Θρεπτική αξία σιταριού

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 09:03, 29 Ιουλίου 2013 υπό τον K kaponi (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο καρπός του σιταριού είναι κατ' εξοχήν αμυλούχος, με αρκετά υψηλό ποσοστό πρωτεΐνης. Όλο το άμυλο βρίσκεται στο ενδοσπέρμιο, τα διαλυτά ζάχαρα κυρίως στο έμβρυο και οι άλλοι πολυζαχαρίτες (κυτταρίνες-ημικυτταρίνες) στα περιβλήματα. Πρωτεΐνες, λίπη και τέφρα βρίσκονται κυρίως στο έμβρυο και το ασπίδιο και σε μικρότερα ποσοστά στο ενδοσπέρμιο.

Το άμυλο βρίσκεται κυρίως σε αμυλόζη σε αμυλόκοκκους σφαιρικούς ή φακοειδείς. Διασπάται από τις α και β-αμυλάσες που υπάρχουν σε βλαστάνοντα σπέρματα.

Η σύσταση του καρπού φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.

Χημική σύσταση του καρπού του σιταριού (σε υγρασία 14%) και των κυρίων τμημάτων του (σε ποσοστά επί τις %)
Σύνολο καρπού Ενδοσπέρμιο Έμβρυο Περιβλήματα
Άμυλο 63-71 71.0 14.0 8.6
Πρωτεΐνες 8-15 9.6 28.5 14.4
Κυτταρίνη 2.0-2.5 0.2 7.5 21.4
Λίπη 1.5-2.0 1.4 10.4 4.7
Διαλυτά ζάχαρα 2-3 1.1 16.2 4.6
Τέφρα 1.5-2.0 0.7 4.5 6.3
Ημικυτταρίνες 2.5-3.0 1.8 6.8 26.2