Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ελληνική ποικιλία οινοποιίας Αθήρι"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
 
[[Image:αθήρι.jpg|thumb|px100|Αθήρι]]
 
[[Image:αθήρι.jpg|thumb|px100|Αθήρι]]
 
 
{{{top_heading|==}}}Γενικά{{{top_heading|==}}}  
 
{{{top_heading|==}}}Γενικά{{{top_heading|==}}}  
 
 
Η συγκεκριμένη ποικιλία αμπελιού [[Καλλιέργεια αμπελιού |καλλιεργείται]] στην Κρήτη και στις Κυκλάδες. Συνιστάται η καλλιέργεια της [[Ποικιλίες αμπέλου |ποικιλίας]] αυτής στους νομούς: Ηρακλείου, Λασηθίου, Ρεθύμνης, Χανίων, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Λακωνίας και Χαλκιδικής. Είναι μία από τις ποικιλίες που συμμετείχαν παλαιότερα στην παραγωγή του [[κρασί |οίνου]] Μαλβάζια.
 
Η συγκεκριμένη ποικιλία αμπελιού [[Καλλιέργεια αμπελιού |καλλιεργείται]] στην Κρήτη και στις Κυκλάδες. Συνιστάται η καλλιέργεια της [[Ποικιλίες αμπέλου |ποικιλίας]] αυτής στους νομούς: Ηρακλείου, Λασηθίου, Ρεθύμνης, Χανίων, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Λακωνίας και Χαλκιδικής. Είναι μία από τις ποικιλίες που συμμετείχαν παλαιότερα στην παραγωγή του [[κρασί |οίνου]] Μαλβάζια.
  
 
{{{top_heading|==}}}Αμπελογραφικά{{{top_heading|==}}}  
 
{{{top_heading|==}}}Αμπελογραφικά{{{top_heading|==}}}  
 
 
[[Ανατομία-μορφολογία ρίζας, βλαστού και φύλλων αμπέλου |Φύλλο]] μεγάλο, σχεδόν στρογγυλό, πεντάκολπο, πεντάλοβο, παχύ, με την κάτω επιφάνεια καλυμμένη βαμβακώδη χνοασμό. Μισχικός κόλπος σχήματος V κλειστού. [[Σταφύλι]] μεγάλου μήκους, κυλινδροκωνικό, πυκνό, συνήθως ένα σε κάθε καρποφόρα κλιματίδα. Ράγα μεγάλη, ωοειδής με μαλακή, ελαστική επιδερμίδα κιτρινωπού χρώματος. Η σάρκα είναι μαλακή, χυμώδης, πολύ γλυκιά με ιδιάζουσα γεύση.
 
[[Ανατομία-μορφολογία ρίζας, βλαστού και φύλλων αμπέλου |Φύλλο]] μεγάλο, σχεδόν στρογγυλό, πεντάκολπο, πεντάλοβο, παχύ, με την κάτω επιφάνεια καλυμμένη βαμβακώδη χνοασμό. Μισχικός κόλπος σχήματος V κλειστού. [[Σταφύλι]] μεγάλου μήκους, κυλινδροκωνικό, πυκνό, συνήθως ένα σε κάθε καρποφόρα κλιματίδα. Ράγα μεγάλη, ωοειδής με μαλακή, ελαστική επιδερμίδα κιτρινωπού χρώματος. Η σάρκα είναι μαλακή, χυμώδης, πολύ γλυκιά με ιδιάζουσα γεύση.
  
 
{{{top_heading|==}}}Ιδιότητες{{{top_heading|==}}}
 
{{{top_heading|==}}}Ιδιότητες{{{top_heading|==}}}
 
 
Πρώιμη παραγωγική ποικιλία [[αμπέλι |αμπελιού]]. Λόγω των καλών ιδιοτήτων της ράγας χρησιμοποιείται και ως επιτραπέζια. Τα πρέμνα μεταμορφώνονται σε κύπελλο και δέχονται [[Κλάδεμα αμπελιού |κλάδεμα]] βραχύ. Το [{{#show: Ιστοσελίδα Βικιλεξικό/Γλεύκος| ?has link}} γλεύκος]έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε σάχαρα και δίνει καλής ποιότητας οίνους.
 
