Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ηλικία των Φύλλων"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
 
Γενικά η περιεκτικότητα των φύλλων σε [[Ρόλος θρεπτικών στοιχείων στα φυτά|θρεπτικά]] μεταβάλλεται με την ηλικία τους. Η μεταβολή όμως αυτή δεν είναι ίδια για όλα τα θρεπτικά. Π.χ. [[Άζωτο|άζωτο]], [[Φώσφορος|φώσφορος]], [[Κάλιο|κάλιο]], [[Θείο|θείο]], [[Χαλκός|χαλκός]] και [[Ψευδάργυρος|ψευδάργυρος]] στα φύλλα των πολυετών ή ετησίων φυτών μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας. Αυτό παρατηρείται π.χ. στην [[Ντομάτα φυτό|τομάτα]]. Αντίθετα η συγκέντρωση των [[Ασβέστιο|ασβέστιο]], [[Μαγνήσιο|μαγνήσιο]],
 
Γενικά η περιεκτικότητα των φύλλων σε [[Ρόλος θρεπτικών στοιχείων στα φυτά|θρεπτικά]] μεταβάλλεται με την ηλικία τους. Η μεταβολή όμως αυτή δεν είναι ίδια για όλα τα θρεπτικά. Π.χ. [[Άζωτο|άζωτο]], [[Φώσφορος|φώσφορος]], [[Κάλιο|κάλιο]], [[Θείο|θείο]], [[Χαλκός|χαλκός]] και [[Ψευδάργυρος|ψευδάργυρος]] στα φύλλα των πολυετών ή ετησίων φυτών μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας. Αυτό παρατηρείται π.χ. στην [[Ντομάτα φυτό|τομάτα]]. Αντίθετα η συγκέντρωση των [[Ασβέστιο|ασβέστιο]], [[Μαγνήσιο|μαγνήσιο]],
 
Al, [[Βόριο|βόριο]], [[Σίδηρος|σίδηρος]] και [[Μαγγάνιο|μαγγάνιο]] αυξάνει με την πάροδο του χρόνου, δηλαδή με την αύξηση της ηλικίας. Οι μεταβολές της περιεκτικότητας των φύλλων σε θρεπτικά δεν είναι ομοιόμορφες στη διάρκεια της βλαστικής περιόδου. Έτσι τα [[Εσπεριδοειδή|εσπεριδοειδή]] έχουν κατά το χειμώνα και νωρίς την άνοιξη χαμηλή περιεκτικότητα νιτρικών, η οποία όμως αυξάνει αργότερα την άνοιξη μέχρι και το φθινόπωρο. Η παρακολούθηση της περιεκτικότητας των στοιχείων άζωτο, φώσφορος, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, θείο, βόριο, χαλκός, και ψευδάργυρος με συχνές αναλύσεις δείχνει ότι τα μεν άζωτο, φώσφορος, κάλιο, θείο και ψευδάργυρος μειώνονται με το χρόνο, ενώ τα θρεπτικά ασβέστιο, μαγνήσιο και μαγγάνιο αυξάνουν. Όσον αφορά στο βόριο, αυξάνει κατά την αρχή της περιόδου, αλλά μειώνεται αργότερα, ενώ η περιεκτικότητα του χαλκού παραμένει σταθερή.
 
