Εκτροφή ανοικτού τύπου

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 08:33, 19 Μαρτίου 2013 υπό τον K kaponi (Συζήτηση)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Εκτροφή ανοικτού τύπου

Εκτροφή Ανοικτού Τύπου ονομάζουμε την εκτροφή σαλιγκαριών σε ανοιχτούς χώρους (περιφραγμένους όμως) όπου τα σαλιγκάρια μεγαλώνουν μαζί με τα φυτά που τους αρέσει να τρώνε. Η Εκτροφή Ανοιχτού Τύπου είναι συνδυασμός αγροτικής παραγωγής (για τροφή) και κτηνοτροφίας.

Επιλογή κατάλληλου αγροτεμαχίου για την εγκατάσταση

Απαραίτητες προϋποθέσεις που πρέπει να λάβει κάποιος υπόψη για να επιλέξει τον κατάλληλο χώρο εγκατάστασης ενός εκτροφείου Ανοιχτού Τύπου είναι:

  • Νερό–υδροδότηση: εξασφάλιση νερού στο εκτροφείο (από γεώτρηση ή ποτάμι), στο οποίο θα πρέπει να γίνει ανάλυση για την καταλληλότητά του.
  • Το έδαφος θα πρέπει να είναι ασβεστώδες (ph>6,5):Προτιμάμε το ασβεστώδες έδαφος, διότι το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τον σχηματισμό του κελύφους, όταν υπάρχει έλλειψη αυτού θα πρέπει να γίνεται τεχνική προσθήκη ασβεστίου.
  • Στράγγιση-εκροή εδάφους: μπορεί η υγρασία να είναι απαραίτητη αλλά τα σαλιγκάρια δεν αγαπάνε την λάσπη και τις λίμνες νερού οπότε καλά είναι να επιλέγονται εδάφη που στραγγίζουν εύκολα και δεν κατακρατούν νερά.

Προετοιμασία εδάφους

Πρέπει να γίνονται οι εξής φροντίδες κατά την προετοιμασία του εδάφους:

  1. Βαθύ όργωμα,
  2. Φρεζάρισμα,
  3. Καταπολέμηση ζιζανίων,
  4. Απολύμανση (η παρασιτική χλωρίδα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα),
  5. Μυοκτονία (εάν υπάρχουν ποντίκια).

Εγκατάσταση

Για την εγκατάσταση χρειάζεται να γίνει:

  • Περίφραξη με κάποιο συρματόπλεγμα εξωτερικά της εγκατάστασης,
  • Στα πλάγια του εκτροφείου τοποθετούνται λαμαρίνες σε βάθος 30–50 εκατοστά μέσα στο έδαφος για προστασία από τρωκτικά και άλλους θηρευτές του σαλιγκαριού.
  • Στα πλάγια τοποθετούμε δίχτυ για να περιορίζει τα σαλιγκάρια μέσα στο αγροτεμάχιό μας, το οποίο θα στηρίζεται από πασσάλους (οι πάσσαλοι πρέπει να είναι από την εξωτερική πλευρά από το δίχτυ για να μην μπορούν τα σαλιγκάρια να σκαρφαλώνουν πάνω.)
  • Τοποθετούμε αρδευτικό σύστημα με σωλήνες και μπέκ τεχνητής βροχής (για την διατήρηση της εδαφικής και ατμοσφαιρικής υγρασίας, ειδικά κατά την διάρκεια του καλοκαιριού).

Προμήθεια γεννητόρων (μάνες)

  • Τον πρώτο χρόνο ίσως να έχουμε αυξημένη θνησιμότητα στα σαλιγκάρια λόγω της αλλαγής του χώρου διαβίωσης.
  • Το 2ο έτος αρχίζει η αναπαραγωγή και η γέννηση αυγών οπότε είμαστε αυτάρκεις στις ανάγκες μας.

Ανάγκες τροφής–εργασία επίβλεψης

Μόνο την Άνοιξη μετά την χειμέρια νάρκη χρειάζονται κάποια αυξημένη επίβλεψη κατά τα άλλα τα σαλιγκάρια τρέφονται από τα φυτά που καλλιεργούμε, αν και κάποιοι εκτροφείς συμπληρώνουν την τροφή τους και με τεχνητό σιτηρέσιο για εμπλουτισμό της με πρωτεΐνες, βιταμίνες και ασβέστιο και για να μεγιστοποιήσουν την παραγωγή τους.

Το διάστημα πάχυνσης των σαλιγκαριών (από τη γέννηση έως την πώληση) είναι 8 με 10 μήνες.

Η αναμενόμενη παραγωγή ανέρχεται στα 1.000–1.200 kg ανά έτος. Συνήθως όσο πιο βόρεια πάμε μικραίνει η παραγωγή ενώ όσο πιο Νότια (λόγω καλύτερων θερμοκρασιών) αυξάνεται η παραγωγή.

Το κόστος λειτουργίας και εργασίας έχει να κάνει με τη λίπανση των φυτών, με τα εργατικά (συνήθως δεν χρειαζόμαστε σε λίγα στρέμματα, βάζουμε την προσωπική εργασία), με το πότισμα και τον ψεκασμό

Κόστος εγκατάστασης

Γενικά τα έξοδα που πρέπει να κάνουμε για την δημιουργία ενός Εκτροφείου Ανοιχτού Τύπου περιλαμβάνουν τα υλικά εγκατάστασης (δίχτυα, σύστημα ψεκασμού, πάσσαλους κ.τ.λ.), τα εργατικά εγκατάστασης, τους σπόρους των φυτών, τους γεννήτορες, τη λίπανση των φυτών, την άρδευση των φυτών και τον ψεκασμό για τη διατήρηση της υγρασίας.