Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ελληνική ποικιλία οινοποιίας Σαββατιανό"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
Γραμμή 3: Γραμμή 3:
 
{{{top_heading|==}}}Γενικά{{{top_heading|==}}}  
 
{{{top_heading|==}}}Γενικά{{{top_heading|==}}}  
  
Συνιστώμενη ποικιλία για τις περιοχές των νομών Αττικής, Εύβοιας, Βοιωτίας, Μαγνησίας. Είναι η πιο διαδεδομένη [[Ποικιλίες οινοποιίας |ποικιλία οινοποιίας]] στη χώρα μας. Απαντάται και με τα ονόματα Κουντούρα άσπρη, Δουμπραίνα άσπρη, Σακέικο, Σαββαθιανό, Σταματιανό, Λοϊσιμα.
+
Συνιστώμενη [[Ποικιλίες αμπέλου |ποικιλία]] για τις περιοχές των νομών Αττικής, Εύβοιας, Βοιωτίας, Μαγνησίας. Είναι η πιο διαδεδομένη [[Ποικιλίες οινοποιίας |ποικιλία οινοποιίας]] στη χώρα μας. Απαντάται και με τα ονόματα Κουντούρα άσπρη, Δουμπραίνα άσπρη, Σακέικο, Σαββαθιανό, Σταματιανό, Λοϊσιμα.
  
 
{{{top_heading|==}}}Αμπελογραφικά{{{top_heading|==}}}  
 
{{{top_heading|==}}}Αμπελογραφικά{{{top_heading|==}}}  
  
Φύλλο μέτριο έως μεγάλο, σφηνοειδές, πεντάλοβο, παχύ, με την κάτω επιφάνειά του καλυμμένη με πυκνό ασημί χνοασμό. Μισχικός κόλπος σχήματος λύρας. [[Σταφύλι]] απλό, σπάνια διπλό, μέτριο έως μεγάλο, κυλινδρικό-κωνικό, πυκνό. Ράγα σχεδόν σφαιρική, μέτριου μεγέθους. Φλοιός με κιτρινόχρυσο χρώμα. Σάρκα μαλακή, ελαφρά αρωματική.
+
[[Ανατομία-μορφολογία ρίζας, βλαστού και φύλλων αμπέλου |Φύλλο]] μέτριο έως μεγάλο, σφηνοειδές, πεντάλοβο, παχύ, με την κάτω επιφάνειά του καλυμμένη με πυκνό ασημί χνοασμό. Μισχικός κόλπος σχήματος λύρας. [[Σταφύλι]] απλό, σπάνια διπλό, μέτριο έως μεγάλο, κυλινδρικό-κωνικό, πυκνό. Ράγα σχεδόν σφαιρική, μέτριου μεγέθους. Φλοιός με κιτρινόχρυσο χρώμα. Σάρκα μαλακή, ελαφρά αρωματική.
  
 
{{{top_heading|==}}}Ιδιότητες{{{top_heading|==}}}  
 
{{{top_heading|==}}}Ιδιότητες{{{top_heading|==}}}  
  
Λευκή ποικιλία με αξιοσημείωτη αντοχή στην ξηρασία και τις [[Ασθένειες αμπέλου |ασθένειες]]. Ζωηρή, παραγωγική (συνήθως δύο σταφύλια στον καρποφόρο βλαστό, στο τέταρτο και πέμπτο κόμβο) με καρποφόρο και τον τυφλό οφθαλμό. Τα πρέμνα μορφώνονται σε χαμηλό κύπελλο και δέχονται κλάδεμα βραχύ (1/2). Το [{{#show: Ιστοσελίδα Βικιλεξικό/Γλεύκος| ?has link}} γλεύκος]της ποικιλίας χρησιμοποιείται για την παρασκευή διαφόρων τύπων, καλής ποιότητας οίνων, τον γνωστό ρητηνίτη (ονομασία εκ παραδόσεως) και ξηρού οίνου ονομασίας προέλευσης ανώτερης ποιότητας («Κάντζα»).
+
Λευκή ποικιλία [[αμπέλι |αμπέλου]] με αξιοσημείωτη αντοχή στην ξηρασία και τις [[Ασθένειες αμπέλου |ασθένειες]]. Ζωηρή, παραγωγική (συνήθως δύο σταφύλια στον καρποφόρο βλαστό, στο τέταρτο και πέμπτο κόμβο) με καρποφόρο και τον τυφλό οφθαλμό. Τα πρέμνα μορφώνονται σε χαμηλό κύπελλο και δέχονται κλάδεμα βραχύ (1/2). Το [{{#show: Ιστοσελίδα Βικιλεξικό/Γλεύκος| ?has link}} γλεύκος]της ποικιλίας χρησιμοποιείται για την παρασκευή διαφόρων τύπων, καλής ποιότητας [[κρασί |οίνων]], τον γνωστό ρητηνίτη (ονομασία εκ παραδόσεως) και ξηρού οίνου ονομασίας προέλευσης ανώτερης ποιότητας («Κάντζα»).
  
 
[[είναι ποικιλία της::Αμπέλι| ]]
 
[[είναι ποικιλία της::Αμπέλι| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 10:21, 18 Δεκεμβρίου 2013

Σαββατιανό

Γενικά

Συνιστώμενη ποικιλία για τις περιοχές των νομών Αττικής, Εύβοιας, Βοιωτίας, Μαγνησίας. Είναι η πιο διαδεδομένη ποικιλία οινοποιίας στη χώρα μας. Απαντάται και με τα ονόματα Κουντούρα άσπρη, Δουμπραίνα άσπρη, Σακέικο, Σαββαθιανό, Σταματιανό, Λοϊσιμα.

Αμπελογραφικά

Φύλλο μέτριο έως μεγάλο, σφηνοειδές, πεντάλοβο, παχύ, με την κάτω επιφάνειά του καλυμμένη με πυκνό ασημί χνοασμό. Μισχικός κόλπος σχήματος λύρας. Σταφύλι απλό, σπάνια διπλό, μέτριο έως μεγάλο, κυλινδρικό-κωνικό, πυκνό. Ράγα σχεδόν σφαιρική, μέτριου μεγέθους. Φλοιός με κιτρινόχρυσο χρώμα. Σάρκα μαλακή, ελαφρά αρωματική.

Ιδιότητες

Λευκή ποικιλία αμπέλου με αξιοσημείωτη αντοχή στην ξηρασία και τις ασθένειες. Ζωηρή, παραγωγική (συνήθως δύο σταφύλια στον καρποφόρο βλαστό, στο τέταρτο και πέμπτο κόμβο) με καρποφόρο και τον τυφλό οφθαλμό. Τα πρέμνα μορφώνονται σε χαμηλό κύπελλο και δέχονται κλάδεμα βραχύ (1/2). Το γλεύκοςτης ποικιλίας χρησιμοποιείται για την παρασκευή διαφόρων τύπων, καλής ποιότητας οίνων, τον γνωστό ρητηνίτη (ονομασία εκ παραδόσεως) και ξηρού οίνου ονομασίας προέλευσης ανώτερης ποιότητας («Κάντζα»).