Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Κλιματικές συνθήκες παντζαριού"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
 
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Το [[Παντζάρι φυτό|παντζάρι]] μπορεί να [[Καλλιέργεια παντζαριού|καλλιεργηθεί]] σε όλες τις κλιματολογικές συνθήκες και είναι αρκετά ανθεκτικό στο ψύχος, τόσο το υπέργειο τμήμα του φυτού όσο και η [[Βοτανικά χαρακτηριστικά παντζαριού|γογγυλόριζα]]. Το χρώμα της γογγυλόριζας είναι πιο έντονο κόκκινο σε περιοχές με χαμηλή θερμοκρασία σε σύγκριση με περιοχές με υψηλότερη θερμοκρασία. Η καλύτερη ποιότητα (έντονα κόκκινη γογγυλόριζα) επιτυγχάνεται σε θερμοκρασίες αέρα 10-18<sup>o</sup>C. Για την βλάστηση του σπόρου η ελάχιστη απαιτούμενη θερμοκρασία εδάφους είναι 5<sup>o</sup>C, ενώ οι ευνοϊκές θερμοκρασίες έχουν εύρος από 10-30<sup>o</sup>C, με μέγιστο όριο τους 35<sup>o</sup>C. Αν υπάρξει μια ψυχρή περίοδος (4-10<sup>o</sup>C) για 2 εβδομάδες ή περισσότερο το φυτό θα σχηματίσει υπέργεια ανθοφόρα στελέχη κάτι που είναι επιθυμητό μόνο για καλλιέργειες που στόχο έχουν την σποροπαραγωγή.  
+
Το [[Παντζάρι φυτό|παντζάρι]] μπορεί να [[Καλλιέργεια παντζαριού|καλλιεργηθεί]] σε όλες τις κλιματολογικές συνθήκες και είναι αρκετά ανθεκτικό στο ψύχος, τόσο το υπέργειο τμήμα του φυτού όσο και η [[Βοτανικά χαρακτηριστικά παντζαριού|γογγυλόριζα]]. Το χρώμα της γογγυλόριζας είναι πιο έντονο κόκκινο σε περιοχές με χαμηλή θερμοκρασία σε σύγκριση με περιοχές με υψηλότερη θερμοκρασία. Η καλύτερη ποιότητα (έντονα κόκκινη γογγυλόριζα) επιτυγχάνεται σε θερμοκρασίες αέρα 10-18<sup>o</sup>C. Για την βλάστηση του σπόρου η ελάχιστη απαιτούμενη θερμοκρασία εδάφους είναι 5<sup>o</sup>C, ενώ οι ευνοϊκές θερμοκρασίες έχουν εύρος από 10-30<sup>o</sup>C, με μέγιστο όριο τους 35<sup>o</sup>C. Αν υπάρξει μια ψυχρή περίοδος (4-10<sup>o</sup>C) για 2 εβδομάδες ή περισσότερο το φυτό θα σχηματίσει υπέργεια ανθοφόρα στελέχη κάτι που είναι επιθυμητό μόνο για καλλιέργειες που στόχο έχουν την σποροπαραγωγή.<ref name="Η καλλιέργεια του παντζαριού"/>
 +
 
 +
==Βιβλιογραφία==
 +
<references>
 +
<ref name="Η καλλιέργεια του παντζαριού"> [{{#show:Ιστοσελίδα AgroticaBook/Η καλλιέργεια παντζαριού| ?has link}} Η καλλιέργεια του παντζαριού]</ref>
 +
</references>
  
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]]
 
[[σχετίζεται με::Παντζάρι φυτό| ]]
 
[[σχετίζεται με::Παντζάρι φυτό| ]]
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 08:57, 9 Ιουλίου 2015

Το παντζάρι μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλες τις κλιματολογικές συνθήκες και είναι αρκετά ανθεκτικό στο ψύχος, τόσο το υπέργειο τμήμα του φυτού όσο και η γογγυλόριζα. Το χρώμα της γογγυλόριζας είναι πιο έντονο κόκκινο σε περιοχές με χαμηλή θερμοκρασία σε σύγκριση με περιοχές με υψηλότερη θερμοκρασία. Η καλύτερη ποιότητα (έντονα κόκκινη γογγυλόριζα) επιτυγχάνεται σε θερμοκρασίες αέρα 10-18oC. Για την βλάστηση του σπόρου η ελάχιστη απαιτούμενη θερμοκρασία εδάφους είναι 5oC, ενώ οι ευνοϊκές θερμοκρασίες έχουν εύρος από 10-30oC, με μέγιστο όριο τους 35oC. Αν υπάρξει μια ψυχρή περίοδος (4-10oC) για 2 εβδομάδες ή περισσότερο το φυτό θα σχηματίσει υπέργεια ανθοφόρα στελέχη κάτι που είναι επιθυμητό μόνο για καλλιέργειες που στόχο έχουν την σποροπαραγωγή.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Η καλλιέργεια του παντζαριού