http://www.gaiapedia.gr/gaiapedia/index.php?title=%CE%9A%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1_%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CF%85%CE%B8%CE%B9%CE%AC%CF%82&feed=atom&action=historyΚαλλιέργεια κολοκυθιάς - Ιστορικό εκδόσεων2024-03-28T16:14:01ZΙστορικό αναθεωρήσεων για αυτή τη σελίδα στο wikiMediaWiki 1.22.6http://www.gaiapedia.gr/gaiapedia/index.php?title=%CE%9A%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1_%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CF%85%CE%B8%CE%B9%CE%AC%CF%82&diff=19769&oldid=prevA papageorgiou στις 05:24, 14 Αυγούστου 20132013-08-14T05:24:00Z<p></p>
<table class='diff diff-contentalign-left'>
<col class='diff-marker' />
<col class='diff-content' />
<col class='diff-marker' />
<col class='diff-content' />
<tr style='vertical-align: top;'>
<td colspan='2' style="background-color: white; color:black; text-align: center;">←Παλαιότερη αναθεώρηση</td>
<td colspan='2' style="background-color: white; color:black; text-align: center;">Αναθεώρηση της 05:24, 14 Αυγούστου 2013</td>
</tr><tr><td colspan="2" class="diff-lineno">Γραμμή 44:</td>
<td colspan="2" class="diff-lineno">Γραμμή 44:</td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>[[καλλιεργεί την::Κολοκυθιά| ]]</div></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>[[καλλιεργεί την::Κολοκυθιά| ]]</div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]</div></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]</div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'>−</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #ffe49c; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>[[Category:<del class="diffchange diffchange-inline">Κηπευτική καλλιέργεια</del>]]</div></td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>[[Category:<ins class="diffchange diffchange-inline">Καλλιέργεια κηπευτικών</ins>]]</div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>{{Δείκτης στατιστικών καλλιέργειας|Cult_ID=38}}</div></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>{{Δείκτης στατιστικών καλλιέργειας|Cult_ID=38}}</div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>{{Δείκτης στατιστικών καλλιέργειας|Cult_ID=60}}</div></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>{{Δείκτης στατιστικών καλλιέργειας|Cult_ID=60}}</div></td></tr>
</table>A papageorgiouhttp://www.gaiapedia.gr/gaiapedia/index.php?title=%CE%9A%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1_%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CF%85%CE%B8%CE%B9%CE%AC%CF%82&diff=14188&oldid=prevA papageorgiou στις 12:13, 17 Ιουλίου 20132013-07-17T12:13:16Z<p></p>
<table class='diff diff-contentalign-left'>
<col class='diff-marker' />
<col class='diff-content' />
<col class='diff-marker' />
<col class='diff-content' />
<tr style='vertical-align: top;'>
<td colspan='2' style="background-color: white; color:black; text-align: center;">←Παλαιότερη αναθεώρηση</td>
