Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ευρωπαϊκές Στρατηγικές"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γραμμή 27: Γραμμή 27:
  
 
Γ) Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία
 
Γ) Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία
 +
Η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος αποτελούν υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη και τον κόσμο. Για να ξεπεράσει αυτές τις προκλήσεις, η Ευρώπη χρειάζεται μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική που μετατρέπει την Ένωση σε μια σύγχρονη, οικονομικά αποδοτική και ανταγωνιστική οικονομία όπου δεν υπάρχουν εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έως το 2050 η οικονομική ανάπτυξη αποσυνδέεται από τη χρήση πόρων κανένα άτομο και κανένα μέρος δεν μένει πίσω.
 +
Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι ο οδικός χάρτης για τη βιώσιμη οικονομία της ΕΕ. Αυτό θα συμβεί μετατρέποντας τις κλιματικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις σε ευκαιρίες σε όλους τους τομείς πολιτικής και κάνοντας τη μετάβαση δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς για όλους.
 +
Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία παρέχει έναν χάρτη πορείας με δράσεις
 +
ενίσχυσης της αποτελεσματικής χρήσης των πόρων μεταβαίνοντας σε μια καθαρή, κυκλική οικονομία, αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και μείωση της ρύπανσης.
 +
Περιγράφει τις απαιτούμενες επενδύσεις και τα διαθέσιμα εργαλεία χρηματοδότησης και εξηγεί πώς να διασφαλιστεί μια δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς μετάβαση.
 +
Η ΕΕ θα είναι κλιματικά ουδέτερη το 2050. Για να το κάνουμε αυτό, προτείνεται ένας ευρωπαϊκός νόμος για το κλίμα που μετατρέπει την πολιτική δέσμευση σε νομική υποχρέωση και έναυσμα για επενδύσεις.
 +
Η επίτευξη αυτού του στόχου θα απαιτήσει δράση από όλους τους τομείς της οικονομίας μας, συμπεριλαμβανομένων επενδύοντας σε φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες
 +
υποστήριξη της βιομηχανίας για καινοτομία καθιέρωση καθαρότερων, φθηνότερων και πιο υγιεινών μορφών ιδιωτικών και δημόσιων μεταφορών από τον άνθρακα στον ενεργειακό τομέα εξασφαλίζοντας ότι τα κτίρια είναι πιο ενεργειακά αποδοτικά
 +
σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους για τη βελτίωση των παγκόσμιων περιβαλλοντικών προτύπων.
 +
 +
Η ΕΕ θα παράσχει επίσης οικονομική υποστήριξη και τεχνική βοήθεια για να βοηθήσει άτομα, επιχειρήσεις και περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την πορεία προς την πράσινη οικονομία. Αυτό ονομάζεται δίκαιος μηχανισμός μετάβασης και θα βοηθήσει στην κινητοποίηση τουλάχιστον 100 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά την περίοδο 2021-2027 στις πληγείσες περιοχές.

Αναθεώρηση της 12:44, 29 Μαΐου 2020

Α) Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο: Η χρήση φυτοφαρμάκων στη γεωργία συμβάλλει στη ρύπανση του εδάφους, του νερού και του αέρα. Η Επιτροπή θα αναλάβει δράσεις για: μείωση κατά 50% της χρήσης και του κινδύνου χημικών φυτοφαρμάκων έως το 2030. μείωση κατά 50% της χρήσης πιο επικίνδυνων φυτοφαρμάκων έως το 2030.

Η περίσσεια θρεπτικών συστατικών στο περιβάλλον είναι μια σημαντική πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης του αέρα, του εδάφους και των υδάτων, επηρεάζοντας αρνητικά τη βιοποικιλότητα και το κλίμα. Η Επιτροπή θα ενεργήσει: Μειώστε τις απώλειες θρεπτικών ουσιών κατά τουλάχιστον 50%, διασφαλίζοντας παράλληλα καμία επιδείνωση της γονιμότητας του εδάφους. Μείωση της χρήσης λιπασμάτων κατά τουλάχιστον 20% έως το 2030.

Η μικροβιακή αντοχή που συνδέεται με τη χρήση αντιβιοτικών στην υγεία των ζώων και των ανθρώπων εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε 33.000 θανάτους ανθρώπων στην ΕΕ κάθε χρόνο. Η Επιτροπή θα μειώσει κατά 50% τις πωλήσεις αντιβιοτικών για εκτρεφόμενα ζώα και υδατοκαλλιέργεια έως το 2030.

