Κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης - Τρόφιμα

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο παραγωγός τροφίμων υποχρεούται:

  • Ιχνηλασιμότητα

Να τηρεί αρχείο παραστατικών και εγγράφων εισροών - εκροών το οποίο θα περιέχει:

  1. Όνομα και διεύθυνση προμηθευτή ή / και πελάτη
  2. Φύση και ποσότητα εισροών ή / και προϊόντων που διακινήθηκαν
  3. Ημερομηνία συναλλαγής
  • Ειδοποιήσεις

Σε περίπτωση που ο παραγωγός τροφίμων έχει υπόνοιες ότι τρόφιμο ή προϊόν που προέρχεται από την εκμετάλλευσή του είναι ή ενδέχεται να μην είναι ασφαλές ,υποχρεούται να ενημερώνει άμεσα τις αρμόδιες αρχές (Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης, Δ/νση Κτηνιατρικής, Δ/νση Υγείας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ή τον ΕΦΕΤ) και τους παραλήπτες των προϊόντων και να εκκινήσει διαδικασίες απόσυρσης.

  • Απόβλητα - Αποφυγή ρύπανσης
  1. Να τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής(πλύσιμο κ.λπ.) στον χώρο της εκμετάλλευσης.
  2. Ο γεωργός να χειρίζεται τα απόβλητα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην μολύνονται τα παραγόμενα προϊόντα και να τα διαχειρίζεται σε διαφορετικούς χώρους.
  3. Ο γεωργός απαγορεύεται να εναποθέτει υγρά κτηνοτροφικά απόβλητα εντός ζώνης πλάτους τουλάχιστον 20 μέτρων από επιφανειακά νερά και 50 μέτρων από πηγές ,πηγάδια ή γεωτρήσεις που χρησιμοποιούνται για ύδρευση.
  • Ζωοτροφές
  1. Να καταγράφει στο ημερολόγιο τυχόν χρήση χημικών σκευασμάτων κατά την παραγωγή πρώτων υλών ζωοτροφών και να τηρεί αρχείο με τις ετικέτες τους.
  2. Να καταγράφει στο βιβλίο της πολλαπλής συμμόρφωσης την ποσότητα και την προέλευση των ζωοτροφών που χρησιμοποιεί για την διατροφή των ζώων.
  3. Εφόσον χρησιμοποιεί γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές ,να τηρεί αρχείο για τουλάχιστον 5 χρόνια των πιστοποιητικών ,στα οποία αναγράφονται το όνομα του γενετικά τροποποιημένου οργανισμού και ο μοναδικός κωδικός του.
  4. Να φροντίζει να υπάρχει σαφής διαχωρισμός των ζωοτροφών ανάλογα με το είδος του ζώου για το οποίο προορίζονται και να διαχωρίζονται χωροταξικά οι φαρμακούχες από τις μη φαρμακούχες ζωοτροφές .
  • Υγεία – Πρόληψη
  1. Να χρησιμοποιεί τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα σύμφωνα με τις αναγραφόμενες οδηγίες και τις οδηγίες του γεωπόνου και να τηρεί αρχεία στο ημερολόγιο της εκμετάλλευσης σχετικά με το είδος ,τον χρόνο εφαρμογής και τη δόση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
  2. Να χρησιμοποιεί τα κτηνιατρικά φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου και να τηρεί αρχεία σχετικά με την ημερομηνία χορήγησης και τη διάρκειά της.
  3. Να χρησιμοποιεί τα χημικά σκευάσματα και τα βιοκτόνα σύμφωνα με τις οδηγίες και να τηρεί αρχεία.
  4. Να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή μετάδοσης ασθενειών στα νεοεισαχθέντα ζώα της εκμετάλλευσης.
  5. Να γνωστοποιεί στην αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία τα ασθενή βοοειδή ή ύποπτα για ασθένεια ζώα.
  6. Να τηρεί σε αρχείο για περίοδο τουλάχιστον 5 ετών τυχόν εργαστηριακές αναλύσεις από τα ζώα ή τα φυτά της εκμετάλλευσής του.
  7. Να καταγράφει στο αρχείο της εκμετάλλευσης την παρουσία ασθενών ζώων που παρουσιάζουν εντερίτιδα ,διάρροια και πυρετό και τυχόν συμπτώματα βρουκέλωσης ή φυματίωσης στα ζώα.
  8. Να μην στεγάζει στον ίδιο χώρο αίγες και βοοειδή και αν αυτό συμβαίνει να πραγματοποιεί ελέγχους στις αίγες για φυματίωση.
  9. Όταν υπάρχει πτηνοτροφική μονάδα ,τα παραγόμενα αυγά θα πρέπει να φυλάσσονται σε ξηρό και σκιερό μέρος και να είναι καθαρά, μακριά από μολυσματικούς παράγοντες.
  • Παραγωγή γάλακτος
  1. Να χρησιμοποιεί κατάλληλη σήμανση στα ζώα στα οποία ακολουθείται φαρμακευτική αγωγή και των οποίων το γάλα δεν προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση.
  2. Να αρμέγει χωριστά τα ζώα στα οποία εφαρμόζεται φαρμακευτική αγωγή καθώς και τα ζώα που δεν είναι υγιή και να χρησιμοποιούνται διαφορετικές αμελκτικές μηχανές απ’ ότι στα υπόλοιπα ζώα. Εννοείται ότι το γάλα αυτών των ζώων δεν προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση.
  3. Να μην οδηγεί στην κατανάλωση νωπό αγελαδινό γάλα, αν η εκμετάλλευση δεν είναι απαλλαγμένη από φυματίωση, βρουκέλωση ή εμβολιασμένη κατά αυτών καθώς και πρόβειο ή αίγειο γάλα, αν η εκμετάλλευση δεν είναι απαλλαγμένη από βρουκέλωση ή εμβολιασμένη κατά αυτής.
  4. Να χρησιμοποιεί κατάλληλο εξοπλισμό στην παραγωγή γάλακτος και να τον διατηρεί σε καλή λειτουργική και υγειονομική κατάσταση .
  5. Οι χώροι που απαιτούνται για την παραγωγή γάλακτος να είναι διαχωρισμένοι από τον χώρο διαβίωσης των ζώων.
  6. Να αποθηκεύει το γάλα μετά την άμελξη σε θερμοκρασία 8oĊ αν αυτή πραγματοποιείται καθημερινά ή 6oĊ αν δεν πραγματοποιείται καθημερινά.
  7. Να διασφαλίζεται ότι η κατασκευή των εγκαταστάσεων άμελξης είναι τέτοια ώστε να περιορίζεται η μόλυνση του γάλακτος και οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης του γάλακτος να προστατεύονται από τα παράσιτα. Ο εξοπλισμός άμελξης να διατηρείται σε καλή κατάσταση και αν κρίνεται αναγκαίο να απολυμαίνεται πριν από την άμελξη και να εξασφαλίζεται ότι οι θηλές, ο μαστός και η γύρω από αυτόν περιοχή είναι καθαρές.