Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Καλλιέργεια γκουάβας"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
(Μία ενδιάμεση αναθεώρηση από ένα χρήστη δεν εμφανίζεται)
Γραμμή 26: Γραμμή 26:
 
Οι [[Γκουάβα προϊόν|καρποί]] συγκομίζονται με το χέρι και κατά χέρια, όταν [[Ωρίμανση καρπού γκουάβας|ωριμάσουν]]. Πρέπει η συλλογή να γίνεται με προσοχή για να μη μωλωπιστούν οι καρποί. Η περίοδος συγκομιδής των καρπών διαρκεί 8-10 εβδομάδες. Η απόδοση κατά στρέμμα ανέρχεται στους 1.2-2.2 τόνους κατά το 3ο έτος της ηλικίας της φυτείας και σε 4-5 τόνους κατά το 5ο έτος της ηλικίας αυτής.<ref name="Ειδική δενδροκομία"/>
 
Οι [[Γκουάβα προϊόν|καρποί]] συγκομίζονται με το χέρι και κατά χέρια, όταν [[Ωρίμανση καρπού γκουάβας|ωριμάσουν]]. Πρέπει η συλλογή να γίνεται με προσοχή για να μη μωλωπιστούν οι καρποί. Η περίοδος συγκομιδής των καρπών διαρκεί 8-10 εβδομάδες. Η απόδοση κατά στρέμμα ανέρχεται στους 1.2-2.2 τόνους κατά το 3ο έτος της ηλικίας της φυτείας και σε 4-5 τόνους κατά το 5ο έτος της ηλικίας αυτής.<ref name="Ειδική δενδροκομία"/>
  
 
 
<ref name="Majundar"/>
 
<ref name="Majundar P.K."/>
 
<ref name="Menzel"/>
 
<ref name="Pontikis"/>
 
<ref name="Shigeura"/>
 
<ref name="Soule"/>
 
  
 
==Σχετικές σελίδες==
 
==Σχετικές σελίδες==
Γραμμή 62: Γραμμή 54:
 
<references>
 
<references>
 
<ref name="Ειδική δενδροκομία"> Ειδική δενδροκομία Τόμος V "Τροπικά φυτά", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εκδόσεις Σταμούλη, 2001</ref>  
 
<ref name="Ειδική δενδροκομία"> Ειδική δενδροκομία Τόμος V "Τροπικά φυτά", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εκδόσεις Σταμούλη, 2001</ref>  
<ref name="Majundar"> Majundar, P.K. and S.K. Mukherjee, Aneuploidy in guava. Nucleus 14: 119-131. 1971</ref>
 
<ref name="Majundar P.K."> Majundar, P.K. and S.k. Mukherjee, Aneuploidy in guava (Psidium guajava L.) Mechanism of variation  in chromosome number. Cytologia 37: 541-542.</ref>
 
<ref name="Menzel"> Menzel, C.M., Guava: an exotic fruit with potential in Queensland, Queensl. Agric. J., 111: 93-98.</ref>
 
<ref name="Pontikis">, Pontikis, C.A., Psidium guajava L. (Guava). Biotechnology in Agriculture and Forestry, Vol. 35, Trees IV (ed. By Y.P.S. Bajaj), Springer-Verlag Berlin Heidelberg, 1996.</ref>
 
<ref name="Shigeura"> Shigeura, G.T. and R.M. Bullock , Guava (Psidium guajava L.) in Hawaii-history and production. HR. College of Tropical Agriculture and Human Resources, University Hawaii, Honolulu, USA, 1983.</ref>
 
<ref name="Soule"> Soule, J., Principles of Tropical Fruit Culture. Dep. of Fruit Crops, Inst. of Food and Agric. Sci., University of Florida, HSC 632-633, pp 143K., 1996 </ref>
 
 
</references>
 
</references>
 +
 +
 +
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 +
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]]
 +
[[καλλιεργεί την::Γκουάβα φυτό| ]]
 +
[[Category:Καλλιέργεια δένδρων υποτροπικής προέλευσης]]
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]
 +
__NOTOC__