<td colspan='2' style="background-color: white; color:black; text-align: center;">Αναθεώρηση της 12:13, 17 Ιουλίου 2013</td>
</tr><tr><td colspan="2" class="diff-lineno">Γραμμή 10:</td>
<td colspan="2" class="diff-lineno">Γραμμή 10:</td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>{{{top_heading|==}}}Λίπανση{{{top_heading|==}}}</div></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>{{{top_heading|==}}}Λίπανση{{{top_heading|==}}}</div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'>−</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #ffe49c; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>Η [[<del class="diffchange diffchange-inline">Κολοκυθιά φυτό|</del>κολοκυθιά]] χρειάζονται για την [[Καλλιέργεια κολοκυθιάς|καλλιέργειά]] τους 4-5 τόνους χωνεµένης κοπριάς στο στρέµµα ή µικτό λίπασµα 15-15-15 ή 8-8-8 σε ποσότητα 150-200kg/στρέµµα. Το λίπασµα αυτό σκορπίζεται 30-40 µέρες πριν από τη φύτευση και ενσωµατώνεται στο χώµα µε φρεζάρισµα ή δισκοσβάρνισµα. Επίσης πραγµατοποιείται επιφανειακή λίπανση μετά τη [[Φύτευση κολοκυθιάς|φύτευση]], µε νιτρικό λίπασµα όταν χρειάζεται, ή κάθε 7 - 10 µέρες χρησιµοποιούµε τα οργανικά παρασκευάσµατα (Atrazine).<ref name="Μέθοδοι αντιμετώπισης ασθενειών μυκητολογικών σε κολοκυνθοειδή"/></div></td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>Η [[κολοκυθιά]] χρειάζονται για την [[Καλλιέργεια κολοκυθιάς|καλλιέργειά]] τους 4-5 τόνους χωνεµένης κοπριάς στο στρέµµα ή µικτό λίπασµα 15-15-15 ή 8-8-8 σε ποσότητα 150-200kg/στρέµµα. Το λίπασµα αυτό σκορπίζεται 30-40 µέρες πριν από τη φύτευση και ενσωµατώνεται στο χώµα µε φρεζάρισµα ή δισκοσβάρνισµα. Επίσης πραγµατοποιείται επιφανειακή λίπανση μετά τη [[Φύτευση κολοκυθιάς|φύτευση]], µε νιτρικό λίπασµα όταν χρειάζεται, ή κάθε 7 - 10 µέρες χρησιµοποιούµε τα οργανικά παρασκευάσµατα (Atrazine).<ref name="Μέθοδοι αντιμετώπισης ασθενειών μυκητολογικών σε κολοκυνθοειδή"/></div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>{{{top_heading|==}}}Συγκομιδή{{{top_heading|==}}}</div></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>{{{top_heading|==}}}Συγκομιδή{{{top_heading|==}}}</div></td></tr>
</table>A papageorgiouhttp://www.gaiapedia.gr/gaiapedia/index.php?title=%CE%9A%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1_%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CF%85%CE%B8%CE%B9%CE%AC%CF%82&diff=10831&oldid=prevP chasapis στις 18:00, 29 Μαΐου 20132013-05-29T18:00:19Z<p></p>
<p><b>Νέα σελίδα</b></p><div>{{{top_heading|==}}}Προετοιμασία εδάφους{{{top_heading|==}}}<br />
Για κάθε [[Καλλιέργεια κολοκυθιάς|καλλιέργεια]] αρχικά γίνεται προετοιμασία του εδάφους. Η προετοιμασία αυτή μπορεί να περιλαμβάνει ένα αρχικό σβάρνισμα ή θρυμματισμό με καταστροφέα των υπολειμμάτων της προηγούμενης καλλιέργειας, που ακολουθείται με όργωμα με καλλιεργητή και μετά ξανά με σβάρνισμα. Ο βαθμός και ο αριθμός των παραπάνω εδαφοκατεργασιών εξαρτάται από την ποσότητα των υπολειμμάτων των προηγούμενων καλλιεργειών που θα πρέπει να ενσωματωθούν καθώς και από αν το [[Εδαφικές συνθήκες κολοκυθιάς|έδαφος]] βρίσκεται στο ρώγο του.