Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Κλιματικές συνθήκες δεσπολιάς"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Η δεσπολιά ως υποτροπικό είδος ευδοκιµεί σε θερµές περιοχές µε ήπιο χειµώνα και υψηλές βροχοπτώσεις (400-900mm βροχή ετησίως). Καλλιεργείται σε όλη την λεκάνη της Μεσογείου και σχεδόν σε όλη τη ζώνη εξάπλωσης της [[Ελιά|ελιάς]] και των [[Εσπεριδοειδή|εσπεριδοειδών]]. Το δέντρο αντέχει χωρίς προβλήµατα σε υψηλές θερµοκρασίες αλλά γίνεταιευαίσθητο σε πολύ χαµηλές µέχρι τους –12<sup>o</sup>C. Επειδή η άνθηση και η καρπόδεση της δεσπολιάς συντελούνται στην διάρκεια του χειµώνα, τα καρποφόρα όργανα καθώς και οι καρποί, παρόλο που εµφανίζονται ανθεκτικότερα από των άλλων ειδών, όταν η θερµοκρασία πέσει στους 4<sup>o</sup>C υπό το µηδέν, ζηµιώνονται. Γι’ αυτό το λόγο προτιµούνται περιοχές προφυλαγµένες από τους παγετούς του χειµώνα και της άνοιξης καθώς και τους ψυχρούς [[Ανεμοπροστασία|ανέµους]] της άνοιξης και του φθινοπώρου.
+
Η [[Δεσπολιά|δεσπολιά]] ως υποτροπικό είδος ευδοκιµεί σε θερµές περιοχές µε ήπιο χειµώνα και υψηλές βροχοπτώσεις (400-900mm βροχή ετησίως). Καλλιεργείται σε όλη την λεκάνη της Μεσογείου και σχεδόν σε όλη τη ζώνη εξάπλωσης της [[Ελιά|ελιάς]] και των [[Εσπεριδοειδή|εσπεριδοειδών]]. Το δέντρο αντέχει χωρίς προβλήµατα σε υψηλές θερµοκρασίες αλλά γίνεταιευαίσθητο σε πολύ χαµηλές µέχρι τους –12<sup>o</sup>C. Επειδή η άνθηση και η καρπόδεση της δεσπολιάς συντελούνται στην διάρκεια του χειµώνα, τα καρποφόρα όργανα καθώς και οι καρποί, παρόλο που εµφανίζονται ανθεκτικότερα από των άλλων ειδών, όταν η θερµοκρασία πέσει στους 4<sup>o</sup>C υπό το µηδέν, ζηµιώνονται. Γι’ αυτό το λόγο προτιµούνται περιοχές προφυλαγµένες από τους παγετούς του χειµώνα και της άνοιξης καθώς και τους ψυχρούς [[Ανεμοπροστασία|ανέµους]] της άνοιξης και του φθινοπώρου.<ref name="Επίδραση διαφόρων μεταχειρίσεων στη βλαστική ικανότητα σπερμάτων δεσπολιάς"/>
 +
 
 +
==Βιβλιογραφία==
 +
<references>
 +
<ref name="Επίδραση διαφόρων μεταχειρίσεων στη βλαστική ικανότητα σπερμάτων δεσπολιάς"> Επίδραση διαφόρων μεταχειρίσεων στη βλαστική ικανότητα σπερμάτων δεσπολιάς, πτυχιακή μελέτη του Παναγιωτάκη Γεώργιου, Ηράκλειο 2010.
 +
</references>
  
 
[[σχετίζεται με::Δεσπολιά| ]]
 
[[σχετίζεται με::Δεσπολιά| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 07:39, 19 Ιουνίου 2015

Η δεσπολιά ως υποτροπικό είδος ευδοκιµεί σε θερµές περιοχές µε ήπιο χειµώνα και υψηλές βροχοπτώσεις (400-900mm βροχή ετησίως). Καλλιεργείται σε όλη την λεκάνη της Μεσογείου και σχεδόν σε όλη τη ζώνη εξάπλωσης της ελιάς και των εσπεριδοειδών. Το δέντρο αντέχει χωρίς προβλήµατα σε υψηλές θερµοκρασίες αλλά γίνεταιευαίσθητο σε πολύ χαµηλές µέχρι τους –12oC. Επειδή η άνθηση και η καρπόδεση της δεσπολιάς συντελούνται στην διάρκεια του χειµώνα, τα καρποφόρα όργανα καθώς και οι καρποί, παρόλο που εµφανίζονται ανθεκτικότερα από των άλλων ειδών, όταν η θερµοκρασία πέσει στους 4oC υπό το µηδέν, ζηµιώνονται. Γι’ αυτό το λόγο προτιµούνται περιοχές προφυλαγµένες από τους παγετούς του χειµώνα και της άνοιξης καθώς και τους ψυχρούς ανέµους της άνοιξης και του φθινοπώρου.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Επίδραση διαφόρων μεταχειρίσεων στη βλαστική ικανότητα σπερμάτων δεσπολιάς, πτυχιακή μελέτη του Παναγιωτάκη Γεώργιου, Ηράκλειο 2010.