Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Θρεπτική αξία κουκιών"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
[[Image:Κουκί II.jpg|thumb|px100|Ο καρπός του κουκιού]]
+
[[Image:Κουκί II.jpg|thumb|px100|Κουκιά μαγειρεμένα]]
  
 
Τα κουκιά είναι ένα [[Όσπρια |όσπριο]] με μεγάλη διατροφική αξία. Πιο συγκεκριμένα, περιέχουν:
 
Τα κουκιά είναι ένα [[Όσπρια |όσπριο]] με μεγάλη διατροφική αξία. Πιο συγκεκριμένα, περιέχουν:

Αναθεώρηση της 07:39, 11 Σεπτεμβρίου 2013

Κουκιά μαγειρεμένα

Τα κουκιά είναι ένα όσπριο με μεγάλη διατροφική αξία. Πιο συγκεκριμένα, περιέχουν:

  • Τα βρασμένα χλωρά κουκιά περιέχουν λίγες θερμίδες, μόνο 48 ανά 100 γρ.
  • Περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών.
  • Περιέχουν Βιταμίνη Α, φλαβονοειδή και καροτενοειδή όπως η λουτείνη και η ζεαξανθίνη που μας προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες και την πρόωρη γήρανση.
  • Περιέχουν φολικό οξύ, ένα ιδιαίτεροα οφέλημο συστατικό για την πρόληψη του σύνδρομου του νευρικού σωλήνα.
  • Περιέχουν τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Β6 (πυριδοξίνη), Β1 (θειαμίνη).
  • Περιέχουν Βιταμίνη C.
  • Περιέχουν σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, απαραίτητα στοιχεία για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.
  • Περιέχουν το αμινοξύ L-dopa (ντοπαμίνη) που βοηθάει στη μείωση των συμπτωμάτων της νόσου του Parkinson καθώς λειτουργεί ως νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλο.

Παρότι όμως τα κουκιά μας παρέχουν όλα τα παραπάνω οφέλημα συστατικά για την υγεία μας, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι όταν αυτά καταναλώνονται από άτομα που πάσχουν από ανεπάρκεια ενζύμου G6PD μπορούν να προκαλέσουν μία πολύ επικίνδυνη κατάσταση γνωστή ως κυαμισμός και γι' αυτό η κατανάλωσή τους από αυτά τα άτομα απαγορεύεται.

Επίσης καλό θα ήταν να μην υπερκαταναλώνουμε τα κουκιά διότι η υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να μας δημιουργήσει στομαχικές και εντερικές διαταρραχές.