Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Εχθρός μελιτζάνας Ακάρι αργύρωσης"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
(Νέα σελίδα με 'Το ακάρι (Polyphagotarsonemus latus) αυτό έχει πολύ μεγάλο εύρος ξενιστών (παμφάγο). Ιδανικές συνθήκες αν...')
 
 
(Μία ενδιάμεση αναθεώρηση από ένα χρήστη δεν εμφανίζεται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
 +
[[Image:Προσβολή φύλλου μελιτζάνας από Ακάρι αργύρωσης.jpg|thumb|px100|Προσβολή φύλλου μελιτζάνας από Ακάρι αργύρωσης]]
 
Το ακάρι (Polyphagotarsonemus latus) αυτό έχει πολύ μεγάλο εύρος ξενιστών (παμφάγο). Ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης του είναι η υψηλή [[Κλιματικές συνθήκες μελιτζάνας|θερμοκρασία]] (18-30<sup>o</sup>C) και σχετική υγρασία ατμόσφαιρας, γι' αυτό αναπτύσσεται κυρίως σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Ο βιολογικός κύκλος του ακάρεος κλείνει μέσα σε 4-10 ημέρες (ανάλογα με τη θερμοκρασία). Η προσβολή παρουσιάζεται σε άνθη, [[Μελιτζάνα προϊόν|καρπούς]] και στην τρυφερή βλάστηση, περιορίζοντας αρκετά την ανάπτυξη του [[Μελιτζάνα φυτό|φυτού]]. Τα [[Βοτανικά χαρακτηριστικά μελιτζάνας|φύλλα]] στην κάτω επιφάνεια, όπου εντοπίζεται και το ακάρι, παρουσιάζουν μια αργυρόχροη εμφάνιση. Ως προληπτικά μέτρα αναφέρονται η χρησιμοποίηση υγιών φυταρίων κατά τη [[Μεταφύτευση μελιτζάνας|μεταφύτευση]], η χρήση κίτρινων κολλητικών παγίδων, η αφαίρεση των προσβεβλημένων βλαστών (σε μικρή προσβολή). Ακόμα το βαθύ όργωμα πριν την έναρξη της [[Καλλιέργεια μελιτζάνας|καλλιέργειας]] καταστρέφει τις διαχειμάζουσες μορφές καθώς τις παραχώνει σε μεγαλύτερο βάθος, η αύξηση της απόστασης μεταξύ των φυτών για καλύτερο αερισμό, η καταστροφή των ζιζανίων γύρω από την καλλιέργεια και ο συχνός έλεγχος της καλλιέργειας στα σημεία που εντοπίζονται οι προσβολές.   
 
Το ακάρι (Polyphagotarsonemus latus) αυτό έχει πολύ μεγάλο εύρος ξενιστών (παμφάγο). Ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης του είναι η υψηλή [[Κλιματικές συνθήκες μελιτζάνας|θερμοκρασία]] (18-30<sup>o</sup>C) και σχετική υγρασία ατμόσφαιρας, γι' αυτό αναπτύσσεται κυρίως σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Ο βιολογικός κύκλος του ακάρεος κλείνει μέσα σε 4-10 ημέρες (ανάλογα με τη θερμοκρασία). Η προσβολή παρουσιάζεται σε άνθη, [[Μελιτζάνα προϊόν|καρπούς]] και στην τρυφερή βλάστηση, περιορίζοντας αρκετά την ανάπτυξη του [[Μελιτζάνα φυτό|φυτού]]. Τα [[Βοτανικά χαρακτηριστικά μελιτζάνας|φύλλα]] στην κάτω επιφάνεια, όπου εντοπίζεται και το ακάρι, παρουσιάζουν μια αργυρόχροη εμφάνιση. Ως προληπτικά μέτρα αναφέρονται η χρησιμοποίηση υγιών φυταρίων κατά τη [[Μεταφύτευση μελιτζάνας|μεταφύτευση]], η χρήση κίτρινων κολλητικών παγίδων, η αφαίρεση των προσβεβλημένων βλαστών (σε μικρή προσβολή). Ακόμα το βαθύ όργωμα πριν την έναρξη της [[Καλλιέργεια μελιτζάνας|καλλιέργειας]] καταστρέφει τις διαχειμάζουσες μορφές καθώς τις παραχώνει σε μεγαλύτερο βάθος, η αύξηση της απόστασης μεταξύ των φυτών για καλύτερο αερισμό, η καταστροφή των ζιζανίων γύρω από την καλλιέργεια και ο συχνός έλεγχος της καλλιέργειας στα σημεία που εντοπίζονται οι προσβολές.   
  
Γραμμή 4: Γραμμή 5:
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]]
 
[[είναι εχθρός της::Μελιτζάνα φυτό| ]]
 
[[είναι εχθρός της::Μελιτζάνα φυτό| ]]
 +
[[είναι προσβολή του εχθρού::Ακάρεα| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 12:46, 19 Αυγούστου 2013

Προσβολή φύλλου μελιτζάνας από Ακάρι αργύρωσης

Το ακάρι (Polyphagotarsonemus latus) αυτό έχει πολύ μεγάλο εύρος ξενιστών (παμφάγο). Ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης του είναι η υψηλή θερμοκρασία (18-30oC) και σχετική υγρασία ατμόσφαιρας, γι' αυτό αναπτύσσεται κυρίως σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Ο βιολογικός κύκλος του ακάρεος κλείνει μέσα σε 4-10 ημέρες (ανάλογα με τη θερμοκρασία). Η προσβολή παρουσιάζεται σε άνθη, καρπούς και στην τρυφερή βλάστηση, περιορίζοντας αρκετά την ανάπτυξη του φυτού. Τα φύλλα στην κάτω επιφάνεια, όπου εντοπίζεται και το ακάρι, παρουσιάζουν μια αργυρόχροη εμφάνιση. Ως προληπτικά μέτρα αναφέρονται η χρησιμοποίηση υγιών φυταρίων κατά τη μεταφύτευση, η χρήση κίτρινων κολλητικών παγίδων, η αφαίρεση των προσβεβλημένων βλαστών (σε μικρή προσβολή). Ακόμα το βαθύ όργωμα πριν την έναρξη της καλλιέργειας καταστρέφει τις διαχειμάζουσες μορφές καθώς τις παραχώνει σε μεγαλύτερο βάθος, η αύξηση της απόστασης μεταξύ των φυτών για καλύτερο αερισμό, η καταστροφή των ζιζανίων γύρω από την καλλιέργεια και ο συχνός έλεγχος της καλλιέργειας στα σημεία που εντοπίζονται οι προσβολές.