Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Η φυλή Limousin"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
 
(9 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από 2 χρήστες δεν εμφανίζονται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
[[Image:Limousin.jpg|thumb|px100|Limousin]]
+
[[Image:Limousin.jpg|thumb|px100|Βοοειδές ράτσας Limousin]]
 +
[[Image:Limousin II.jpg|thumb|px100|Βοοειδή ράτσας Limousin]]
  
Η ιστορία των βοοειδών Limousin μπορεί να είναι τόσο παλιά όσο η ίδια ευρωπαική ήπειρος. Βοοειδή που βρέθηκαν σε ζωγραφιές σε σπήλαιο, στο σπήλαιο Lascaux κοντά στο Montignac, Γαλλία,  εκτιμούνται να είναι 20000 χρόνια παλιά και έχουν εντυπωσιακή ομοιότητα με τα σημερινά Linousin.
+
Τα Limousin <ref name="Κρεοπαραγωγικές φυλές βοοειδών"/> προέρχονται από τις περιοχές Limousin και Marche της Γαλλίας. Είναι αναγνωρίσιμα από το διακριτικό χρυσαφένιο και κόκκινο τρίχωμά τους. Φημίζονται για την μυική τους διάπλαση, την γρήγορη [[εκτροφή βοοειδών |εκτροφή]] τους, την ευκολία στην διαχείριση και την εμπορευσιμότητα των νεαρών [[βοοειδή |ζώων]] σε σχέση με άλλες ράτσες. Τα Limousin επιπλέον παράγουν τις πλέον άπαχες κοπές [[βόειο κρέας |κρέατος]] που έχουν γίνει σημείο αναφοράς στη σύγχρονη αγορά.
  
Αυτά τα χρυσά-κόκκινα [[Βοοειδή |βοοειδή]] είναι ιθαγενή στο νότιο κενρτρικό τμήμα της Γαλλίας, στις περιοχές του Limousin και Marche. Το έδαφος της πατρίδας έχει περιγαφεί ως τραχύ με βραχώδες έδαφος και σκληρό κλίμα. Συνεπώς, η καλλιέργεια ήταν πολύ δύσκολη και δόθηκε έμφαση στη ζωική γεωργία. Τα βοοειδή Limousin, ως αποτέλεσμα του περιβάλλοντος τους ξελίχθηκαν σε μια φυλή ασυνήθιστης στιβαρότητας, υγείας και προσαρμοστικότητας. Αυτή η έλλειψη φυσικών πόρων  επέτρεψε επίσης την περιοχή να παραμείνει σχετικά απομονωμένη και οι αγρότες ήταν ελεύθεροι να αναπτύξουν τα βοοειδή τους με λίγη εξωτερική γενετική παρέμβαση.
+
Κάποιες αλλαγές στο χρώμα (μαύρο) ή στην εμφάνιση (έλλειψη κεράτων) προέρχονται από διασταυρώσεις με άλλες [[φυλές βοοειδών |ράτσες]].
  
Κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων περιόδων ζωικής δύναμης, τα Limousin κέρδισαν μια καλά κερδισμένη φήμη ως ζώα εργασίας εκτός από τα χαρακτηριστικά του κρέατος τους. Στο τέλος της εργασιακής τους ζωής αυτά τα ζώα πάχυναν και στη συνέχεια σφαγιάζονταν.
+
Αυτή η κατεξοχήν [[Κρεοπαραγωγικός τύπος βοοειδών και οι κυριότερες φυλές |κρεατοπαραγωγός ράτσα]] <ref name="Κρεοπαραγωγικές φυλές βοοειδών II"/> όπως προαναφέρθηκε κατάγεται από την περιοχή της Λιμουζέν (Limousin), στα δυτικά του Μασίφ Σαντράλ (Massif Central), περιοχή στο κέντρο της Γαλλίας της οποίας το σκληρό κλίμα δημιούργησε ζώα ιδιαίτερα ανθεκτικά. Η Λιμουζίν είναι η 2η κατά σειρά ράτσα γαλλικού εξαγόμενου βοδινού κρέατος εξ’αιτίας της συνολικής παραγωγής κρέατος που δίνει αλλά και της ποιότητάς του, που το προτιμούν οι γευσιγνώστες σε όλο τον κόσμο.
  
