Εχθροί αβοκάντο

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 09:59, 21 Ιουλίου 2015 υπό τον P chasapis (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Μύγα Μεσογείου

Δράση της Μύγας Μεσογείου πάνω στο αβοκάντο

Αυτό το έντομο θεωρείται από τα πλέον βλαβερά για το αβοκάντο και είναι ευρέως διαδεδομένο σε όλες τις χώρες της Μεσογείου καθώς και της Αφρικής και της κεντρικής και νοτίου Αμερικής, που προσβάλει κάθε είδους φρούτου με περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Δεδομένου ότι δεν έχει περιόδους αναστολής της δράσης της η μεσογειακή μύγα αναπτύσσεται σχεδόν όλους τους μήνες του χρόνου, ανάλογα και με τις διάφορες επικρατούσες περιβαλλοντολογικές συνθήκες, αποδίδοντας κατά συνέπεια πολυάριθμες γενιές ανά χρονιά. Στον λωτό, αναλύεται εκτενώς η δράση και η αντιμετώπιση της μύγας Μεσογείου και στο αβοκάντο.




Ψευδοκοκκοειδή

Διάφορα είδη της ομάδας των ψευδοκοκκοειδών, κοινότερα γνωστά σαν «λυχνίες» μπορεί να προσβάλλουν το αβοκάντο. Τα πιο συνηθισμένα είδη είναι Pseudococcus adonidum, Pseudococcus calceolarie, Pseudococcus obscurus, Planococcus citri. Αυτά τα είδη παρουσιάζονται με το σώμα τους καλυμμένο από υπόλευκο κερί και εφοδιασμένο από πολυάριθμα πλευρικά κερωμένα πτερύγια. Περισσότερες λεπτομέρειες για την δράση και την καταπολέμηση των ψευδοκοκκοειδών, μπορούμε να ανατρέξουμε στη προσβολή του λωτού από αυτά.




Αφίδες

Aphis gossypii

Η Aphis gosypii συναντάται στις τοπικές και εύκρατες περιοχές όλου του κόσμου εκτός από τις βορειότερες περιοχές. Είναι επίσης γνωστή σε Ευρώπη, Αυστραλία, Βραζιλία, Δυτική Ινδία, Χαβάη και Μεξικό. Η ζημιά που προκαλεί εκτός από την εξασθένηση και το μαρασμό των φύλλων είναι η μεταφορά πολλών ασθενειών σε σύντομο χρονικό διάστημα. Περισσότερες και αναλυτικότερες λεπτομέρειες για τη δράση του εχθρού αυτού, μπορούμε να ανατρέξουμε στην πεπονιά.




[1], [2]

Βιβλιογραφία

  1. Καλλιεργητική τεχνική και αξιοποίηση των καρπών του λωτού, πτυχιακή εργασία, του φοιτητή Κυριακάκη Γεωργίου, Χανιά 2010.
  2. Μελίγκρα της παπονιάς