Καλλιέργεια κυδωνιάς

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 11:00, 12 Αυγούστου 2013 υπό τον P chasapis (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Εγκατάσταση κυδεώνα

Η διαδικασία που ακολουθείται είναι ακριβώς η ίδια με αυτήν που γίνεται κατά την εγκατάσταση του αχλαδεώνα[1]

Καλλιέργεια εδάφους του κυδεώνα

Όπως και παραπάνω, το ίδιο ισχύει και για την καλλιέργεια εδάφους του κυδεώνα. Ακολουθείται η ίδια ακριβώς συνταγή όπως γίνεται και κατά την καλλιέργεια εδάφους αχλαδεώνα[1]

Λίπανση κυδωνιάς

Συνιστάται η λίπανση της κυδωνιάς να είναι περίπου σαν τη λίπανση μηλιάς, αλλά με κάποια μείωση των ποσοτήτων των αναγκαίων λιπασμάτων, γιατί το μέγεθος των δέντρων είναι μικρότερο.[1]

Άρδευση κυδωνιάς

Η κυδωνιά χρειάζεται συγκριτικά με την μηλιά και αχλαδιά, πιο συχνά ποτίσματα, αλλά μικρότερες ποσότητες νερού κατά πότισμα.[1]

Κλάδεμα κυδωνιάς

Η κυδωνιά μπορεί να διαμορφωθεί σε σχήμα κυπελλοειδές, πυραμίδας, και ελεύθερης παλμέττας. Το κλάδεμα καρποφορίας της κυδωνιάς πρέπει να είναι ελαφρό και να αποσκοπεί στη διατήρηση του σχήματος του δέντρου, στην ανάπτυξη νέας βλάστησης που επιτυγχάνεται με σύντμηση κλάδων της κόμης σε κάποια βλάστηση και στην απομάκρυνση των ξηρών και συμπλεκόμενων κλάδων της κόμης. Έτσι εξασφαλίζεται μεγαλύτερη παραγωγή και καλύτερης ποιότητας καρποί.[1]

Ωρίμανση κυδωνιών

Τα κυδώνια είναι ώριμα, όταν ο φλοιός τους χάσει το πρασινωπό του χρώμα και ο καρπός τους αποκτήσει τη χαρακτηριστική του ευωδία[1]

Συγκομιδή κυδωνιών

Η συγκομιδή γίνεται προσεκτικά με τα χέρια, όταν οι καρποί ωριμάσουν. [1]

Βιβλιογραφία

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 Ειδική δενδροκομία Τόμος I "Μηλοειδή", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.