Ελληνική ποικιλία οινοποιίας Σαββατιανό

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 12:28, 25 Φεβρουαρίου 2013 υπό τον K kaponi (Συζήτηση)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Σαββατιανό

Γενικά

Συνιστώμενη ποικιλία για τις περιοχές των νομών Αττικής, Εύβοιας, Βοιωτίας, Μαγνησίας. Είναι η πιο διαδεδομένη ποικιλία οινοποιίας στη χώρα μας. Απαντάται και με τα ονόματα Κουντούρα άσπρη, Δουμπραίνα άσπρη, Σακέικο, Σαββαθιανό, Σταματιανό, Λοϊσιμα.

Αμπελογραφικά

Φύλλο μέτριο έως μεγάλο, σφηνοειδές, πεντάλοβο, παχύ, με την κάτω επιφάνειά του καλυμμένη με πυκνό ασημί χνοασμό. Μισχικός κόλπος σχήματος λύρας. Σταφύλι απλό, σπάνια διπλό, μέτριο έως μεγάλο, κυλινδρικό-κωνικό, πυκνό. Ράγα σχεδόν σφαιρική, μέτριου μεγέθους. Φλοιός με κιτρινόχρυσο χρώμα. Σάρκα μαλακή, ελαφρά αρωματική.

Ιδιότητες

Λευκή ποικιλία με αξιοσημείωτη αντοχή στην ξηρασία και τις ασθένειες. Ζωηρή, παραγωγική (συνήθως δύο σταφύλια στον καρποφόρο βλαστό, στο τέταρτο και πέμπτο κόμβο) με καρποφόρο και τον τυφλό οφθαλμό. Τα πρέμνα μορφώνονται σε χαμηλό κύπελλο και δέχονται κλάδεμα βραχύ (1/2). Το γλεύκοςτης ποικιλίας χρησιμοποιείται για την παρασκευή διαφόρων τύπων, καλής ποιότητας οίνων, τον γνωστό ρητηνίτη (ονομασία εκ παραδόσεως) και ξηρού οίνου ονομασίας προέλευσης ανώτερης ποιότητας («Κάντζα»).