Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Θρεπτική αξία κριθαριού"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
(4 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από ένα χρήστη δεν εμφανίζονται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
 +
[[Image:Ψωμί με αλεύρι από κριθάρι.jpg|thumb|px100|Ψωμί με αλεύρι από κριθάρι]]
 +
[[Image:Αλεύρι από κριθάρι.jpg|thumb|px100|Αλεύρι από κριθάρι]]
 +
 
Οι καρποί του [[Κριθάρι φυτό |κριθαριού]] είναι εξίσου πλούσιοι με το [[Σιτάρι φυτό |σιτάρι]] σε άμυλο και ζάχαρα και σχετικά φτωχότεροι σε πρωτεΐνες και λίπη. Οι ινώδεις ουσίες βρίσκονται κυρίως στα περιβλήματα.
 
Οι καρποί του [[Κριθάρι φυτό |κριθαριού]] είναι εξίσου πλούσιοι με το [[Σιτάρι φυτό |σιτάρι]] σε άμυλο και ζάχαρα και σχετικά φτωχότεροι σε πρωτεΐνες και λίπη. Οι ινώδεις ουσίες βρίσκονται κυρίως στα περιβλήματα.
  
Γραμμή 13: Γραμμή 16:
 
|-
 
|-
 
! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Πρωτεΐνη</font>
 
! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Πρωτεΐνη</font>
|10.2
+
|14.2
|12.3
+
|13.8
|2.3
+
|21.5
|8.5
+
|10.7
 
|-
 
|-
 
! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Λυσίνη<sup>*</sup></font>
 
! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Λυσίνη<sup>*</sup></font>
|9.8
+
|3.2
|11.6
+
|3.3
|2.0
+
|4.1
|2.4
+
|4.1
 
|-
 
|-
 
! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Ιστιδίνη<sup>*</sup></font>
 
! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Ιστιδίνη<sup>*</sup></font>
|9.8
+
|2.1
|11.6
+
|2.1
|2.0
+
|2.1
 
|2.4
 
|2.4
 
|-
 
|-
 
! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Αργινίνη<sup>*</sup></font>
 
! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Αργινίνη<sup>*</sup></font>
|9.8
+
|4.3
|11.6
+
|4.4
|2.0
+
|4.9
|2.4
+
|5.6
 
|-
 
|-
 
! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Ασπαρτικό οξύ</font>
 
! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Ασπαρτικό οξύ</font>
|9.8
+
|6.1
|11.6
+
|6.2
|2.0
+
|7.5
|2.4
+
|6.3
 
|-
 
|-
 
! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Θρεονίνη<sup>*</sup></font>
 
! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Θρεονίνη<sup>*</sup></font>
|9.8
+
|3.1
|11.6
+
|3.1
|2.0
+
|3.2
|2.4
+
|3.5
 
|-
 
|-
 
! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Σερίνη</font>
 
! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Σερίνη</font>
|9.8
+
|3.4
|11.6
+
|3.4
|2.0
+
|3.7
|2.4
+
|4.2
 
|-
 
|-
 
! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Γλουταμινικό οξύ</font>
 
! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Γλουταμινικό οξύ</font>
|9.8
+
|27.8
|11.6
+
|27.4
|2.0
+
|25.2
|2.4
+
|24.9
 
|-
 
|-
 
! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Προλίνη</font>
 
! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Προλίνη</font>
|9.8
+
|12.6
|11.6
+
|12.4
|2.0
+
|12.1
|2.4
+
|10.5
 
|-
 
|-
 
! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Κυστεΐνη X 1/2<sup>*</sup></font>
 
! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Κυστεΐνη X 1/2<sup>*</sup></font>
|9.8
+
|1.2
|11.6
+
|1.2
|2.0
+
|0.8
|2.4
+
|1.3
 
|-
 
|-
 
! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Γλυκίνη</font>
 
! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Γλυκίνη</font>
|9.8
+
|3.7
|11.6
+
|3.8
|2.0
+
|4.1
|2.4
+
|3.4
 
|-
 
|-
 
! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Αλανίνη</font>
 
! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Αλανίνη</font>
|9.8
+
|4.0
|11.6
+
|4.1
|2.0
+
|4.2
|2.4
+
|3.5
 
|-
 
|-
 
! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Βαλίνη<sup>*</sup></font>
 
! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Βαλίνη<sup>*</sup></font>
|9.8
+
|4.9
|11.6
+
|4.9
|2.0
+
|5.2
|2.4
+
|5.8
 
|-
 
|-
 
! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Μεθειονίνη<sup>*</sup></font>
 
! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Μεθειονίνη<sup>*</sup></font>
|9.8
+
|2.5
|11.6
+
|2.6
|2.0
+
|2.4
 
|2.4
 
|2.4
 
|-
 
|-
 
! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Ισολευκίνη<sup>*</sup></font>
 
! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Ισολευκίνη<sup>*</sup></font>
|9.8
+
|3.6
|11.6
+
|3.6
|2.0
+
|3.6
|2.4
+
|3.9
 
|-
 
|-
! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Τυροσίνη<sup>*</sup></font>
+
! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Τυροσίνη</font>
|9.8
+
|2.5
|11.6
+
|2.5
|2.0
+
|2.5
|2.4
+
|2.8
 
|-
 
|-
 
! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Φαινυλαλανίνη<sup>*</sup></font>
 
! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Φαινυλαλανίνη<sup>*</sup></font>
|9.8
+
|5.3
|11.6
+
|5.2
|2.0
+
|5.3
|2.4
+
|5.2
 
|-
 
|-
 
|}
 
|}

Τελευταία αναθεώρηση της 10:15, 14 Αυγούστου 2013

Ψωμί με αλεύρι από κριθάρι
Αλεύρι από κριθάρι

Οι καρποί του κριθαριού είναι εξίσου πλούσιοι με το σιτάρι σε άμυλο και ζάχαρα και σχετικά φτωχότεροι σε πρωτεΐνες και λίπη. Οι ινώδεις ουσίες βρίσκονται κυρίως στα περιβλήματα.

Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από αλβουμίνες (3%-λευκοζίνη), γλοβουλίνες (18%-εδεστίνη), προλαμίνες (38%-χορδεΐνη) και 41% γλουτελίνη. Είναι ελλειμματική σε λυσίνη και μεθειονίνη και, επομένως, μικρής βιολογικής αξίας. Στον πίνακα παρακάτω φαίνεται η περιεκτικότητα της πρωτεΐνης του κριθαριού στα διάφορα αμινοξέα.

Σύσταση της πρωτεΐνης διαφόρων τύπων κριθαριού σε αμινοξέα. Στα δεδομένα συμπεριλαμβάνονται και οι ποικιλίες Hiproly και Karl. Τα απαραίτητα αμινοξέα συμβολίζονται με αστερίσκο.
Συστατικά Δίστοιχα Εξάστοιχα Hiproly (δίστοιχο γυμνό) Karl (εξάστοιχο επενδεδυμένο)
Πρωτεΐνη 14.2 13.8 21.5 10.7
Λυσίνη* 3.2 3.3 4.1 4.1
Ιστιδίνη* 2.1 2.1 2.1 2.4
Αργινίνη* 4.3 4.4 4.9 5.6
Ασπαρτικό οξύ 6.1 6.2 7.5 6.3
Θρεονίνη* 3.1 3.1 3.2 3.5
Σερίνη 3.4 3.4 3.7 4.2
Γλουταμινικό οξύ 27.8 27.4 25.2 24.9
Προλίνη 12.6 12.4 12.1 10.5
Κυστεΐνη X 1/2* 1.2 1.2 0.8 1.3
Γλυκίνη 3.7 3.8 4.1 3.4
Αλανίνη 4.0 4.1 4.2 3.5
Βαλίνη* 4.9 4.9 5.2 5.8
Μεθειονίνη* 2.5 2.6 2.4 2.4
Ισολευκίνη* 3.6 3.6 3.6 3.9
Τυροσίνη 2.5 2.5 2.5 2.8
Φαινυλαλανίνη* 5.3 5.2 5.3 5.2

Το άμυλο αποτελεί ουσιαστικά το σύνολο των υδατανθράκων στον ώριμο καρπό. Αποτελείται κυρίως από αμυλοπηκτίνη (75-80%) και δευτερευόντως από αμυλόζη (20-25%). Εάν η βιοσύνθεση του αμύλου διακοπεί (από ασθένεια, ξηρασία, θερμότητα, παγετό), το ενδοσπέρμιο γίνεται σκληρό και υαλώδες με λιγότερους αμυλόκοκκους. Από τα άλλα ζάχαρα υπάρχουν κυρίως ζαχαρόζη, ραφφινόζη και σε μικρά ποσοστά φρουκτόζη, γλυκόζη και μαλτόζη.

Από τις βιταμίνες έχουν προσδιοριστεί οι Ε (τοκοφερόλες) και οι Β εκτός της Β12, ενώ δεν υπάρχουν οι Α, C και D.