Εχθρός πυρηνόκαρπων Aculus fockeui

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Προσβολή Aculus fockeui σε φύλλα δαμασκηνιάς

Είδος διαδεδομένο περισσότερο σε ψυχρές περιοχές της Ευρώπης και Αμερικής όπου προσβάλλει κατά κανόνα κερασιές και δαμασκηνιές. Διαχειμάζει ως δευτερόγυνο σε προφυλαγμένες περιοχές (λέπια οφθαλμών, ρυτίδωμα φλοιού κυρίως επί ή κοντά στην ακραία βλάστηση). Με την έκπτυξη των οφθαλμών την άνοιξη τα δευτερόγυνα προσβάλλουν τα πολύ νεαρά φύλλα και αρχίζουν να ωοτοκούν. Ακολουθεί ένας αριθμός γενεών με πρωτόγυνα, ήδη όμωε από τα μέσα του καλοκαιριού εμφανίζονται τα νέα δευτερόγυνα.

Προκαλεί στα πολύ νεαρά φύλλα κίτρινες κηλίδες που είναι πάρα πολύ μικρές και κάπως διάχυτες ή μεγαλύτερες (1-2mm διαμέτρου) με σαφή όρια. Στους πράσινους κλαδίσκους οι κηλίδες είναι πιο ελλειψοειδείς και σχετικά μεγαλύτερες από ότι στα φύλλα. Ανά φύλλο μπορεί να υπάρχουν μέχρι και 50 κηλίδες για παράδειγμα το οποίο τότε εμφανίζεται ελαφρώς συνεστραμμένο και κατσαρωμένο. Σε ισχυρή προσβολή η βλάστηση καθηλώνεται και παρουσιάζεται καχεκτική. Τα ακάρεα τρέφονται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων.

Για την καταπολέμηση συνιστάται επέμβαση με ελαφρά έλαια λίγο πριν την έκπτυξη των οφθαλμών. Σε περίπτωση που υπάρχει συνέχιση της προσβολής, χρησιμοποιούνται ακαρεοκτόνα. Τα φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν υπάρχουν στον κατάλογο φυτοπροστατευτικών προϊόντων κατά καλλιέργεια και εχθρό του ΥΠΑΑΤ.