Al, [[Βόριο|βόριο]], [[Σίδηρος|σίδηρος]] και [[Μαγγάνιο|μαγγάνιο]] αυξάνει με την πάροδο του χρόνου, δηλαδή με την αύξηση της ηλικίας. Οι μεταβολές της περιεκτικότητας των φύλλων σε θρεπτικά δεν είναι ομοιόμορφες στη διάρκεια της βλαστικής περιόδου. Έτσι τα [[Εσπεριδοειδή|εσπεριδοειδή]] έχουν κατά το χειμώνα και νωρίς την άνοιξη χαμηλή περιεκτικότητα νιτρικών, η οποία όμως αυξάνει αργότερα την άνοιξη μέχρι και το φθινόπωρο. Η παρακολούθηση της περιεκτικότητας των στοιχείων άζωτο, φώσφορος, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, θείο, βόριο, χαλκός, και ψευδάργυρος με συχνές αναλύσεις δείχνει ότι τα μεν άζωτο, φώσφορος, κάλιο, θείο και ψευδάργυρος μειώνονται με το χρόνο, ενώ τα θρεπτικά ασβέστιο, μαγνήσιο και μαγγάνιο αυξάνουν. Όσον αφορά στο βόριο, αυξάνει κατά την αρχή της περιόδου, αλλά μειώνεται αργότερα, ενώ η περιεκτικότητα του χαλκού παραμένει σταθερή.
 +
Από τα προαναφερθέντα, διαπιστώνεται ότι η ηλικία του φύλλου αποτελεί σπουδαίο παράγοντα, ο οποίος θα πρέπει να λαμβάνεται υπ' όψη κατά τη φυλλοληψία. Και τούτο διότι, καθώς ο χρόνος επιδρά στην περιεκτικότητα και τη συσσώρευση των θρεπτικών στους ιστούς των φύλλων, είναι ανάγκη να συνεκτιμάται το στάδιο ανάπτυξης του [[Κατάλογος φυτών|φυτού]]
  
  

Αναθεώρηση της 09:08, 22 Απριλίου 2016

Γενικά η περιεκτικότητα των φύλλων σε θρεπτικά μεταβάλλεται με την ηλικία τους. Η μεταβολή όμως αυτή δεν είναι ίδια για όλα τα θρεπτικά. Π.χ. άζωτο, φώσφορος, κάλιο, θείο, χαλκός και ψευδάργυρος στα φύλλα των πολυετών ή ετησίων φυτών μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας. Αυτό παρατηρείται π.χ. στην τομάτα. Αντίθετα η συγκέντρωση των ασβέστιο, μαγνήσιο, Al, βόριο, σίδηρος και μαγγάνιο αυξάνει με την πάροδο του χρόνου, δηλαδή με την αύξηση της ηλικίας. Οι μεταβολές της περιεκτικότητας των φύλλων σε θρεπτικά δεν είναι ομοιόμορφες στη διάρκεια της βλαστικής περιόδου. Έτσι τα εσπεριδοειδή έχουν κατά το χειμώνα και νωρίς την άνοιξη χαμηλή περιεκτικότητα νιτρικών, η οποία όμως αυξάνει αργότερα την άνοιξη μέχρι και το φθινόπωρο. Η παρακολούθηση της περιεκτικότητας των στοιχείων άζωτο, φώσφορος, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, θείο, βόριο, χαλκός, και ψευδάργυρος με συχνές αναλύσεις δείχνει ότι τα μεν άζωτο, φώσφορος, κάλιο, θείο και ψευδάργυρος μειώνονται με το χρόνο, ενώ τα θρεπτικά ασβέστιο, μαγνήσιο και μαγγάνιο αυξάνουν. Όσον αφορά στο βόριο, αυξάνει κατά την αρχή της περιόδου, αλλά μειώνεται αργότερα, ενώ η περιεκτικότητα του χαλκού παραμένει σταθερή. Από τα προαναφερθέντα, διαπιστώνεται ότι η ηλικία του φύλλου αποτελεί σπουδαίο παράγοντα, ο οποίος θα πρέπει να λαμβάνεται υπ' όψη κατά τη φυλλοληψία. Και τούτο διότι, καθώς ο χρόνος επιδρά στην περιεκτικότητα και τη συσσώρευση των θρεπτικών στους ιστούς των φύλλων, είναι ανάγκη να συνεκτιμάται το στάδιο ανάπτυξης του φυτού


[1]


Βιβλιογραφία

  1. Η ερμηνεία της φυλλοδιαγνωστικής, των Π. Κουκουλάκης τ. Αναπληρωτής Ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ, ΑΡ. Παπαδόπουλος Τακτικός Ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ, 2003.