Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Καλλιέργεια μπιζελιάς"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
(Νέα σελίδα με ' __NOTOC__')
 
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
 +
{{{top_heading|==}}}Γενικά στοιχεία{{{top_heading|==}}}
 +
 +
Επειδή η καλλιέργεια της [[μπιζελιά |μπιζελιάς]] χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πριν, το πράσινο [[μπιζέλι]] είναι ευρέως αναγνωρισμένο ως μία από τις πρώτες καλλιέργειες τροφίμων που καλλιεργούνται από τον άνθρωπο. Τα μπιζέλια φαίνεται ότι καταναλώνονταν σε ξηρή μορφή σε ένα μεγάλο μέρος της πρόωρης ιστορίας τους, και δεν κατέστησαν ευρέως δημοφιλή ως φρέσκα τρόφιμα έως ότου οι αλλαγές στις τεχνικές καλλιέργειας που έλαβαν χώρα στην Ευρώπη τον 16<sup>o</sup> αιώνα. Η τραγανή υφή και η γλυκιά γεύση του αρακά ενσαρκώνει την άνοιξη. Οι Ρωμαίοι, όμως, πίστευαν ότι τα  φρέσκα μπιζέλια  ήταν δηλητηριώδη και έπρεπε να ξηρανθούν προτού να μπορέσουν να καταναλωθούν. Τα [[όσπρια]] είναι φυτά που φέρουν καρπούς με τη μορφή των λοβών που περικλείει τους σαρκώδες σπόρους που γνωρίζουμε ως φασόλια. Τα μπιζέλια είναι από τα λίγα μέλη της οικογένειας των [[ψυχανθή |ψυχανθών]], που συνήθως πωλούνται και μαγειρεύονται ως φρέσκα λαχανικά.
 +
 +
{{{top_heading|==}}}Προετοιμασία εδάφους{{{top_heading|==}}}
 +
 +
Για γρήγορο φύτρωμα και επιτυχημένη εγκατάσταση απαιτείται καλά προετοιμασμένο <ref name="Σιτηρά και ψυχανθή"/> έδαφος, ψιλοχωματισμένο, όχι πολύ αφράτο και ισοπεδωμένο. Η ακολουθούμενη διαδικασία προετοιμασίας είναι παρόμοια με εκείνη του [[βίκος φυτό |βίκου]].
 +
 +
<ref name="Σιτηρά και ψυχανθή"/>
 +
<ref name="Μπιζέλι-Αρακάς"/>
 +
 +
==Σχετικές σελίδες==
 +
 +
*[[Μπιζελιά]]
 +
*[[Μπιζέλι]]
 +
*[[Όσπρια]]
 +
*[[Ψυχανθή]]
 +
*[[Βίκος φυτό]]
 +
 +
==Βιβλιογραφία==
 +
 +
<references>
 +
 +
<ref name="Σιτηρά και ψυχανθή"> "Ειδική γεωργία, Σιτηρά και ψυχανθή", Δέσποινα Παπακώστα-Τασοπούλου, Καθηγήτρια Γεωπονικής Σχολής Α.Π.Θ.</ref>
 +
 +
<ref name="Μπιζέλι-Αρακάς"> [{{#show: Ιστοσελίδα Bio & Fresh/Μπιζέλι-Αρακάς| ?has link}} Μπιζέλι]</ref>
 +
 +
</references>
 +
 +
[[Category:Καλλιέργεια οσπρίων]]
 +
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 +
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]]
 +
[[καλλιεργεί την::Μπιζελιά| ]]
 
[[κατάσταση δημοσίευσης::1| ]]
 
[[κατάσταση δημοσίευσης::1| ]]
 +
{{Δείκτης στατιστικών καλλιέργειας|Cult_ID=11}}
 
__NOTOC__
 
__NOTOC__

Αναθεώρηση της 07:04, 19 Σεπτεμβρίου 2013

Γενικά στοιχεία

Επειδή η καλλιέργεια της μπιζελιάς χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πριν, το πράσινο μπιζέλι είναι ευρέως αναγνωρισμένο ως μία από τις πρώτες καλλιέργειες τροφίμων που καλλιεργούνται από τον άνθρωπο. Τα μπιζέλια φαίνεται ότι καταναλώνονταν σε ξηρή μορφή σε ένα μεγάλο μέρος της πρόωρης ιστορίας τους, και δεν κατέστησαν ευρέως δημοφιλή ως φρέσκα τρόφιμα έως ότου οι αλλαγές στις τεχνικές καλλιέργειας που έλαβαν χώρα στην Ευρώπη τον 16o αιώνα. Η τραγανή υφή και η γλυκιά γεύση του αρακά ενσαρκώνει την άνοιξη. Οι Ρωμαίοι, όμως, πίστευαν ότι τα φρέσκα μπιζέλια ήταν δηλητηριώδη και έπρεπε να ξηρανθούν προτού να μπορέσουν να καταναλωθούν. Τα όσπρια είναι φυτά που φέρουν καρπούς με τη μορφή των λοβών που περικλείει τους σαρκώδες σπόρους που γνωρίζουμε ως φασόλια. Τα μπιζέλια είναι από τα λίγα μέλη της οικογένειας των ψυχανθών, που συνήθως πωλούνται και μαγειρεύονται ως φρέσκα λαχανικά.

Προετοιμασία εδάφους

Για γρήγορο φύτρωμα και επιτυχημένη εγκατάσταση απαιτείται καλά προετοιμασμένο [1] έδαφος, ψιλοχωματισμένο, όχι πολύ αφράτο και ισοπεδωμένο. Η ακολουθούμενη διαδικασία προετοιμασίας είναι παρόμοια με εκείνη του βίκου.

[1] [2]

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. 1,0 1,1 "Ειδική γεωργία, Σιτηρά και ψυχανθή", Δέσποινα Παπακώστα-Τασοπούλου, Καθηγήτρια Γεωπονικής Σχολής Α.Π.Θ.
  2. Μπιζέλι