<ref name="Κολοκυθιά"/> Στις βορειότερες περιοχές μπορεί να γίνει κάλυψη τους εδάφους με μαύρο πλαστικό για να ζεσταθεί μέχρι να έρθει η ώρα της μεταφύτευσης, ώστε να έχουμε καλύτερη ανάπτυξη των φυτών. Αυτή η πρακτική δεν συνιστάται στις πιο ζεστές περιοχές γιατί το έδαφος μπορεί να ζεσταθεί παραπάνω απ’ όσο πρέπει.<ref name="Βιο-οικο-καλλιέργεια κολοκυθιού"/> Μετά την εδαφοκατεργασία και την προσθήκη εδαφοβελτιωτικών (π.χ. οργανική ουσία, κομπόστ), προετοιμάζεται ο χώρος που θα δεχθεί τα σπορόφυτα της [[Κολοκυθιά|κολοκυθιάς]]. Συνήθως χρησιμοποιούνται αυλάκια ή σαμάρια.<ref name="Η καλλιέργεια του κολοκυθιού"/> <br />
<br />
{{{top_heading|==}}}Φύτευση{{{top_heading|==}}}<br />
Η φύτευση μπορεί να γίνει απευθείας στο χώμα. Βάζουμε 3-4 σπόρους σε βάθος περίπου 3cm κάτι που μπορεί να αλλάζει ανάλογα με την ποικιλία, προσέχοντας το χώμα να είναι ελαφρώς υπερυψωμένο για να γίνεται καλύτερη στράγγιση. Φροντίζουμε να το έχουμε εμπλουτίσει με compost, κάτι που είναι σχεδόν απαραίτητο για το σωστό μεγάλωμα των [[Κολοκυθιά|φυτών]]. Η απόσταση μεταξύ των σειρών πρέπει να είναι περίπου 1m και ανάμεσα στα φυτά περίπου 60cm.<ref name="Η καλλιέργεια του κολοκυθιού"/> <br />
<br />
{{{top_heading|==}}}Άρδευση{{{top_heading|==}}}<br />
Είναι απαραίτητα µερικά ποτίσµατα τα οποία σε πολύ ζεστές µέρες του καλοκαιριού, πρέπει να γίνονται συχνά. Για να<br />
αποφεύγεται ο [[Ασθένεια κολοκυθιάς Βοτρύτης|βοτρύτης]], καλό είναι τα [[Κολοκυθιά|φυτά]] να [[Φύτευση κολοκυθιάς|φυτεύονται]] πάνω σε σαµάρια και το ποτιστικό νερό να περνά πιο κάτω στο αυλάκι.<ref name="Μέθοδοι αντιμετώπισης ασθενειών μυκητολογικών σε κολοκυνθοειδή"/> Κρίσιμη περίοδος άρδευσης είναι όταν έχουν μπουμπούκια και άνθη.<ref name="Βιο-οικο-καλλιέργεια κολοκυθιού"/> Αποφεύγουμε να ρίχνουμε νερό στα [[Βοτανικά χαρακτηριστικά κολοκυθιάς|φύλλα]] γιατί αυξάνονται οι πιθανότητες το φυτό να προσβληθεί από μυκητιακές [[Ασθένειες κολοκυθιάς|ασθένειες]]. Για τον παραπάνω λόγο, προτιμάται η άρδευση με [[Πότισμα στάγδην|σταγόνες]] αφού επιπροσθέτως προσφέρει και οικονομία στο νερό.<ref name="Κολοκυθάκια"/> <br />
<br />
{{{top_heading|==}}}Λίπανση{{{top_heading|==}}}<br />
Η [[Κολοκυθιά φυτό|κολοκυθιά]] χρειάζονται για την [[Καλλιέργεια κολοκυθιάς|καλλιέργειά]] τους 4-5 τόνους χωνεµένης κοπριάς στο στρέµµα ή µικτό λίπασµα 15-15-15 ή 8-8-8 σε ποσότητα 150-200kg/στρέµµα. Το λίπασµα αυτό σκορπίζεται 30-40 µέρες πριν από τη φύτευση και ενσωµατώνεται στο χώµα µε φρεζάρισµα ή δισκοσβάρνισµα. Επίσης πραγµατοποιείται επιφανειακή λίπανση μετά τη [[Φύτευση κολοκυθιάς|φύτευση]], µε νιτρικό λίπασµα όταν χρειάζεται, ή κάθε 7 - 10 µέρες χρησιµοποιούµε τα οργανικά παρασκευάσµατα (Atrazine).<ref name="Μέθοδοι αντιμετώπισης ασθενειών μυκητολογικών σε κολοκυνθοειδή"/><br />
<br />
{{{top_heading|==}}}Συγκομιδή{{{top_heading|==}}}<br />