Τελευταία αναθεώρηση της 08:41, 28 Μαΐου 2015

Προετοιμασία εδάφους

Το έδαφος που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την εγκατάσταση της γκουαβατοφυτείας, οργώνεται πριν από τη φύτευση σε βάθος 30 - 40cm. Το όργωμα αποσκοπεί στην καταστροφή των ζιζανίων και στην αφρατοποίηση του εδάφους, που είναι απαραίτητη για την καλύτερη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος των δέντρων.[1]

Φύτευση

Η φύτευση των δενδρυλλίων γίνεται με μπάλα χώματος. Το βάθος των λάκκων πρέπει να είναι 50cm και το πλάτος 30cm. Η γκουάβα συνήθως φυτεύεται κατά το σύστημα των τετραγώνων ή ορθογωνίων παραλληλογράμμων. Οι αποστάσεις φυτεύσεως των δενδρυλλίων είναι 6 - 7m μεταξύ των γραμμών φυτεύσεως των δέντρων και 5 - 6m επί της γραμμής.[1]

Καλλιέργεια εδάφους

Επειδή η γκουάβα είναι δέντρο επιπολαιόριζο, καλό είναι να αποφεύγεται η μηχανική καλλιέργεια και η καταπολέμηση των ζιζανίων να γίνεται με τα ενδεδειγμένα ζιζανιοκτόνα.[1]

Άρδευση

Αν και θεωρείται φυτό ανεκτικό στην ξηρασία, αναπτύσσεται, καρποφορεί και παράγει καρπούς καλύτερης ποιότητας, όταν ποτίζεται ιδιαίτερα κατά τις ξερικές περιόδους.[1]

Αραίωμα καρπών

Στη γκουάβα δεν συνηθίζεται να γίνεται αραίωμα καρπών.[1]

Λίπανση

Συνιστάται η παροχή του μικτού λιπάσματος 10-4-10 σε αναλογία 4kg/ανά έτος/ανά 5cm της διαμέτρου του κορμού των δέντρων. Η παροχή των ιχνοστοιχείων Cu, Zn, Mn και Β γίνεται δύο φορές το χρόνο κατά τα δύο πρώτα χρόνια από της εγκαταστάσεως της φυτείας, αν υπάρχει έλλειψη αυτών.[1]

Κλάδεμα

Η γκουάβα συνήθως διαμορφώνεται σε σχήμα κυπελλοειδές. Το κλάδεμα καρποφορίας συνίσταται στη διατήρηση του σχήματος της κόμης των δέντρων, στην απομάκρυνση των παραφυάδων, λαιμάργων, προσβεβλημένων και ξερών βλαστών και σε ανανέωση του καρποφόρου ξύλου. Επίσης συνιστάται και αραίωμα της υγιούς βλαστήσεως για την αύξηση του ηλιακού φωτός και του αερισμού στο εσωτερικό μέρος της κόμης των δέντρων, παράγοντες που ευνοούν την καρποφορία και την υγιεινή των δέντρων.[1]

Ωρίμανση

Ο καρπός της γκουάβα είναι ώριμος όταν ο φλοιός αποκτήσει κίτρινο χρωματισμό και η σάρκα είναι ελαφρά μαλακή.[1]

Συγκομιδή

Οι καρποί συγκομίζονται με το χέρι και κατά χέρια, όταν ωριμάσουν. Πρέπει η συλλογή να γίνεται με προσοχή για να μη μωλωπιστούν οι καρποί. Η περίοδος συγκομιδής των καρπών διαρκεί 8-10 εβδομάδες. Η απόδοση κατά στρέμμα ανέρχεται στους 1.2-2.2 τόνους κατά το 3ο έτος της ηλικίας της φυτείας και σε 4-5 τόνους κατά το 5ο έτος της ηλικίας αυτής.[1]


Σχετικές σελίδες

Γκουάβα φυτό

Γκουάβα προϊόν

Προετοιμασία εδάφους γκουάβας

Φύτευση γκουάβας

Καλλιέργεια εδάφους γκουάβας

Άρδευση γκουάβας

Αραίωμα καρπών γκουάβας

Λίπανση γκουάβας

Κλάδεμα γκουάβας

Ωρίμανση καρπού γκουάβας

Συγκομιδή καρπού γκουάβας

Βιβλιογραφία

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 1,8 Ειδική δενδροκομία Τόμος V "Τροπικά φυτά", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εκδόσεις Σταμούλη, 2001