Εχθρός τριανταφυλλιάς αλευρώδης

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ανήκει στο είδος Vaporariorum το γένος Trialeurodes της οικογένειας Aleurodidae της υπεροικογένειας Aleurodoidea. Η ουσιαστική ζημιά προκαλείτε από το μύκητα της καπνιάς ο οποίος αναπτύσσεται πάνω στα μελιτώδη εκκρίματα του αλευρώδη. Τα προσβεβλημένα φύλλα και βλαστοί αποκτούν μια κολλώδη γυαλιστερή όψη. Με την ανάπτυξη του μύκητα οι επιφάνειες αυτές αποκτούν σταδιακά σκούρο γκρι χρώμα. Αποτέλεσμα της προσβολής αυτής είναι η μειωμένη φωτοσυνθετική του ικανότητα του φυτού. Η καταπολέμησή τους γίνεται με εντομοκτόνα. [1]

Όπως στον τετράνυχο και στο θρίπα που ήδη αναφέραμε, έτσι και στον αλευρώδη υπάρχουν φυσικοί και χημικοί τρόποι καταπολέμησής του, οι οποίοι και αναλύονται παρακάτω:

  • Μπορεί το νερό να μην σκοτώνει έντομα, καταφέρνει όμως σίγουρα να τα απομακρύνει. Ως φυσική λύση, θεωρείται ιδανική στις μέρες μας και εφόσον η τριανταφυλλιά δεν χαρακτηρίζεται από ευαισθησία η κατάβρεξη να μπορεί να πραγματοποιηθεί και υπό πίεση.
  • Μία με δύο φορές τη βδομάδα, δημιουργία μείγματος νερού με σαπούνι. Παρασκευάζεται με την προσθήκη δυο κουταλιών υγρού σαπουνιού σε 1 λίτρο νερό.
  • Δημιουργία μείγματος νερού με οινόπνευμα και σαπούνι. Παρασκευάζεται με 2 κουταλάκια οινόπνευμα, 1 κουταλάκι σαπούνι και 1 λίτρο νερό.
  • Αν σε 1 λίτρο νερού τοποθετηθεί 1 τσιγάρο ή λίγα αποτσίγαρα για 24 ώρες, δημιουργείται το λεγόμενο διάλυμα Καπνού , ένα αρκετά επικίνδυνο εντομοκτόνο, που χρησιμοποιείται αραιωμένο εφόσον, δεν φυσάει δυνατός αέρας.

Ο κηπουρός καλλιεργητής μπορεί όμως και, είτε να προσελκύσει, είτε να αγοράσει, εχθρικά προς τον Αλευρώδη έντομα. Το Αρπακτικό Ακάρι (Amblyseius Swirskii), το οποίο και καταπολεμά διάφορα είδη του, οι Παρασιτικές Σφήκες Encarsia Formosa και Eretmocerus Eremicus, καθώς και το αρπακτικό Macrolophus Caliginosus, που είναι αποτελεσματικά για τα 2 σημαντικότερα είδη Αλευρώδη, τον Αλευρώδη των Θερμοκηπίων (Trialeurodes Vaporariorum) και τον Αλευρώδη του Καπνού ή αλλιώς Αλευρώδη του Βαμβακιού (Bemisia Tabaci), η Παρασιτική Σφήκα Eretmocerus Mundus, που είναι αποτελεσματική μονάχα για τον τελευταίο και το αρπακτικό Orius Laevigatus, είναι λίγα μόλις εξ' αυτών.

  • Το εντομοκτόνο επαφής παραμένει ως ο βασικός τρόπος χημικής καταπολέμησης του αλευρώδη ακόμα και σήμερα. Διάφοροι τύποι του κυκλοφορούν στην αγορά δεν συνοδεύονται και από την ίδια αποτελεσματικότητα. Κάπως έτσι, και καθώς η επιτυχία δεν εγγυάται, συχνά χρειάζονται πολλές αλλαγές σκευασμάτων, αφού η συστηματική τους χρήση οδηγεί αργά ή γρήγορα, στην ανάπτυξη ανθεκτικότητας.[2]

Βιβλιογραφία

  1. "Οικονομοτεχνική ανάλυση υδροπονικής θερμοκηπιακής καλλιέργειας τριανταφυλλιάς για παραγωγή δρεπτών άνθεων στο ν. Ηρακλείου", πτυχιακή εργασία του φοιτητή Μαθιουδάκη Γεώργιου, ΑΤΕΙ Ηρακλείου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τμήμα Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας, Ηράκλειο 2007.
  2. Καταπολέμηση αλευρώδη στην τριανταφυλλιά.