Η συγκομιδή γίνεται όταν οι καρποί αποκτήσουν το εμπορεύσιμο μέγεθος, πάντοτε όμως είναι άγουροι. Το συνηθισμένο μέγεθος κατά τη συγκομιδή είναι από 8-15cm, μερικές φορές μεγαλύτερο ή και μικρότερο, ανάλογα με τις προτιμήσεις του καταναλωτή. Ο καρπός κόβεται με τμήμα του ποδίσκου, γιατί δεν χάνει εύκολα υγρασία από τη σκληρή και συμπαγή τομή του μίσχου και έτσι διατηρείται νωπός και δροσερός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά τη συγκομιδή. Η κοπή του [[Κολοκύθι|κολοκυθιού]] γίνεται με κοφτερό μαχαίρι. Κατά τη συγκομιδή, καλό θα είναι οι εργάτες να φοράνε γάντια, γιατί ο παραμικρός τραυματισμός του καρπού με τα νύχια ή άλλο σκληρό ανντικείμενο προκαλεί την έκκριση ζελατινωδούς υγρού από την πληγή, που στη συνέχεια στερεοποιείεται. Από το σημείο του τραυματισμού, αρχίζει φθορά του κολοκυθιού και η υποβάθμιση της ποιότητάς του. Η συγκομιδή αρχίζει σε 30-60 ημέρες από τη σπορά, ανάλογα με την [[Ποικιλίες κολοκυθιάς|ποικιλία]] και τις [[Κλιματικές συνθήκες κολοκυθιάς|θερμοκρασίες]] που επικρατούν. Η συχνότητα της συγκομιδής είναι ανάλογη με την εποχή και γίνεται ανά 2 ή 4 ημέρες. Όταν οι συνθήκες το χειμώνα είναι ευνοϊκές, απαιτούνται περίπου 9 ημέρες από την εμφάνιση του θηλυκού [[Βοτανικά χαρακτηριστικά κολοκυθιάς|άνθους]] μέχρι την απόκτηση του εμπορεύσιμου μεγέθους των 15cm. Το καλοκαίρι, ο χρόνος αυτός είναι πιο σύντομος (2-7 ημέρες). Η διάρκεια της συγκομιδής είναι συνήθως 2-3 μήνες. Οι αποδόσεις κυμαίνονται από 2,3-3,5 τόνοι/στρέμμα.<ref name="Κολοκυθιά"/> <br />
<br />
==Σχετικές σελίδες==<br />
<br />
* [[Κολοκυθιά]]<br />
<br />
* [[Κολοκύθι]]<br />
<br />
* [[Προετοιμασία εδάφους κολοκυθιάς]]<br />
<br />
* [[Φύτευση κολοκυθιάς]]<br />
<br />
* [[Άρδευση κολοκυθιάς]]<br />
<br />
* [[Λίπανση κολοκυθιάς]]<br />
<br />
* [[Συγκομιδή κολοκυθιού]]<br />
<br />
==Βιβλιογραφία==<br />
<references><br />
<ref name="Κολοκυθιά"> Η τεχνική της καλλιέργειας των κηπευτικών στα θερμοκήπια, του Χρήστου Ολύμπιου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθήνα 2001.</ref><br />
<ref name="Μέθοδοι αντιμετώπισης ασθενειών μυκητολογικών σε κολοκυνθοειδή"> Εναλλακτικοί µέθοδοι έναντι του βρωµιούχου μεθυλίου για την αντιµετώπιση των µυκητολογικών ασθενειών των κολοκυνθοειδών σε θερµοκηπιακές καλλιέργειες, της φοιτήτριας Αιμιλίας Φανουράκη,Ηράκλειο 2004.</ref> <br />
<ref name="Η καλλιέργεια του κολοκυθιού"> [{{#show:Ιστοσελίδα Cityfarmer/Η καλλιέργεια του κολοκυθιού| ?has link}} Η καλλιέργεια του κολοκυθιού].</ref><br />
<ref name="Βιο-οικο-καλλιέργεια κολοκυθιού"> [{{#show:Ιστοσελίδα Τοπικοποίηση/Βιο-οικο-καλλιέργεια Κολοκυθιού| ?has link}} Βιο-οικο-καλλιέργεια κολοκυθιού].</ref><br />
<ref name="Κολοκυθάκια"> [{{#show:Ιστοσελίδα Καλλιεργώ.gr/Κολοκυθάκια| ?has link}} Κολοκυθάκια].</ref><br />
</references><br />
<br />
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]<br />
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]]<br />
[[καλλιεργεί την::Κολοκυθιά| ]]<br />
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]<br />
[[Category:Κηπευτική καλλιέργεια]]<br />
{{Δείκτης στατιστικών καλλιέργειας|Cult_ID=38}}<br />
{{Δείκτης στατιστικών καλλιέργειας|Cult_ID=60}}</div>P chasapis