Καλλιέργεια Κοκοφοίνικα

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Σύστημα φυτεύσεως Κοκοφοίνικα

Ο κοκοφοίνικας φυτεύεται κατά το σύστημα των τετραγώνων.[1]

Αποστάσεις φυτεύσεως Κοκοφοίνικα

Αποστάσεις φυτεύσεως είναι 9 ή 10 μέτρα μεταξύ των γραμμών φυτεύσεως των δένδρων και επί της γραμμής φυτεύσεως αυτών. [1]

Φύτευση δενδρυλλίων Κοκοφοίνικα

Διανοίγονται λάκκοι διαστάσεων 1 x 1 μέτρο. Τα φυτά φυτεύονται με μπάλα χώματος και οι λάκκοι πληρούνται με μίγμα κοπριάς και επιφανειακού χώματος και μετά τη φύτευση υποστυλώνονται και ποτίζονται με επαρκή ποσότητα νερού. [1]

Καλλιέργεια εδάφους Κοκοφοίνικα

Η καλλιέργεια του εδάφους γίνεται μηχανικά ή χημικά (ζιζανιοκτόνα).[1]

Άρδευση Κοκοφοίνικα

Το πότισμα αποτελεί αναγκαία καλλιεργητική φροντίδα, ιδιαίτερα όταν το βροχομετρικό ύψος είναι χαμηλό. Ο κοκοφοίνικας ανέχεται νερό με υψηλή συγκέντρωση αλάτων. [1]

Λίπανση Κοκοφοίνικα

Συνιστάται η παροχή και των τριών μακροστοιχείων (Ν, P2O5, Κ2Ο) σε ποσότητα 350gr ετησίως ανά νεαρό δένδρο και 1kg ετησίως ανά ενήλικο δένδρο. Ο κοκοφοίνικας ανταποκρίνεται θετικά στην παροχή NPK και μερικές φορές στα μικροστοιχεία. [1]

Κλάδεμα Κοκοφοίνικα

Αυτό συνίσταται στην αποκοπή μόνο φύλλων που έχουν ξεραθεί. Συνήθως όμως δεν διενεργείται η καλλιεργητική αυτή φροντίδα.[1]

Ωρίμαση Κοκοφοίνικα

Οι καρποί είναι ώριμοι μετά από χρονικό διάστημα 6-8 μηνών από της άνθισης, όταν προορίζονται για την παραγωγή γάλακτος και 11-12 μηνών για την παραγωγή της "κόπρας", απ' όπου εξάγεται το φοινικέλαιο.[1]

Συγκομιδή Κοκοφοίνικα

Η συγκομιδή γίνεται με τα χέρια από το έδαφος ή πάνω από το δένδρο. Ακολούθως απομακρύνεται ο φλοιός, σχίζεται το ξυλώδες ενδοκάρπιο και γίνεται η αποξήρανση του ενδοσπέρμιου στον ήλιο ή σε αποξηραντήριο, για την παραγωγή της "κόπρα" περιεκτικότητας σε υγρασία 6%. Η μέση παραγωγή ανέρχεται σε 50 καρπούς ανά δένδρο και ανά έτος η και περισσότερους. Η παραγωγική ζωή ανέρχεται σε 60 έτη για τα υψηλά δένδρα και 30-40 έτη για τα νάνα.[1]

Συντήρηση Κοκοφοίνικα

Η αποξηραμμένη "κόπρα" συντηρείται σε ψυκτικούς χώρους με θερμοκρασία μικρότερη των 100C, ως και οι καρποί που προορίζονται για νωπή κατανάλωση.[1]



Βιβλιογραφία

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 1,8 1,9 Ειδική δενδροκομία Τόμος V "Τροπικά φυτά", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εκδόσεις Σταμούλη, 2001.