Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ελληνικός Βούβαλος"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
Γραμμή 15: Γραμμή 15:
 
<ref name="Αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων"> [[media:Αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων.pdf|Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - Αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων]] </ref>
 
<ref name="Αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων"> [[media:Αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων.pdf|Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - Αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων]] </ref>
  
<ref name="Ελληνικός βούβαλος"> [{{#show: Ιστοσελίδα Ζωοκόσμος/Η βουβαλοτροφία στην Ελλάδα| ?has link}} Η βουβαλοτροφία στην Ελλάδα]</ref>
+
<ref name="Ελληνικός βούβαλος"> [{{#show: Ιστοσελίδα Ζωοκόσμος/Η βουβαλοτροφία στην Ελλάδα| ?has link}} Ιστοσελίδα Ζωοκόσμος - Η βουβαλοτροφία στην Ελλάδα]</ref>
  
 
</references>
 
</references>

Τελευταία αναθεώρηση της 11:02, 17 Απριλίου 2015

Ελληνικός Βούβαλος

Η φυλή [1] ανήκει στον κοινό βούβαλο τύπου Murrah, που προέρχεται απ' τον ασιατικό βούβαλο. Οι περιοχές εκτροφής του είναι η Κεντρική κι η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη. Ο πληθυσμός των θηλυκών αναπαραγωγής του είδους ανέρχεται στα 2.700 ζώα. Η κατάσταση του πληθυσμού είναι απειλούμενη.

Το σωματικό τους βάρος κυμαίνεται στα 575 Kg για τα αρσενικά και στα 475 Kg για τα θηλυκά. Ενώ το ύψος του ακρωμιου τους φτάνει τα 140 cm στα αρσενικά και τα 130 cm στα θηλυκά. Η μέση τιμή της γαλακτοπαραγωγής τους ανέρχεται στα 1020 Kg.

Ο βούβαλος [2] ως πριν από μερικές δεκαετίες αποτελούσε παραγωγικό ζώο του έλληνα αγρότη και εμπλούτιζε με την παρουσία τους το οικοσύστημα και το τοπίο πολλών υγροτόπων. Μέχρι τις αρχές του εικοστού αιώνα οι βούβαλοι ήταν διαδεδομένοι σε όλη τη χώρα. Το σημαντικότερο μέρος του πληθυσμού εκτρέφονταν σε ελώδεις περιοχές της Θράκης, Μακεδονίας και Θεσσαλίας. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 50, εκτρέφονταν στις περιοχές αυτές γύρω στα 70000 με 75000 ζώα.

Φαίνεται ότι υπάρχουν δυνατότητες για τη βελτίωση του πληθυσμού των βουβάλων, καθώς και εκφρασμένο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του τομέα της βουβαλοτροφίας. Το βουβάλι είναι ζώο προσαρμοσμένο στις περιοχές που εκτρέφεται και χαρακτηρίζεται από την παραγωγή υψηλής ποιότητας παραδοσιακών προϊόντων, τα οποία εκτιμώνται από τους καταναλωτές. Στο σύνδεσμο που ακολουθεί αναλύονται οι προοπτικές ανάπτυξης της βουβαλοτροφίας. Η βουβαλοτροφία στην Ελλάδα.

Βιβλιογραφία

  1. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - Αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων
  2. Ιστοσελίδα Ζωοκόσμος - Η βουβαλοτροφία στην Ελλάδα