Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ευφυής φυτοπροστασία"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Η [[Ευφυής γεωργία|Ευφυής Γεωργία]] προσφέρει τα μέσα που απαιτούνται για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών των καλλιεργειών με την ανάπτυξη ενός συστήματος προειδοποιήσεων σχετικά με τη χρονική στιγμή εμφάνισης εντόμων και ασθενειών, εξειδικευμένο για τους εχθρούς και τις ασθένειες κάθε καλλιέργειας και προσαρμοσμένο στις μικροκλιματικές συνθήκες κάθε περιοχής. Ένα πρόγραμμα φυτοπροστασίας βασισμένο στην Ευφυή Γεωργία χρησιμοποιεί επιστημονικά μοντέλα τα οποία συσχετίζουν την εμφάνιση ασθενειών και εχθρών με real-time κλιματολογικά δεδομένα που επικρατούν εντός της καλλιέργειας.<ref name="Ευφυής φυτοπροστασία"/>
+
Το σύστημα [[Ευφυής γεωργία|Ευφυούς Γεωργίας]] επιτρέπει στον παραγωγό να γνωρίζει για κάθε σημείο του χωραφιού του χωριστά, πότε υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθεί μια [[Ασθένειες φυτών|ασθένεια]] ή να προσβληθεί η [[Κατάλογος καλλιεργειών ανοιχτού τύπου|καλλιέργεια]] από έναν [[Εχθροί φυτών|εχθρό]], πάντα βλαβερό και συχνά καταστροφικό για την παραγωγή.
  
 +
Η σωστή [[Φυτοπροστασία|φυτοπροστασία]] της καλλιέργειας επιτυγχάνεται ακολουθώντας μία διαδικασία, μέσα από το σύστημα Ευφυούς Γεωργίας:
 +
 +
α) Δημιουργούνται [[Εδαφολογία|εδαφικές]] και [[Μετεωρολογικές προβλέψεις για αγρότες|κλιματικές]] ζώνες, δηλαδή τα σημεία της εκμετάλλευσης που έχουν κοινά χαρακτηριστικά εδάφους και μικροκλίματος ομαδοποιούνται, ώστε να είναι ευκολότερες, αφενός η παρατήρηση των επικίνδυνων αλλαγών, αφετέρου η αντιμετώπιση των αναπτυσσόμενων φαινομένων ή κινδύνων.
 +
 +
β) Τοποθετούνται [[Τηλεμετρικοί σταθμοί|τηλεμετρικοί σταθμοί]] σε αυτές τις ζώνες, που μετράνε υγρασία του αέρα, της γης, τη θερμοκρασία, την κατάσταση των [[Κατάλογος φυτών|φυτών]] και πολλές ακόμα παραμέτρους, που επιτρέπουν με μεγαλύτερη ακρίβεια και ασφάλεια την αναγνώριση των ασθενειών και των εχθρών της καλλιέργειας.   
 +
 +
γ) Τοποθετούνται παγίδες σε καίρια σημεία του χωραφιού.
 +
 +
δ) Γίνονται επιτόπιες μετρήσεις από τον αρμόδιο [[Ιστοσελίδα ΟΠΕΓΕΠ/Μητρώο συνεργατών γεωργικών συμβούλων|Γεωργικό Σύμβουλο]].
 +
 +
ε) Τέλος,η έκταση στην οποία τοποθετήθηκε το σύστημα, προσαρμόζεται σε ένα μοντέλο φυτοπροστασίας, που θα είναι αποτελεσματικό και άμεσο.<ref name="Ευφυής φυτοπροστασία"/>
  
 
==Βιβλιογραφία==
 
==Βιβλιογραφία==

Αναθεώρηση της 07:14, 29 Μαΐου 2019

Το σύστημα Ευφυούς Γεωργίας επιτρέπει στον παραγωγό να γνωρίζει για κάθε σημείο του χωραφιού του χωριστά, πότε υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθεί μια ασθένεια ή να προσβληθεί η καλλιέργεια από έναν εχθρό, πάντα βλαβερό και συχνά καταστροφικό για την παραγωγή.

Η σωστή φυτοπροστασία της καλλιέργειας επιτυγχάνεται ακολουθώντας μία διαδικασία, μέσα από το σύστημα Ευφυούς Γεωργίας:

α) Δημιουργούνται εδαφικές και κλιματικές ζώνες, δηλαδή τα σημεία της εκμετάλλευσης που έχουν κοινά χαρακτηριστικά εδάφους και μικροκλίματος ομαδοποιούνται, ώστε να είναι ευκολότερες, αφενός η παρατήρηση των επικίνδυνων αλλαγών, αφετέρου η αντιμετώπιση των αναπτυσσόμενων φαινομένων ή κινδύνων.

β) Τοποθετούνται τηλεμετρικοί σταθμοί σε αυτές τις ζώνες, που μετράνε υγρασία του αέρα, της γης, τη θερμοκρασία, την κατάσταση των φυτών και πολλές ακόμα παραμέτρους, που επιτρέπουν με μεγαλύτερη ακρίβεια και ασφάλεια την αναγνώριση των ασθενειών και των εχθρών της καλλιέργειας.

γ) Τοποθετούνται παγίδες σε καίρια σημεία του χωραφιού.

δ) Γίνονται επιτόπιες μετρήσεις από τον αρμόδιο Γεωργικό Σύμβουλο.

ε) Τέλος,η έκταση στην οποία τοποθετήθηκε το σύστημα, προσαρμόζεται σε ένα μοντέλο φυτοπροστασίας, που θα είναι αποτελεσματικό και άμεσο.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Εγκυκλοπαίδεια Ελαιοκομίας, Το ελαιόλαδο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Α.Ε., Βασίλης Ζαμπούνης και Άξιον Εκδοτική Ξενοφώντος 15α, Σελ.283, 2017