::Εκτροφή σαλιγκαριών| ]]
+
[[πόσο αφορά σε κτηνοτρόφο::30| ]]
+
 
__NOTOC__
 
__NOTOC__

Αναθεώρηση της 12:55, 9 Ιουνίου 2015

Εκτροφή ανοικτού τύπου

Η εκτροφή Ανοικτού ή Ιταλικού Τύπου είναι συνδυασμός αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, που πραγματοποιείται σε ανοιχτούς περιφραγμένους χώρους όπου καλλιεργούνται και τα φυτά με τα οποία τρέφονται τα σαλιγκάρια. Η μέθοδος αυτή παρουσιάζει πλεονεκτήματα όπως το χαμηλότερο κόστος επένδυσης και η καλύτερη ποιότητα παραγωγής, αλλά ενέχει υψηλότερη αβεβαιότητα λόγω της μεγαλύτερης εξάρτησης από τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Απαραίτητες προϋποθέσεις για την αποδοτικότητα της μεθόδου είναι η ύπαρξη ευνοϊκών κλιματολογικών και εδαφολογικών συνθηκών (θερμοκρασίες μεταξύ 7-28°C, υγρασία μεταξύ 75-95%, ευνοϊκές φωτοπερίοδοι ανάλογα με το βιολογικό κύκλο, περιορισμένα ακραία καιρικά φαινόμενα, ασβεστώδες έδαφος με pH>6,5 που στραγγίζει εύκολα και δεν δημιουργεί λάσπες, κ.λπ.), εξασφάλιση νερού καλής ποιότητας και περιορισμένη παρουσία θηρευτών.

===Προεργασία:=== Εξέταση καταλληλότητας αγροκτήματος (κλιματολογικές συνθήκες, άνεμοι, κλίσεις, κ.λπ.), ανάλυση εδάφους και νερού, επιχειρηματικό σχέδιο και αξιολόγηση βιωσιμότητας.

===Προετοιμασία του εδάφους:===(Βαθύ όργωμα, φρεζάρισμα, καταπολέμηση ζιζανίων, απολύμανση και μυοκτονία σε περίπτωση που υπάρχουν ποντίκια).

===Εγκατάσταση::=== (Περίφραξη, τοποθέτηση λαμαρινών στο έδαφος σε βάθος 30 – 50 cm για προστασία από τρωκτικά και άλλους θηρευτές, διχτυού που εμποδίζει τη φυγή των σαλιγκαριών, συστήματος άρδευσης με σωλήνες και μπεκ τεχνητής βροχής).

Προμήθεια γεννητόρων ( μάνες ) : Συνήθως επιλέγονται πιστοποιημένοι γεννήτορες από κάποιον προμηθευτή (για ελαχιστοποίηση των κινδύνων), αλλά από το δεύτερο χρόνο λειτουργίας χρησιμοποιούνται γεννήτορες ιδιοπαραγωγής. Γονιμοποίηση-αναπαραγωγή: Συνήθως τα σαλιγκάρια ζευγαρώνουν προς το τέλος της άνοιξης, αλλά υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την περιοχή λόγω των διαφορετικών κλιματολογικών συνθηκών. Σε συνθήκες εκτροφής κάθε σαλιγκάρι γεννά από 40 μέχρι 120 αυγά τα οποία εναποτίθενται εντός του εδάφους. Η περίοδος επώασης διαρκεί περίπου 12-13 ημέρες και μία εβδομάδα μετά τη γέννηση τα νεογέννητα σαλιγκάρια βγαίνουν στην επιφάνεια για να τραφούν. Πάχυνση: Η περίοδος πάχυνσης (από τη γέννηση μέχρι την πώληση) διαρκεί από 12 μέχρι 15 μήνες, αλλά μπορεί να υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες στα εκτροφεία, τη διατροφή, κ.τ.λ.. Τα σαλιγκάρια τρέφονται από τα φυτά που καλλιεργούνται στο εκτροφείο ( Ραδίκι, τριφύλλι , κοκκινογούλι, τεύτλο, λευκό σέσκλο, ελαιοκράμβη, ηλίανθος και συμπληρωματικά φυτά ή φύλλα άλλων λαχανικών), ενώ σε περίπτωση που η τροφή δεν είναι επαρκής απαιτείται προσθήκη φυτών και από άλλα αγροτεμάχια. Ορισμένοι εκτροφείς συμπληρώνουν τη διατροφή και με ειδικό φύραμα ώστε να μεγιστοποιήσουν την παραγωγή τους. Για να παραχθεί ένα κιλό σαλιγκαριών απαιτούνται 7-8 κιλά φυτών. Συλλογή: Η συλλογή των σαλιγκαριών ξεκινά όταν τα σαλιγκάρια φτάσουν στο επιθυμητό μέγεθος. Αυτά που θα πωληθούν νωπά τοποθετούνται σε αεριζόμενα κλουβιά, όπου υφίστανται δίαιτα τουλάχιστον για 4 ημέρες, ώστε να καθαρίσει ο εντερικός τους σωλήνας και στη συνέχεια γίνεται εξωτερικός καθαρισμός. Αποθήκευση: Τα συλλεχθέντα σαλιγκάρια αποθηκεύονται προσωρινά σε ξύλινα κιβώτια αφού πρώτα γίνει η απομάκρυνση των νεκρών ζώων. Συσκευασία: Σε ξύλινα ή πλαστικά κιβώτια 10, 20 ή 25 κιλών για πωλήσεις σε εμπόρους ή μεταποιητές και σε μικρότερες συσκευασίες για τη λιανική.



Βιβλιογραφία

Σφάλμα παραπομπής: Η ετικέτα <ref> που ορίζεται μέσα στο <references> έχει χαρακτηριστικό ομαδοποίησης «» που δεν εμφανίζεται σε προηγούμενο κείμενο.