Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Η φυλή Piedmontese"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
(Μία ενδιάμεση αναθεώρηση από ένα χρήστη δεν εμφανίζεται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
 
[[Image:Piedmontese.jpg|thumb|px100|Βοοειδές φυλής Piedmontese]]
 
[[Image:Piedmontese.jpg|thumb|px100|Βοοειδές φυλής Piedmontese]]
  
Η [[Φυλές βοοειδών |ράτσα Piedmontese]] προέρχεται από την περιοχή Piedmonte της ΒΔ Ιταλίας. Τα ζώα γεννιούνται με κιτρινόφαιο χρώμα που γίνεται γκριζόασπρο καθώς ωριμάζουν.
+
Η [[Φυλές βοοειδών |ράτσα Piedmontese]] <ref name="Η φυλή Piedmontese"/> προέρχεται από την περιοχή Piedmonte της ΒΔ Ιταλίας. Τα ζώα γεννιούνται με κιτρινόφαιο χρώμα που γίνεται γκριζόασπρο καθώς ωριμάζουν.
  
 
Η συγκεκριμένη κατηγορία αναπτύχθηκε μέσω της φυσικής επιλογής και μιας κανονικής πορείας εξημέρωσης, ιδιαίτερα από τα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά η χαρακτηριστική υπερτροφική ανάπτυξη των μυών μετά τον τοκετό, μέσω της επιλεκτικής αναπαραγωγής. Το πρώτο γενεαλογικό βιβλίο άνοιξε το 1877.
 
Η συγκεκριμένη κατηγορία αναπτύχθηκε μέσω της φυσικής επιλογής και μιας κανονικής πορείας εξημέρωσης, ιδιαίτερα από τα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά η χαρακτηριστική υπερτροφική ανάπτυξη των μυών μετά τον τοκετό, μέσω της επιλεκτικής αναπαραγωγής. Το πρώτο γενεαλογικό βιβλίο άνοιξε το 1877.
Γραμμή 7: Γραμμή 7:
 
Τα Piedmontese [[εκτροφή βοοειδών |εκτρέφονται]] για το γάλα τους το οποίο χρησιμοποιείται στην παραγωγή πολλών παραδοσιακών τυριών της περιοχής (Castelmagno, Bra, Raschera, και Toma Piemontese), καθώς και για το κρέας τους το οποίο θεωρείται άριστης ποιότητας.
 
Τα Piedmontese [[εκτροφή βοοειδών |εκτρέφονται]] για το γάλα τους το οποίο χρησιμοποιείται στην παραγωγή πολλών παραδοσιακών τυριών της περιοχής (Castelmagno, Bra, Raschera, και Toma Piemontese), καθώς και για το κρέας τους το οποίο θεωρείται άριστης ποιότητας.
  
Χαρακτηριστικό των Πιμοντέζ είναι το γονίδιο της μυοστατίνης το οποίο αυξάνει την μυική μάζα του ζώου, μειώνει το λίπος ενώ παράλληλα βελτιώνει την τρυφεράδα του κρέατος. Το κρέας των Piedmontese και των διασταυρώσεων με Piedmontese [[βοοειδή |βοοειδών]] είναι χαμηλής θερμιδικής αξίας, πλούσιο σε πρωτείνες με υψηλό ποσοστό καλών Ωμέγα 3 Λιπαρών Οξέων, με αποτέλεσμα να θεωρείται για αυτές του τις ιδιότητες ως υψηλής ποιότητας κρέας καθώς είναι αποτέλεσμα γενετικών παρά περιβαλλοντολογικών επιρροών.
+
Χαρακτηριστικό των [[Ξενικές φυλές βοοειδών |Πιμοντέζ]] είναι το γονίδιο της μυοστατίνης το οποίο αυξάνει την μυική μάζα του ζώου, μειώνει το λίπος ενώ παράλληλα βελτιώνει την τρυφεράδα του κρέατος. Το κρέας των Piedmontese και των διασταυρώσεων με Piedmontese [[βοοειδή |βοοειδών]] είναι χαμηλής θερμιδικής αξίας, πλούσιο σε πρωτείνες με υψηλό ποσοστό καλών Ωμέγα 3 Λιπαρών Οξέων, με αποτέλεσμα να θεωρείται για αυτές του τις ιδιότητες ως υψηλής ποιότητας κρέας καθώς είναι αποτέλεσμα γενετικών παρά περιβαλλοντολογικών επιρροών.
  
 
Ο αριθμός των ζώων στην περιοχή Piedmont ανέρχεται περίπου στις 273.000.
 
Ο αριθμός των ζώων στην περιοχή Piedmont ανέρχεται περίπου στις 273.000.
 +
 +
==Βιβλιογραφία==
 +
 +
<references>
 +
 +
<ref name="Η φυλή Piedmontese"> [{{#show: Ιστοσελίδα STELMA/Ράτσες των Ζώων-Βοοειδή| ?has link}} Ιστοσελίδα STELMA - Ράτσες βοοειδών - Η κρεοπαραγωγική φυλή βοοειδών Piedmontese]</ref>
 +
 +
</references>
  
 
[[είναι φυλή του ζώου::Βοοειδή| ]]
 
[[είναι φυλή του ζώου::Βοοειδή| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 10:56, 8 Απριλίου 2015

Βοοειδές φυλής Piedmontese

Η ράτσα Piedmontese [1] προέρχεται από την περιοχή Piedmonte της ΒΔ Ιταλίας. Τα ζώα γεννιούνται με κιτρινόφαιο χρώμα που γίνεται γκριζόασπρο καθώς ωριμάζουν.

Η συγκεκριμένη κατηγορία αναπτύχθηκε μέσω της φυσικής επιλογής και μιας κανονικής πορείας εξημέρωσης, ιδιαίτερα από τα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά η χαρακτηριστική υπερτροφική ανάπτυξη των μυών μετά τον τοκετό, μέσω της επιλεκτικής αναπαραγωγής. Το πρώτο γενεαλογικό βιβλίο άνοιξε το 1877.

Τα Piedmontese εκτρέφονται για το γάλα τους το οποίο χρησιμοποιείται στην παραγωγή πολλών παραδοσιακών τυριών της περιοχής (Castelmagno, Bra, Raschera, και Toma Piemontese), καθώς και για το κρέας τους το οποίο θεωρείται άριστης ποιότητας.

Χαρακτηριστικό των Πιμοντέζ είναι το γονίδιο της μυοστατίνης το οποίο αυξάνει την μυική μάζα του ζώου, μειώνει το λίπος ενώ παράλληλα βελτιώνει την τρυφεράδα του κρέατος. Το κρέας των Piedmontese και των διασταυρώσεων με Piedmontese βοοειδών είναι χαμηλής θερμιδικής αξίας, πλούσιο σε πρωτείνες με υψηλό ποσοστό καλών Ωμέγα 3 Λιπαρών Οξέων, με αποτέλεσμα να θεωρείται για αυτές του τις ιδιότητες ως υψηλής ποιότητας κρέας καθώς είναι αποτέλεσμα γενετικών παρά περιβαλλοντολογικών επιρροών.

Ο αριθμός των ζώων στην περιοχή Piedmont ανέρχεται περίπου στις 273.000.

Βιβλιογραφία

  1. Ιστοσελίδα STELMA - Ράτσες βοοειδών - Η κρεοπαραγωγική φυλή βοοειδών Piedmontese