Η βιολογική γεωργία είναι μια φιλική προς το περιβάλλον πρακτική που πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω. Η Επιτροπή θα ενισχύσει την ανάπτυξη του τομέα βιολογικής γεωργίας της ΕΕ με στόχο να επιτευχθεί 25% του συνόλου των γεωργικών εκτάσεων να καλλιεργούνται βιολογικά έως το 2030.

Β) Στρατηγική της ΕΕ για την βιοποικιλότητα Η βιοποικιλότητα είναι απαραίτητη για τη ζωή. Ο πλανήτης μας και η οικονομία εξαρτώνται από αυτόν. Όταν η φύση είναι υγιής, προστατεύει και μας δίνει. Η βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα μας παρέχουν τροφή, υγεία και φάρμακα, υλικά, αναψυχή και ευεξία. Φιλτράρουν τον αέρα και το νερό μας, βοηθούν στη διατήρηση του κλίματος σε ισορροπία, μετατρέπουν τα απόβλητα σε πόρους, επικονιάζουν και γονιμοποιούν καλλιέργειες και πολλά άλλα.

Η Φύση παρέχει για τις επιχειρήσεις: το ήμισυ του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), 40 τρισεκατομμύρια ευρώ, εξαρτώνται από τη φύση.

Χάνουμε τη φύση όπως ποτέ άλλοτε λόγω μη βιώσιμων ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Ο παγκόσμιος πληθυσμός άγριων ειδών έχει μειωθεί κατά 60% τα τελευταία 40 χρόνια. 1 εκατομμύριο είδη κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

Η απώλεια βιοποικιλότητας και η κλιματική κρίση αλληλεξαρτώνται και επιδεινώνουν το ένα το άλλο. Η αποκατάσταση των δασών, των εδαφών και των υγροτόπων και η δημιουργία χώρων πρασίνου στις πόλεις είναι απαραίτητο για την επίτευξη του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής που απαιτείται έως το 2030.

Γ) Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία Η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος αποτελούν υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη και τον κόσμο. Για να ξεπεράσει αυτές τις προκλήσεις, η Ευρώπη χρειάζεται μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική που μετατρέπει την Ένωση σε μια σύγχρονη, οικονομικά αποδοτική και ανταγωνιστική οικονομία όπου δεν υπάρχουν εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έως το 2050 η οικονομική ανάπτυξη αποσυνδέεται από τη χρήση πόρων κανένα άτομο και κανένα μέρος δεν μένει πίσω. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι ο οδικός χάρτης για τη βιώσιμη οικονομία της ΕΕ. Αυτό θα συμβεί μετατρέποντας τις κλιματικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις σε ευκαιρίες σε όλους τους τομείς πολιτικής και κάνοντας τη μετάβαση δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς για όλους. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία παρέχει έναν χάρτη πορείας με δράσεις ενίσχυσης της αποτελεσματικής χρήσης των πόρων μεταβαίνοντας σε μια καθαρή, κυκλική οικονομία, αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και μείωση της ρύπανσης. Περιγράφει τις απαιτούμενες επενδύσεις και τα διαθέσιμα εργαλεία χρηματοδότησης και εξηγεί πώς να διασφαλιστεί μια δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς μετάβαση. Η ΕΕ θα είναι κλιματικά ουδέτερη το 2050. Για να το κάνουμε αυτό, προτείνεται ένας ευρωπαϊκός νόμος για το κλίμα που μετατρέπει την πολιτική δέσμευση σε νομική υποχρέωση και έναυσμα για επενδύσεις. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα απαιτήσει δράση από όλους τους τομείς της οικονομίας μας, συμπεριλαμβανομένων επενδύοντας σε φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες υποστήριξη της βιομηχανίας για καινοτομία καθιέρωση καθαρότερων, φθηνότερων και πιο υγιεινών μορφών ιδιωτικών και δημόσιων μεταφορών από τον άνθρακα στον ενεργειακό τομέα εξασφαλίζοντας ότι τα κτίρια είναι πιο ενεργειακά αποδοτικά σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους για τη βελτίωση των παγκόσμιων περιβαλλοντικών προτύπων.

Η ΕΕ θα παράσχει επίσης οικονομική υποστήριξη και τεχνική βοήθεια για να βοηθήσει άτομα, επιχειρήσεις και περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την πορεία προς την πράσινη οικονομία. Αυτό ονομάζεται δίκαιος μηχανισμός μετάβασης και θα βοηθήσει στην κινητοποίηση τουλάχιστον 100 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά την περίοδο 2021-2027 στις πληγείσες περιοχές.