Καλλιέργεια αντιδιού

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 14:54, 24 Σεπτεμβρίου 2013 υπό τον P chasapis (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Προετοιμασία εδάφους - Σπορά

Όσον αφορά την προετοιμασία του εδάφους πριν την σπορά, ένα επιφανειακό σκάψιμο είναι αρκετό για το αντίδι.[1] Η σπορά είναι ο βασικός τρόπος εγκατάστασης. Μπορεί να γίνει σχεδόν όλο το χρόνο, με εξαίρεση τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου τα φυτά μπορούν να καλλιεργηθούν εάν υπάρχει επάρκεια σε υγρασία.[2] Το μειόνεκτημα που έχει το αντίδι σε σχέση με το ραδίκι είναι ότι το ραδίκι ως πολυετές είδος μπορεί να μείνει στο χωράφι και να μας δίνει παραγωγή παραπάνω από ένα έτος, οπότε δεν θα χρειασθεί να γίνει σπορά και την επόμενη χρονιά, κάτι που δεν ισχύει με το αντίδι.[1]

Καταπολέμηση ζιζανίων

Αν και τα ζιζάνια δεν αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για την καλλιέργεια γιατί τα πλατιά φύλλα του αντιδιού δεν αφήνουν αρκετό χώρο για την ανάπτυξή τους, σε περίπτωση που εμφανιστούν, τότε τα σκαλίσματα είναι η καλύτερη λύση. Επιπλέον με το σκάλισμα δεν καταστρέφουμε μόνο τα ζιζάνια, αλλά βοηθά στην ενσωμάτωση της υπόλοιπης ποσότητας του αζώτου.[2]

Άρδευση

Η άρδευση του αντιδιού μπορεί να γίνει με κατάκλυση, αυλάκια δίπλα στις γραμμές ή καταιονισμό, έτσι ώστε το έδαφος να μην στερείται υγρασία. Καλό είναι να γίνεται με καταιονισμό για να γίνεται ομοιόμορφη κατανομή του νερού στον αγρό. [2]

Λίπανση

Καλλιέργεια αντιδιού με απόδοση 2 τόνους/στρεμ. Αφαιρεί από το έδαφος 10kg αζώτου (Ν), 3kg P2O5 (ή 1,3kg φωσφόρου) και 4,5kg Κ2Ο (ή 3,75kg καλίου). Η λίπανση με φώσφορο και κάλιο γίνεται πριν από την εγκατάσταση της καλλιέργειας. Η ποσότητα του αζώτου προστίθεται κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των φυτών σε 2-3 δόσεις. Συνήθως εφαρμόζεται προσθήκη χωνεμένης κοπριάς ή κομπόστας πριν από την έναρξη της καλλιέργειας και εφαρμογή κομπόστας κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας.[2]

Συγκομιδή

Το αντίδι ανάλογα με την ποικιλία και την εποχή καλλιέργειας συγκομίζεται μετά από 2-3 μήνες από την σπορά.[1] Η συγκομιδή γίνεται με το χέρι, όπου κόβεται το φυτό στην επιφάνεια του εδάφους (με τη βοήθεια μαχαιριού). Η κοπή των φυτών γίνεται τμηματικά, ξεκινώντας από τα φυτά που έχουν αποκτήσει το κατάλληλο στάδιο συγκομιδής (παραμένουν τρυφερά). Είναι προτιμότερο να γίνεται κοπή με μαχαίρι παρά ξερίζωμα των φυτών γιατί ξαναβλαστάνουν και μπορούμε να πάρουμε συμπληρωματικές κοπές. Μετά τη συγκομιδή απομακρύνουμε τα παλιά εξωτερικά φύλλα και αποστέλλονται στην αγορά.[2]

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. 1,0 1,1 1,2 Καλλιέργεια αντιδιού.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας λαχανικών - Αντίδι, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.