Παραδοσιακά, γαλλικά βοοειδή εκτρέφονταν σε κατάσταση περιορισμού ή ημι-περιορισμού. Ωστόσο, τα βοοειδή [[Φυλές βοοειδών |Limousin]] περνούσαν τον περισσότερο χρόνο τους σε εξωτερικούς χώρους, στις δύσκολες κλιματικές συνθήκες της περιοχής. Αυτό ήταν μια μεγάλη πηγή περηφάνειας για τους κτηνοτρόφους. Οι αγελάδες γεννούσαν όλο το χρόνο σε εξωτερικούς χώρους  για να φέρουν μια τακτική πηγή εισοδήματος και οι δαμαλίδες εκτρέφονταν για να γεννήσουν σε ηλικία 3 ετών. Το χειμώνα, όλο το κοπάδι  ήταν έξω και ανεξάρτητα από την εποχή τα βοοειδή διακινούνταν σε ημερήσια βάση.
+
Το βάρος των ενήλικων ταύρων κυμαίνεται στα 1000 έως 1300 κιλά, των ενήλικων αγελάδων στα 650 έως 850 κιλά και το μέσο ύψος των ενήλικων αγελάδων από 135 έως 145 εκατοστά.
  
Είναι μεσαίου μεγέθους βοοειδή κρεοπαραγωγής διαδεδομένο όχι μόνο σε όλη την Ευρώπη συμπεριλαμβανόμενα και την Ρωσία, αλλά αναπαράγεται επίσης στις ΗΠΑ και τις νότιες αμερικανικές χώρες.
+
Πρόκειται για μεγαλόσωμη φυλή <ref name="Γαλακτοπαραγωγικές και κρεοπαραγωγικές φυλές βοοειδών"/>. Το ύψος του ακρωμίου των ταύρων είναι 145cm και των αγελάδων 135cm. Ο χρωματισμός τους είναι ανοικτός καστανός με ανοικτότερους δακτυλίους γύρω από τα μάτια και στο ακρορρίνιο. Πρόκειται για καθαρά κρεοπαραγωγικό τύπο βοοειδών με ήπιο χαρακτήρα.
  
Περιγραφή φυλής του Limousin:
+
Είναι ανθεκτική ράτσα με καλές μητρικές ιδιότητες. Δίνει καλή ποιότητα σφαγίου. Η ηλικία α’
Τα μονόχρωμα, ελαφριά ή σκούρο κόκκινα βοοειδή Limusin περιέχουν τις χαρακτηριστικές ελαφρύτερες περιοχές μόνο στα πόδια, το ρύγχος, γύρω από τα μάτια και στον εσωτερικό μηρό. Η βάση για την υψηλή κρεοπαραγωγή παρέχεται από το σχετικά μακρύ κορμό στους ευρείς ραχιαίους και εξαιρετικά βαρύ μυς στα ανώτερα πόδια. Το κρέας του είναι καλά φλεβώδες. Λόγω τα ευγενή πόδια της κατάλληλης στάσης με τις στερεές οπλές, η φυλή μπορεί καλά να ρυθμιστεί με τη σίτιση λιβαδιού. Τα βοοειδή Limousin έχουν μια σχετικά μακρύ λεκάνη που κατεβαίνει ελαφρώς κι ένα χαμηλό βάρος γέννησης που επιτρέπουν την εύκολη γέννα. Τα περαιτέρω χαρακτηριστικά της [[Φυλές βοοειδών |φυλής]] είναι ζωτικότητα, υψηλή γονιμότητα, μακριά διάρκεια ζωής και μια καλή προσαρμοστικότητα.
+
τοκετού είναι στους 30-36 μήνες ενώ δεν παρατηρούνται δυστοκίες. Το βάρος της γέννησης κυμαίνεται στα 30-37 kg. Έχουν υψηλή απόδοση σε σφάγιο και εξαιρετική ποιότητα, ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία σφαγής. Χρησιμοποιείται σε
 +
διασταυρώσεις χρήσεως.
  
