Κρεοπαραγωγικός τύπος βοοειδών και οι κυριότερες φυλές

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 09:01, 4 Νοεμβρίου 2013 υπό τον K kaponi (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ανήκει στον πεπτικό τύπο βοοειδών δηλαδή στα ζώα µε βραδείες λειτουργικές διαδικασίες πέψης και µεταβολισµού µε συνέπεια την άριστη αξιοποίηση των ζωοτροφών χαµηλής διαιτητικής αξίας και τη µετατροπή αυτών σε πλούσιες µυικές µάζες. Ο τύπος αυτός είναι απόλυτα εξειδικευµένος στην παραγωγή κρέατος καλής ποιότητας.

Η φυλή Limousin

Βοοειδές ράτσας Limousin
Βοοειδή ράτσας Limousin

Τα Limousin [1] προέρχονται από τις περιοχές Limousin και Marche της Γαλλίας. Είναι αναγνωρίσιμα από το διακριτικό χρυσαφένιο και κόκκινο τρίχωμά τους. Φημίζονται για την μυική τους διάπλαση, την γρήγορη εκτροφή τους, την ευκολία στην διαχείριση και την εμπορευσιμότητα των νεαρών ζώων σε σχέση με άλλες ράτσες. Τα Limousin επιπλέον παράγουν τις πλέον άπαχες κοπές κρέατος που έχουν γίνει σημείο αναφοράς στη σύγχρονη αγορά.

Κάποιες αλλαγές στο χρώμα (μαύρο) ή στην εμφάνιση (έλλειψη κεράτων) προέρχονται από διασταυρώσεις με άλλες ράτσες.

Αυτή η κατεξοχήν κρεατοπαραγωγός ράτσα [2] όπως προαναφέρθηκε κατάγεται από την περιοχή της Λιμουζέν (Limousin), στα δυτικά του Μασίφ Σαντράλ (Massif Central), περιοχή στο κέντρο της Γαλλίας της οποίας το σκληρό κλίμα δημιούργησε ζώα ιδιαίτερα ανθεκτικά. Η Λιμουζίν είναι η 2η κατά σειρά ράτσα γαλλικού εξαγόμενου βοδινού κρέατος εξ’αιτίας της συνολικής παραγωγής κρέατος που δίνει αλλά και της ποιότητάς του, που το προτιμούν οι γευσιγνώστες σε όλο τον κόσμο.

Το βάρος των ενήλικων ταύρων κυμαίνεται στα 1000 έως 1300 κιλά, των ενήλικων αγελάδων στα 650 έως 850 κιλά και το μέσο ύψος των ενήλικων αγελάδων από 135 έως 145 εκατοστά.

Πρόκειται για μεγαλόσωμη φυλή [3]. Το ύψος του ακρωμίου των ταύρων είναι 145cm και των αγελάδων 135cm. Ο χρωματισμός τους είναι ανοικτός καστανός με ανοικτότερους δακτυλίους γύρω από τα μάτια και στο ακρορρίνιο. Πρόκειται για καθαρά κρεοπαραγωγικό τύπο βοοειδών με ήπιο χαρακτήρα.

Είναι ανθεκτική ράτσα με καλές μητρικές ιδιότητες. Δίνει καλή ποιότητα σφαγίου. Η ηλικία α’ τοκετού είναι στους 30-36 μήνες ενώ δεν παρατηρούνται δυστοκίες. Το βάρος της γέννησης κυμαίνεται στα 30-37 kg. Έχουν υψηλή απόδοση σε σφάγιο και εξαιρετική ποιότητα, ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία σφαγής. Χρησιμοποιείται σε διασταυρώσεις χρήσεως.

