Καλλιέργεια

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Αμειψισπορά σουσαμιού

Σ' ένα σύστημα εναλλαγής καλλιεργειών, το σουσάμι παίρνει τη θέση των σκαλιστικών φυτών (αραβόσιτος, βαμβάκι, ζαχαρότευτλα κ.α.). Μπορεί, ακόμη, να ενταχθεί σε ένα σύστημα αμειψισποράς με χειμωνιάτικα σιτηρά. Σε μερικές περιοχές, το σουσάμι μπορεί να καλλιεργηθεί και ως επίσπορο, το καλοκαίρι, μετά τη συγκομιδή των χειμωνιάτικων σιτηρών. Απαραίτητες προϋποθέσεις στην περίπτωση αυτ, είναι η χρησιμοποίηση ποικιλιών μικρού βιολογικού κύκλου και η επάρκεια σε νερό για άρδευση.

Προετοιμασία του αγρού για σπορά σουσαμιού

Το σουσάμι απαιτεί επιμελημένη σποροκλίνη, με υγρασία, απαλλαγμένη από ζιζάνια και ψιλοχωματισμένη. Αυτό επιτυγχάνεται μ' ένα όργωμα και ένα ή δυο σβαρνίσματα, λίγο πριν τη σπορά.

Σπορά σουσαμιού

Είναι ένα φυτό ανοιξιάτικο. Σπέρνεται από μέσα Απριλίου-μέσα Μαΐου, αμέσως μετά το βαμβάκι. Οι αποστάσεις μεταξύ των γραμμών σποράς κυμαίνονται από 60-80 εκατοστά και η ποσότητα του σπόρου που απαιτείται είναι 1-2 κιλά ανά στρέμμα. Συνήθως, σπέρνεται περισσότερος σπόρος από τον κανονικό, επειδή υπάρχουν δυσκολίες στο φύτρωμα. Εάν καλλιεργείται ως επίσπορο, σπέρνεται αρχές Ιουλίου, μετά τη συγκομιδή του χειμωνιάτικου σιτηρού ή του ψυχανθούς.

Καταπολέμηση ζιζανίων

Το σουσάμι υποφέρει από τα ζιζάνια, ιδιαίτερα στη νεαρή ηλικία. Η καταπολέμηση τους γίνεται με επιμελημένη κατεργασία του χωραφιού και βοηθητικά με βοτανίσματα, μηχανικά σκαλίσματα ή και ζιζανιοκτόνα.

Λίπανση σουσαμιού

Η λίπανση του σουσαμιού γίνεται στις αρδευόμενες καλλιέργειες και είναι ανάλογη με εκείνη του βαμβακιού.

Άρδευση σουσαμιού

Σε περιοχές όπως η χώρα μας, που δε βρέχει το καλοκαίρι, συνιστώνται 2-3 αρδεύσεις, που, αν συνδυαστούν και με λίπανση, αυξάνουν σημαντικά τις αποδόσεις.

Συγκομιδή σουσαμιού

Αποθήκευση σουσαμιού

Σχετικές σελίδες