Πρώιμη παραγωγική ποικιλία [[αμπέλι |αμπελιού]]. Λόγω των καλών ιδιοτήτων της ράγας χρησιμοποιείται και ως επιτραπέζια. Τα πρέμνα μεταμορφώνονται σε κύπελλο και δέχονται [[Κλάδεμα αμπελιού |κλάδεμα]] βραχύ. Το [{{#show: Ιστοσελίδα Βικιλεξικό/Γλεύκος| ?has link}} γλεύκος]έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε σάχαρα και δίνει καλής ποιότητας οίνους.
  
Γραμμή 20: Γραμμή 16:
 
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Λακωνίας| ]]
 
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Λακωνίας| ]]
 
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Χαλκιδικής| ]]
 
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Χαλκιδικής| ]]
 
+
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Έβρου| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Αιτωλοακαρνανίας| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Αργολίδας| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Αρκαδίας| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Αττικής| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Αχαΐας| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Βοιωτίας| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Γρεβενών| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Δράμας| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Δωδεκανήσου| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ευβοίας| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ευρυτανίας| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ηλείας| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ημαθίας| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ηρακλείου| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Θεσσαλονίκης| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Καβάλας| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Καστοριάς| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Κιλκίς| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Κοζάνης| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Κορινθίας| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Κυκλάδων| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Λέσβου| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Λακωνίας| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Λασιθίου| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Μεσσηνίας| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ξάνθης| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Πέλλης| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ρεθύμνης| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ροδόπης| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Σάμου| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Σερρών| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Φθιώτιδος| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Φλωρίνης| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Φωκίδος| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Χίου| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Χαλκιδικής| ]]
 +
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Χανίων| ]]
 
[[είναι ποικιλία της::Αμπέλι| ]]
 
[[είναι ποικιλία της::Αμπέλι| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 14:13, 4 Νοεμβρίου 2014

Αθήρι

Γενικά

Η συγκεκριμένη ποικιλία αμπελιού καλλιεργείται στην Κρήτη και στις Κυκλάδες. Συνιστάται η καλλιέργεια της ποικιλίας αυτής στους νομούς: Ηρακλείου, Λασηθίου, Ρεθύμνης, Χανίων, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Λακωνίας και Χαλκιδικής. Είναι μία από τις ποικιλίες που συμμετείχαν παλαιότερα στην παραγωγή του οίνου Μαλβάζια.

Αμπελογραφικά

Φύλλο μεγάλο, σχεδόν στρογγυλό, πεντάκολπο, πεντάλοβο, παχύ, με την κάτω επιφάνεια καλυμμένη βαμβακώδη χνοασμό. Μισχικός κόλπος σχήματος V κλειστού. Σταφύλι μεγάλου μήκους, κυλινδροκωνικό, πυκνό, συνήθως ένα σε κάθε καρποφόρα κλιματίδα. Ράγα μεγάλη, ωοειδής με μαλακή, ελαστική επιδερμίδα κιτρινωπού χρώματος. Η σάρκα είναι μαλακή, χυμώδης, πολύ γλυκιά με ιδιάζουσα γεύση.

Ιδιότητες

Πρώιμη παραγωγική ποικιλία αμπελιού. Λόγω των καλών ιδιοτήτων της ράγας χρησιμοποιείται και ως επιτραπέζια. Τα πρέμνα μεταμορφώνονται σε κύπελλο και δέχονται κλάδεμα βραχύ. Το γλεύκοςέχει μεγάλη περιεκτικότητα σε σάχαρα και δίνει καλής ποιότητας οίνους.