Εχθρός πυρηνόκαρπων Aculus comutus

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 14:32, 6 Φεβρουαρίου 2014 υπό τον A papageorgiou (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το είδος αυτό, σχεδόν ίδιο μορφολογικά με το Aculus fockeui είναι όμως πολύ περισσότερο διαδεδομένο και σε θερμότερες περιοχές του κόσμου. Αποβαίνει επιζήμιο σε ροδακινιές και αμυγδαλιές.

Διαχειμάζει ως δευτερόγυνο κυρίως γύρω από τους δευτερεύοντες οφθαλμούς που βρίσκονται στα τελευταία 13-15cm της ακραίας βλάστησης. Με την έκπτυξη των οφθαλμών την άνοιξη τα δευτερόγυνα προσβάλλουν τα πολύ νεαρά φύλλα και αρχίζουν να ωοτοκούν. Ακολουθεί ένας αριθμός γενεών με πρωτόγυνα, τα δε νέα δευτερόγυνα εμφανίζονται αρκετά αργά (Σεπτέμβριο-Οκτώβριο), όταν δηλαδή δεν σχηματίζονται νέα φύλλα.

Το γεγονός αυτό ότι η ροδακινιά συνεχίζει να σχηματίζει νέα φύλλα καθ' όλη την διάρκεια του καλοκαιριού ευνοεί την συνεχή ανάπτυξη του πληθυσμού του ακάρεος αυτού. Η ζημιά στα πολύ νεαρά φύλλα εμφανίζεται ως κίτρινη κηλίδωση που μπορεί να εκληφθεί ως ίωση. Τα φύλλα χαρακτηριστικά διπλώνουν προς τα πάνω και τούτο συμβαίνει κυρίως στις ποικιλίες που δε φέρουν τα νεκταρίνια στην βάση των φύλλων τους. Στα παλαιότερα φύλλα δεν παρουσιάζεται η ως άνω κηλίδωση αλλά ένας χαρακτηριστικός ασημόχρους μεταχρωματισμός. Τρέφεται και στις δύο επιφάνειες του φύλλου. Τα προσβεβλημένα δέντρα χάνουν την ευρωστία τους, παράγουν μικρότερους ροδάκινο ή εμφανίζουν πρόωρη φυλλόπτωση ή και καρπόπτωση.

Συνίσταται επέμβαση τον χειμώνα ή λίγο πριν την έκπτυξη των οφθαλμών με ελαφρά έλαια. Αργότερα όμως έαν υπάρχει συνέχιση της προσβολής χρησιμοποιούνται ακαρεοκτόνα. Το είδος αυτό είναι επίσης ευαίσθητο στο θείο. Τα φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν υπάρχουν στον κατάλογο φυτοπροστατευτικών προϊόντων κατά καλλιέργεια και εχθρό του ΥΠΑΑΤ.