[[είναι φυλή του ζώου::Βοοειδή| ]]
+
==Βιβλιογραφία==
  
 +
<references>
 +
 +
<ref name="Κρεοπαραγωγικές φυλές βοοειδών"> [{{#show: Ιστοσελίδα STELMA/Ράτσες των Ζώων-Βοοειδή| ?has link}} Ιστοσελίδα STELMA - Ράτσες βοοειδών - Η κρεοπαραγωγική φυλή βοοειδών Maine Anjou]</ref>
 +
 +
<ref name="Κρεοπαραγωγικές φυλές βοοειδών II"> [{{#show: Ιστοσελίδα Bovillage/Kρεατοπαραγωγές ράτσες βοοειδών| ?has link}} Ιστοσελίδα Bovillage - Kρεατοπαραγωγές ράτσες βοοειδών - Η κρεοπαραγωγική φυλή βοοειδών Maine Anjou]</ref>
 +
 +
<ref name="Γαλακτοπαραγωγικές και κρεοπαραγωγικές φυλές βοοειδών"> [[media:Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γαλακτοπαραγωγικές και Κρεοπαραγωγικές φυλές βοοειδών.pdf| Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών, Διδάσκουσα Κουτσούλη Παναγιώτα, Γαλακτοπαραγωγικές και Κρεοπαραγωγικές φυλές βοοειδών]]</ref>
 +
 +
</references>
 +
 +
[[είναι φυλή του ζώου::Βοοειδή| ]]
 
[[πόσο αφορά σε κτηνοτρόφο::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε κτηνοτρόφο::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε κτηνίατρο::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε κτηνίατρο::30| ]]
 +
[[Category:Βοοειδές]]
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]
 +
__NOTOC__

Τελευταία αναθεώρηση της 08:51, 22 Απριλίου 2015

Βοοειδές ράτσας Limousin
Βοοειδή ράτσας Limousin

Τα Limousin [1] προέρχονται από τις περιοχές Limousin και Marche της Γαλλίας. Είναι αναγνωρίσιμα από το διακριτικό χρυσαφένιο και κόκκινο τρίχωμά τους. Φημίζονται για την μυική τους διάπλαση, την γρήγορη εκτροφή τους, την ευκολία στην διαχείριση και την εμπορευσιμότητα των νεαρών ζώων σε σχέση με άλλες ράτσες. Τα Limousin επιπλέον παράγουν τις πλέον άπαχες κοπές κρέατος που έχουν γίνει σημείο αναφοράς στη σύγχρονη αγορά.

Κάποιες αλλαγές στο χρώμα (μαύρο) ή στην εμφάνιση (έλλειψη κεράτων) προέρχονται από διασταυρώσεις με άλλες ράτσες.

Αυτή η κατεξοχήν κρεατοπαραγωγός ράτσα [2] όπως προαναφέρθηκε κατάγεται από την περιοχή της Λιμουζέν (Limousin), στα δυτικά του Μασίφ Σαντράλ (Massif Central), περιοχή στο κέντρο της Γαλλίας της οποίας το σκληρό κλίμα δημιούργησε ζώα ιδιαίτερα ανθεκτικά. Η Λιμουζίν είναι η 2η κατά σειρά ράτσα γαλλικού εξαγόμενου βοδινού κρέατος εξ’αιτίας της συνολικής παραγωγής κρέατος που δίνει αλλά και της ποιότητάς του, που το προτιμούν οι γευσιγνώστες σε όλο τον κόσμο.

Το βάρος των ενήλικων ταύρων κυμαίνεται στα 1000 έως 1300 κιλά, των ενήλικων αγελάδων στα 650 έως 850 κιλά και το μέσο ύψος των ενήλικων αγελάδων από 135 έως 145 εκατοστά.

Πρόκειται για μεγαλόσωμη φυλή [3]. Το ύψος του ακρωμίου των ταύρων είναι 145cm και των αγελάδων 135cm. Ο χρωματισμός τους είναι ανοικτός καστανός με ανοικτότερους δακτυλίους γύρω από τα μάτια και στο ακρορρίνιο. Πρόκειται για καθαρά κρεοπαραγωγικό τύπο βοοειδών με ήπιο χαρακτήρα.

Είναι ανθεκτική ράτσα με καλές μητρικές ιδιότητες. Δίνει καλή ποιότητα σφαγίου. Η ηλικία α’ τοκετού είναι στους 30-36 μήνες ενώ δεν παρατηρούνται δυστοκίες. Το βάρος της γέννησης κυμαίνεται στα 30-37 kg. Έχουν υψηλή απόδοση σε σφάγιο και εξαιρετική ποιότητα, ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία σφαγής. Χρησιμοποιείται σε διασταυρώσεις χρήσεως.

Βιβλιογραφία

  1. Ιστοσελίδα STELMA - Ράτσες βοοειδών - Η κρεοπαραγωγική φυλή βοοειδών Maine Anjou
  2. Ιστοσελίδα Bovillage - Kρεατοπαραγωγές ράτσες βοοειδών - Η κρεοπαραγωγική φυλή βοοειδών Maine Anjou
  3. Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών, Διδάσκουσα Κουτσούλη Παναγιώτα, Γαλακτοπαραγωγικές και Κρεοπαραγωγικές φυλές βοοειδών