Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Κρεοπαραγωγικός τύπος βοοειδών και οι κυριότερες φυλές"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
Γραμμή 10: Γραμμή 10:
 
{{{top_heading|==}}}[[Η φυλή Angus]]{{{top_heading|==}}}
 
{{{top_heading|==}}}[[Η φυλή Angus]]{{{top_heading|==}}}
 
{{:Η φυλή Angus|top_heading={{{top_heading|==}}}=}}
 
{{:Η φυλή Angus|top_heading={{{top_heading|==}}}=}}
 +
 +
{{{top_heading|==}}}[[Η φυλή Parthenais]]{{{top_heading|==}}}
 +
{{:Η φυλή Parthenais|top_heading={{{top_heading|==}}}=}}
  
 
[[Category:Κατάλογος]]
 
[[Category:Κατάλογος]]

Αναθεώρηση της 14:34, 21 Οκτωβρίου 2013

Ανήκει στον πεπτικό τύπο βοοειδών δηλαδή στα ζώα µε βραδείες λειτουργικές διαδικασίες πέψης και µεταβολισµού µε συνέπεια την άριστη αξιοποίηση των ζωοτροφών χαµηλής διαιτητικής αξίας και τη µετατροπή αυτών σε πλούσιες µυικές µάζες. Ο τύπος αυτός είναι απόλυτα εξειδικευµένος στην παραγωγή κρέατος καλής ποιότητας.

Η φυλή Limousin

Βοοειδές ράτσας Limousin
Βοοειδή ράτσας Limousin

Τα Limousin [1] προέρχονται από τις περιοχές Limousin και Marche της Γαλλίας. Είναι αναγνωρίσιμα από το διακριτικό χρυσαφένιο και κόκκινο τρίχωμά τους. Φημίζονται για την μυική τους διάπλαση, την γρήγορη εκτροφή τους, την ευκολία στην διαχείριση και την εμπορευσιμότητα των νεαρών ζώων σε σχέση με άλλες ράτσες. Τα Limousin επιπλέον παράγουν τις πλέον άπαχες κοπές κρέατος που έχουν γίνει σημείο αναφοράς στη σύγχρονη αγορά.

Κάποιες αλλαγές στο χρώμα (μαύρο) ή στην εμφάνιση (έλλειψη κεράτων) προέρχονται από διασταυρώσεις με άλλες ράτσες.

Αυτή η κατεξοχήν κρεατοπαραγωγός ράτσα [2] όπως προαναφέρθηκε κατάγεται από την περιοχή της Λιμουζέν (Limousin), στα δυτικά του Μασίφ Σαντράλ (Massif Central), περιοχή στο κέντρο της Γαλλίας της οποίας το σκληρό κλίμα δημιούργησε ζώα ιδιαίτερα ανθεκτικά. Η Λιμουζίν είναι η 2η κατά σειρά ράτσα γαλλικού εξαγόμενου βοδινού κρέατος εξ’αιτίας της συνολικής παραγωγής κρέατος που δίνει αλλά και της ποιότητάς του, που το προτιμούν οι γευσιγνώστες σε όλο τον κόσμο.

Το βάρος των ενήλικων ταύρων κυμαίνεται στα 1000 έως 1300 κιλά, των ενήλικων αγελάδων στα 650 έως 850 κιλά και το μέσο ύψος των ενήλικων αγελάδων από 135 έως 145 εκατοστά.

Πρόκειται για μεγαλόσωμη φυλή [3]. Το ύψος του ακρωμίου των ταύρων είναι 145cm και των αγελάδων 135cm. Ο χρωματισμός τους είναι ανοικτός καστανός με ανοικτότερους δακτυλίους γύρω από τα μάτια και στο ακρορρίνιο. Πρόκειται για καθαρά κρεοπαραγωγικό τύπο βοοειδών με ήπιο χαρακτήρα.

Είναι ανθεκτική ράτσα με καλές μητρικές ιδιότητες. Δίνει καλή ποιότητα σφαγίου. Η ηλικία α’ τοκετού είναι στους 30-36 μήνες ενώ δεν παρατηρούνται δυστοκίες. Το βάρος της γέννησης κυμαίνεται στα 30-37 kg. Έχουν υψηλή απόδοση σε σφάγιο και εξαιρετική ποιότητα, ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία σφαγής. Χρησιμοποιείται σε διασταυρώσεις χρήσεως.

Βιβλιογραφία

  1. Ιστοσελίδα STELMA - Ράτσες βοοειδών - Η κρεοπαραγωγική φυλή βοοειδών Maine Anjou
  2. Ιστοσελίδα Bovillage - Kρεατοπαραγωγές ράτσες βοοειδών - Η κρεοπαραγωγική φυλή βοοειδών Maine Anjou
  3. Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών, Διδάσκουσα Κουτσούλη Παναγιώτα, Γαλακτοπαραγωγικές και Κρεοπαραγωγικές φυλές βοοειδών


Η φυλή Charolais

Ταύρος φυλής Charolais
Αγελάδα φυλής Charolais

Ta Charolais [1] κατάγονται από το χωριό Charolais που βρίσκεται στην περιοχή Charolais στην Γαλλία. Εκτρέφονται για το κρέας τους και είναι αναγνωρισμένα για την άριστη ποιότητά τους κυρίως όταν διασταύρωνονται με Angus και Hereford.

