Ερμηνεία των κλάσεων-κατηγοριών κινδύνου της νατρίωσης

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 09:02, 7 Δεκεμβρίου 2015 υπό τον X skiadas (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

(S1) Νερό με χαμηλή περιεκτικότητα νατρίου: μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άρδευση σε σχεδόν όλα τα εδάφη με ελάχιστη πιθανότητα κινδύνου νατρίωσης (αλκαλίωσης) του εδάφους. Όμως, φυτά ευαίσθητα στο νάτριο, όπως π.χ. τα πυρηνόκαρπα ή το αβοκάντο, μπορεί να συσσωρεύσουν επικίνδυνες συγκεντρώσεις Na. (S2) Νερό μέσης περιεκτικότητας σε Na: εμφανίζει σχετικά σοβαρό κίνδυνο νατρίωσης στα λεπτόκοκκα κυρίως εδάφη, με υψηλή εναλλακτική ικανότητα (CEC), ειδικότερα κάτω από συνθήκες χαμηλής στράγγισης, εκτός βέβαια εάν το έδαφος περιέχει γύψο. Το νερό αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται σε αδρομερούς υφής εδάφη ή σε οργανικά, με καλή περατότητα. (S3) Νερό υψηλής περιεκτικότητας σε Na: μπορεί να δημιουργήσει στα περισσότερα εδάφη επικίνδυνα επίπεδα Na γι' αυτό απαιτεί ειδικές διαχειριστικές πρακτικές, όπως εξασφάλιση καλής στράγγισης, υψηλή έκπλυση και προσθήκη οργανικών ουσιών. Εάν το έδαφος περιέχει γύψο, τότε δεν υπάρχει ο κίνδυνος νατρίωσης από τη χρήση του νερού αυτού. Μπορεί να χρειαστεί η προσθήκη χημικών βελτιωτικών ουσιών για την αντικατάσταση του Na, πλην βέβαια της περιεκτικότητας των νερών με πολύ υψηλή αγωγιμότητα, οπότε η χρήση βελτιωτικών μπορεί να καταστεί αντιοικονομική.


[1]



Βιβλιογραφία

  1. Τα προβληματικά εδάφη και η βελτίωση τους, Π. Κουκουλάκης τ. Αναπληρωτής Ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ, ΑΡ. Παπαδόπουλος Τακτικός Ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