Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Επικονίαση-Γονιμοποίηση βερυκοκκιάς"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
 
(Μία ενδιάμεση αναθεώρηση από ένα χρήστη δεν εμφανίζεται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Η γύρη της [[Βερυκοκκιά|βερυκοκκιάς]] συλλέγεται σχετικά εύκολα από τα [[Βοτανικά χαρακτηριστικά βερυκοκκιάς|άνθη]], που είναι έτοιμα να ανοίξουν (στάδιο ρόδινης κορυφής). Η συλλογή των ανθέων πρέπει να γίνεται μέσα σε 2-3 ώρες μετά την ανατολή του ήλιου. Στη συνέχεια διατηρούνται στους 1-3<sup>o</sup>C μέχρις ότου οι ανθήρες αποκοπούν απ' τα νημάτια. Το χρονικό διάστημα διατήρησης των στο ψυγείο δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο των 24 ωρών, γιατί οι ανθήρες, παρ' όλο που θα βρίσκονται στο ψυγείο, θα ανοίξουν. Η αποκοπή των ανθήρων γίνεται με τρίψιμο των ανθέων σε ειδικό κόσκινο, που συγκρατεί τα πέταλα και τα λοιπά υπολείμματα των ανθέων. Οι ανθήρες τοποθετούνται σε γυαλιστερό χαρτί και διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου (περίπου 25<sup>o</sup>C), για ξήρανση 24 έως 36 ώρες. Μετά τη διάνοιξη των ανθήρων και την ξήρανση της γύρης, συλλέγεται και τοποθετείται σε γυάλινο βάζο ερμητικά κλειστό, που διατηρείται στους -20<sup>o</sup>C μέχρι να χρησιμοποιηθεί. Αν πρόκειται να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα το βάζο, αφού κλειστεί καλά και με [[Βαμβάκι|βαμβάκι]], φυλάσσεται σε ξηραντήριο με σχετική υγρασία 25-50% στους -20<sup>o</sup>C. Αν η γύρη πρέπει να διατηρηθεί στους 0<sup>o</sup>C ή λίγο ψηλότερα, τότε η κανονική υγρασία [[Συντήρηση βερύκοκκων|συντήρησης]] είναι 16%.
+
Η γύρη της [[Βερυκοκκιά|βερυκοκκιάς]] συλλέγεται σχετικά εύκολα από τα [[Βοτανικά χαρακτηριστικά βερυκοκκιάς|άνθη]], που είναι έτοιμα να ανοίξουν (στάδιο ρόδινης κορυφής). Η συλλογή των ανθέων πρέπει να γίνεται μέσα σε 2-3 ώρες μετά την ανατολή του ήλιου. Στη συνέχεια διατηρούνται στους 1-3<sup>o</sup>C μέχρις ότου οι ανθήρες αποκοπούν απ' τα νημάτια. Το χρονικό διάστημα διατήρησης των στο ψυγείο δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο των 24 ωρών, γιατί οι ανθήρες, παρ' όλο που θα βρίσκονται στο ψυγείο, θα ανοίξουν. Η αποκοπή των ανθήρων γίνεται με τρίψιμο των ανθέων σε ειδικό κόσκινο, που συγκρατεί τα πέταλα και τα λοιπά υπολείμματα των ανθέων. Οι ανθήρες τοποθετούνται σε γυαλιστερό χαρτί και διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου (περίπου 25<sup>o</sup>C), για ξήρανση 24 έως 36 ώρες. Μετά τη διάνοιξη των ανθήρων και την ξήρανση της γύρης, συλλέγεται και τοποθετείται σε γυάλινο βάζο ερμητικά κλειστό, που διατηρείται στους -20<sup>o</sup>C μέχρι να χρησιμοποιηθεί. Αν πρόκειται να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα το βάζο, αφού κλειστεί καλά και με [[Βαμβάκι|βαμβάκι]], φυλάσσεται σε ξηραντήριο με σχετική υγρασία 25-50% στους -20<sup>o</sup>C. Αν η γύρη πρέπει να διατηρηθεί στους 0<sup>o</sup>C ή λίγο ψηλότερα, τότε η κανονική υγρασία [[Συντήρηση βερύκοκκων|συντήρησης]] είναι 16%.<ref name="Ειδική δενδροκομία"/>
  
 +
==Βιβλιογραφία==
 +
<references>
 +
<ref name="Ειδική δενδροκομία"> Ειδική δενδροκομία Τόμος II "Ακρόδρυα-Πυρηνόκαρπα-Λοιπά καρποφόρα", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.</ref>
 +
</references>
  
 
[[σχετίζεται με::Βερυκοκκιά| ]]
 
[[σχετίζεται με::Βερυκοκκιά| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::20| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::20| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]]
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 09:10, 25 Ιουνίου 2015

Η γύρη της βερυκοκκιάς συλλέγεται σχετικά εύκολα από τα άνθη, που είναι έτοιμα να ανοίξουν (στάδιο ρόδινης κορυφής). Η συλλογή των ανθέων πρέπει να γίνεται μέσα σε 2-3 ώρες μετά την ανατολή του ήλιου. Στη συνέχεια διατηρούνται στους 1-3oC μέχρις ότου οι ανθήρες αποκοπούν απ' τα νημάτια. Το χρονικό διάστημα διατήρησης των στο ψυγείο δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο των 24 ωρών, γιατί οι ανθήρες, παρ' όλο που θα βρίσκονται στο ψυγείο, θα ανοίξουν. Η αποκοπή των ανθήρων γίνεται με τρίψιμο των ανθέων σε ειδικό κόσκινο, που συγκρατεί τα πέταλα και τα λοιπά υπολείμματα των ανθέων. Οι ανθήρες τοποθετούνται σε γυαλιστερό χαρτί και διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου (περίπου 25oC), για ξήρανση 24 έως 36 ώρες. Μετά τη διάνοιξη των ανθήρων και την ξήρανση της γύρης, συλλέγεται και τοποθετείται σε γυάλινο βάζο ερμητικά κλειστό, που διατηρείται στους -20oC μέχρι να χρησιμοποιηθεί. Αν πρόκειται να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα το βάζο, αφού κλειστεί καλά και με βαμβάκι, φυλάσσεται σε ξηραντήριο με σχετική υγρασία 25-50% στους -20oC. Αν η γύρη πρέπει να διατηρηθεί στους 0oC ή λίγο ψηλότερα, τότε η κανονική υγρασία συντήρησης είναι 16%.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Ειδική δενδροκομία Τόμος II "Ακρόδρυα-Πυρηνόκαρπα-Λοιπά καρποφόρα", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.