Βιβλιογραφία

  1. Ιστοσελίδα STELMA - Ράτσες βοοειδών - Η κρεοπαραγωγική φυλή βοοειδών Maine Anjou
  2. Ιστοσελίδα Bovillage - Kρεατοπαραγωγές ράτσες βοοειδών - Η κρεοπαραγωγική φυλή βοοειδών Maine Anjou
  3. Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών, Διδάσκουσα Κουτσούλη Παναγιώτα, Γαλακτοπαραγωγικές και Κρεοπαραγωγικές φυλές βοοειδών


Η φυλή Charolais

Ταύρος φυλής Charolais
Αγελάδα φυλής Charolais

Ta Charolais [1] κατάγονται από το χωριό Charolais που βρίσκεται στην περιοχή Charolais στην Γαλλία. Εκτρέφονται για το κρέας τους και είναι αναγνωρισμένα για την άριστη ποιότητά τους κυρίως όταν διασταύρωνονται με Angus και Hereford.

Επειδή αυτή η κατηγορία βοοειδών είναι αρκετά μυώδη, οι ταύροι φτάνουν μέχρι και τα 1.100 κιλά και οι αγελάδες περίπου στα 900 κιλά. Πιο συγκεκριμένα το βάρος των ενήλικων ταύρων κυμαίνεται από 1000 έως 1400 κιλά, των ενήλικων αγελάδων από 700 έως 900 κιλά και το μέσο ύψος των ενήλικων αγελάδων από 135 έως 150 εκατοστά. Το τρίχωμά τους είναι σχεδόν πάντα άσπρο.

Τα εντυπωσιακά αυτά μοσχάρια [2] εκτρέφονται σε όλα τα μέρη που το επιτρέπουν οι φυσικές συνθήκες, αλλά τη βρίσκουμε κυρίως στα νοτιοανατολικά του Μασίφ Σαντράλ (Massif Central), (περιοχή στο κέντρο της Γαλλίας) και στην Βαντέ (Vendée), (περιοχή στα δυτικά).

Η φυλή Σαρολαίζ [3] προέρχεται από μια τοπική ράτσα που έχει συγγένεια με την φυλή Σίμμενταλ. Είναι φυλή καθαρά κρεατοπαραγωγική.

Βιβλιογραφία

  1. Ιστοσελίδα STELMA - Ράτσες βοοειδών - Η κρεοπαραγωγική φυλή βοοειδών Maine Anjou
  2. Ιστοσελίδα Bovillage - Kρεατοπαραγωγές ράτσες βοοειδών - Η κρεοπαραγωγική φυλή βοοειδών Maine Anjou
  3. Αγρόκτημα Βουγιούκα-Φυλή βοοειδών Charolais


Η φυλή Angus

Angus

Η ράτσα Angus (Aberdeen Angus) [1] προέρχεται από την Σκωτία και προορίζεται κατά κύριο λόγο για την παραγωγή κρέατος. Αναπτύχθηκε από ντόπια βοοειδή των περιοχών Aberdeenshire και Angus στην Σκωτία και στα περισσότερα μέρη του κόσμου είναι γνωστή ως Aberdeen Angus.

Το χρώμα των ζώων Angus είναι μαύρο ή κόκκινο. Για αυτό τον λόγο στις Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούνται ως δύο χωριστές ράτσες τα Red Angus και τα Black Angus. Το Black Angus είναι το πιο δημοφιλές βοοειδές στις ΗΠΑ με 324.266 ζώα καταχωρημένα το 2005.

Τα θηλυκά [2] ζυγίζουν πάνω από 800 kg, και οι ταύροι ζυγίζουν πάνω από 1300 kg, ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν άλλες αγέλες που έχουν διατηρήσει μικρότερο μέγεθος.

Βιβλιογραφία

  1. Ιστοσελίδα STELMA - Ράτσες βοοειδών - Η κρεοπαραγωγική φυλή βοοειδών Angus
  2. Ιστοσελίδα an-tech.gr - Αγελάδα κρεοπαραγωγής Angus

Η φυλή Parthenais

Αγελάδα φυλής Parthenais

H φυλή Parthenais [1] προέρχεται από το διαμέρισμα Deux-Sèvres της Δυτικής Γαλλίας. Το όνομα προέρχεται από την πόλη Parthenay, η οποία ήταν μιά σημαντική αγορά βοοειδών κατά τον Μεσαίωνα. Η χρυσή εποχή αυτής της ράτσας ήταν κατά την διάρκεια του δεύτερου μισού του 19 αιώνα, καθώς όταν ιδρύθηκε το Γαλλικό γενεαλογικό αρχείο βοοειδών το 1893, την καταγράφει ως μία από τις παλαιότερες στην Γαλλία.