Επειδή αυτή η κατηγορία βοοειδών είναι αρκετά μυώδη, οι ταύροι φτάνουν μέχρι και τα 1.100 κιλά και οι αγελάδες περίπου στα 900 κιλά. Πιο συγκεκριμένα το βάρος των ενήλικων ταύρων κυμαίνεται από 1000 έως 1400 κιλά, των ενήλικων αγελάδων από 700 έως 900 κιλά και το μέσο ύψος των ενήλικων αγελάδων από 135 έως 150 εκατοστά. Το τρίχωμά τους είναι σχεδόν πάντα άσπρο.

Τα εντυπωσιακά αυτά μοσχάρια [2] εκτρέφονται σε όλα τα μέρη που το επιτρέπουν οι φυσικές συνθήκες, αλλά τη βρίσκουμε κυρίως στα νοτιοανατολικά του Μασίφ Σαντράλ (Massif Central), (περιοχή στο κέντρο της Γαλλίας) και στην Βαντέ (Vendée), (περιοχή στα δυτικά).

Η φυλή Σαρολαίζ [3] προέρχεται από μια τοπική ράτσα που έχει συγγένεια με την φυλή Σίμμενταλ. Είναι φυλή καθαρά κρεατοπαραγωγική.

Βιβλιογραφία

  1. Ιστοσελίδα STELMA - Ράτσες βοοειδών - Η κρεοπαραγωγική φυλή βοοειδών Maine Anjou
  2. Ιστοσελίδα Bovillage - Kρεατοπαραγωγές ράτσες βοοειδών - Η κρεοπαραγωγική φυλή βοοειδών Maine Anjou
  3. Αγρόκτημα Βουγιούκα-Φυλή βοοειδών Charolais


Η φυλή Angus

Angus

Η ράτσα Angus (Aberdeen Angus) [1] προέρχεται από την Σκωτία και προορίζεται κατά κύριο λόγο για την παραγωγή κρέατος. Αναπτύχθηκε από ντόπια βοοειδή των περιοχών Aberdeenshire και Angus στην Σκωτία και στα περισσότερα μέρη του κόσμου είναι γνωστή ως Aberdeen Angus.

Το χρώμα των ζώων Angus είναι μαύρο ή κόκκινο. Για αυτό τον λόγο στις Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούνται ως δύο χωριστές ράτσες τα Red Angus και τα Black Angus. Το Black Angus είναι το πιο δημοφιλές βοοειδές στις ΗΠΑ με 324.266 ζώα καταχωρημένα το 2005.

Τα θηλυκά [2] ζυγίζουν πάνω από 800 kg, και οι ταύροι ζυγίζουν πάνω από 1300 kg, ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν άλλες αγέλες που έχουν διατηρήσει μικρότερο μέγεθος.

Βιβλιογραφία

  1. Ιστοσελίδα STELMA - Ράτσες βοοειδών - Η κρεοπαραγωγική φυλή βοοειδών Angus
  2. Ιστοσελίδα an-tech.gr - Αγελάδα κρεοπαραγωγής Angus

Η φυλή Parthenais

Αγελάδα φυλής Parthenais

H φυλή Parthenais [1] προέρχεται από το διαμέρισμα Deux-Sèvres της Δυτικής Γαλλίας. Το όνομα προέρχεται από την πόλη Parthenay, η οποία ήταν μιά σημαντική αγορά βοοειδών κατά τον Μεσαίωνα. Η χρυσή εποχή αυτής της ράτσας ήταν κατά την διάρκεια του δεύτερου μισού του 19 αιώνα, καθώς όταν ιδρύθηκε το Γαλλικό γενεαλογικό αρχείο βοοειδών το 1893, την καταγράφει ως μία από τις παλαιότερες στην Γαλλία.

Η ράτσα έγινε εξαγωγή στις ΗΠΑ, στην Ιρλανδία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στον Καναδά. Το τρίχωμα των Parthenais είναι χρυσαφί καφέ, με πιο ανοιχτόχρωμα μάτια, ρύγχος και πόδια, ενώ η μύτη, οι οπλές και η ουρά είναι μαύρα. Τα κέρατα είναι κυρτά. Οι ταύροι ζυγίζουν ως 1150 κιλά και έχουν περίπου 145 εκατοστά ύψος. Οι ώριμες αγελάδες ζυγίζουν περίπου 700 κιλά και έχουν περίπου 135 εκατοστά ύψος.

Η Parthenais λόγω της πλούσιας ιστορίας της, επιλέγεται από το 1970 για αναπαραγωγή ως μία καθαρή ράτσα εκτροφής με μυική υπερτροφία, που παράγει άπαχο νόστιμο κρέας. Οι αγελάδες επίσης παρέχουν αρκετό γάλα να αναθρέψουν τα μικρά τους.

Βιβλιογραφία

  1. Ιστοσελίδα STELMA - Ράτσες βοοειδών - Η κρεοπαραγωγική φυλή βοοειδών Parthenais