Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Θρεπτική αξία φακής"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
(5 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από 2 χρήστες δεν εμφανίζονται)
Γραμμή 9: Γραμμή 9:
 
[[Image:Φακή προϊόν II.jpg|thumb|px100|Φακές σούπα]]
 
[[Image:Φακή προϊόν II.jpg|thumb|px100|Φακές σούπα]]
 
[[Image:Φακή προϊόν III.jpg|thumb|px100|Φακές με ρύζι]]
 
[[Image:Φακή προϊόν III.jpg|thumb|px100|Φακές με ρύζι]]
[[Image:Φακή προϊόν IIII.jpg|thumb|px100|Συσκευασμένες φακές χονδρές]]
+
[[Image:Φακή προϊόν iiii.jpg|thumb|px100|Φακές βελουτέ]]
 +
 
 +
{| class="wikitable" style="text-align: center;"
 +
|+<font size="+1">Διατροφική αξία ανά 100 gr φακής</font>
 +
|-
 +
! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">(εβδομάδες)</font>
 +
! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Λευκός τύπος</font>
 +
|-
 +
|Ενέργεια
 +
|353 Θερμίδες
 +
|-
 +
|Υδατάνθρακες
 +
|60 γραμμάρια
 +
|-
 +
|Φυτικές ίνες
 +
|31 γραμμάρια
 +
|-
 +
|Πρωτεΐνες
 +
|26 γραμμάρια
 +
|-
 +
|Λιπαρά
 +
|1 γραμμάριο
 +
|-
 +
|Νερό
 +
|10,4 γραμμάρια
 +
|-
 +
|Θειαμίνη (vit B1)
 +
|0.87 mg
 +
|-
 +
|Ριβοφλαβίνη (B vit. 2)
 +
|0.211 mg
 +
|-
 +
|Νιασίνη (vit B3)
 +
|2.605 mg
 +
|-
 +
|Παντοθενικό οξύ (B5)
 +
|2.120 mg
 +
|-
 +
|Βιταμίνη B6
 +
|0.54 mg
 +
|-
 +
|Φολικό οξύ
 +
|479 mg
 +
|-
 +
|Βιταμίνη C
 +
|4.4 mg
 +
|-
 +
|Ασβέστιο
 +
|56 mg
 +
|-
 +
|Σίδηρο
 +
|7.54 mg
 +
|-
 +
|Μαγνήσιο
 +
|122 mg
 +
|-
 +
|Φώσφορος
 +
|451 mg
 +
|-
 +
|Κάλλιο
 +
|955 mg
 +
|-
 +
|Νάτριο
 +
|6 mg
 +
|-
 +
|Ψευδάργυρος
 +
|4.78 mg
 +
|-
 +
|}
 +
 
 +
[[πόσο αφορά σε καταναλωτή::30| ]]
 +
[[σχετίζεται με::Φακή προϊόν| ]]
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]
 +
__NOTOC__

Τελευταία αναθεώρηση της 09:07, 11 Σεπτεμβρίου 2013

Οι φακές είναι ένα όσπριο με μεγάλη θρεπτική αξία. Αποτελούν πλούσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων βραδείας απορρόφησης, φυτικών πρωτεϊνών, φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Πιο αναλυτικά, οι μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών (κυρίως διαλυτών) που περιέχουν οι φακές βοηθούν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συτήματος, στην αυξημένη αίσθηση κορεσμού, ενώ συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιοπαθειών και καρκίνου του παχέως εντέρου.

Οι φυτικές πρωτεΐνες που περιέχονται στις φακές είναι πλούσιες σε όλα τα αμινοξέα, εκτός από τη μεθειονίνη και παρέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη με το πλεονέκτημα της πολύ μικρής περιεκτικότητας σε λίπος εν αντιθέση με το κρέας. Οι φακές είναι πλούσιες σε διάφορες βιταμίνες, αλλά κυρίως σε αυτές του συμπλέγματος Β. Το φυλλικό οξύ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Οι βιταμίνες που περιέχονται στις φακές, έχουν συνδεθεί με την πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου και διαφόρων δυσλειτουργιών του γαστρεντερικού συστήματος.

Επιπλέον, οι φακές αποτελούν πολύ καλή πηγή ασβεστίου και σιδήρου, ο οποίος απορροφάται καλύτερα όταν συνδυάζεται με κάποια πηγή βιταμίνης C (πορτοκάλι), β-καροτενίου (καρότο), ή μηλικού οξέος (λευκό κρασί). Οι φακές, λόγω του χαμηλού τους γλυκαιμικού δείκτη ενδείκνυνται στην πρόληψη σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ, ενώ λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε νάτριο αποτελούν ιδανική τροφή για υπερτασικούς ασθενείς. Η περιεκτικότητά τους σε σίδηρο είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους νέους και τις έγκυες γυναίκες.

Τέλος να αναφέρουμε ότι το θερμιδικό κόστος όλης αυτής της διατροφής είναι μόλις 230 θερμίδες για ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές. Από την άλλη, πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους από άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και ουρική αρθρίτιδα.

Φακές σούπα
Φακές με ρύζι
Φακές βελουτέ
Διατροφική αξία ανά 100 gr φακής
(εβδομάδες) Λευκός τύπος
Ενέργεια 353 Θερμίδες
Υδατάνθρακες 60 γραμμάρια
Φυτικές ίνες 31 γραμμάρια
Πρωτεΐνες 26 γραμμάρια
Λιπαρά 1 γραμμάριο
Νερό 10,4 γραμμάρια
Θειαμίνη (vit B1) 0.87 mg
Ριβοφλαβίνη (B vit. 2) 0.211 mg
Νιασίνη (vit B3) 2.605 mg
Παντοθενικό οξύ (B5) 2.120 mg
Βιταμίνη B6 0.54 mg
Φολικό οξύ 479 mg
Βιταμίνη C 4.4 mg
Ασβέστιο 56 mg
Σίδηρο 7.54 mg
Μαγνήσιο 122 mg
Φώσφορος 451 mg
Κάλλιο 955 mg
Νάτριο 6 mg
Ψευδάργυρος 4.78 mg