Η ράτσα έγινε εξαγωγή στις ΗΠΑ, στην Ιρλανδία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στον Καναδά. Το τρίχωμα των Parthenais είναι χρυσαφί καφέ, με πιο ανοιχτόχρωμα μάτια, ρύγχος και πόδια, ενώ η μύτη, οι οπλές και η ουρά είναι μαύρα. Τα κέρατα είναι κυρτά. Οι ταύροι ζυγίζουν ως 1150 κιλά και έχουν περίπου 145 εκατοστά ύψος. Οι ώριμες αγελάδες ζυγίζουν περίπου 700 κιλά και έχουν περίπου 135 εκατοστά ύψος.

Η Parthenais λόγω της πλούσιας ιστορίας της, επιλέγεται από το 1970 για αναπαραγωγή ως μία καθαρή ράτσα εκτροφής με μυική υπερτροφία, που παράγει άπαχο νόστιμο κρέας. Οι αγελάδες επίσης παρέχουν αρκετό γάλα να αναθρέψουν τα μικρά τους.

Βιβλιογραφία

  1. Ιστοσελίδα STELMA - Ράτσες βοοειδών - Η κρεοπαραγωγική φυλή βοοειδών Parthenais


Η φυλή Blonde d'Aquitaine

Βοοειδές φυλής Blonde d'Aquitaine

Η Blonde d'Aquitaine είναι διασταύρωση 3 άλλων ρατσών της Ακιτέν (Aquitaine): της Γκαρονέζ (Garonnaise), της Κερσύ (Quercy) και της Ξανθιάς (Μπλόντ) των Πυρηναίων (la Blonde des Pyrénées). Η διασταύρωση αυτή δημιούργησε μια ξεχωριστή κρεατοπαραγωγό ράτσα που χαρακτηρίζεται από τη γρήγορη ανάπτυξη, την ευρωστία της και το χαμηλό επίπεδο λίπους. Τα δυνατά σημεία αυτών των ζώων [1] είναι τα βαριά νεαρά μοσχάρια και η εξαιρετική απόδοση του σφάγιου.

Το βάρος των ενήλικων ταύρων κυμαίνεται από 1200 έως 1500 κιλά, των ενήλικων αγελάδων από 850 έως 1100 κιλά και το μέσο ύψος των ενήλικων αγελάδων κυμαίνεται από 145 έως 155 εκατοστά.

Η ράτσα Blonde d’ Aquitaine κατάγεται από την περιοχή της Aquitaine στην Νότιο Ανατολική Γαλλία ακριβώς δίπλα στην πεδιάδα της Garonne και της Pyrenees.

Ηταν πάντα εξαιρετικά άπαχα ζώα [2] με ελαφριά αλλά γερή δομή οστών και μεγαλή μυική ανάπτυξη. Το χρώμα τους παρουσιάζει μια απόκλιση από σχεδόν ολόασπρα σε πιο σκουρόχρωμα. Τα Blonde είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής φυλή στην Γαλλία.

Βιβλιογραφία

  1. Ιστοσελίδα Bovillage - Kρεατοπαραγωγές ράτσες βοοειδών - Η κρεοπαραγωγική φυλή βοοειδών Blonde d'Aquitaine
  2. Ιστοσελίδα STELMA - Ράτσες βοοειδών - Η κρεοπαραγωγική φυλή βοοειδών Blonde d'Aquitaine


Η φυλή Maine Anjou

Βοοειδές φυλής Maine Anjou

Τα ζώα αυτά [1] κατάγονται από την περιοχή του Λίγηρα (Loire) και ζουν μέσα σε δεντρόφυτες εκτάσεις. Προσαρμόζονται στις διαφορετικές κλιματικές συνθήκες και τον περισσότερο χρόνο ζουν ελεύθερα μέσα στα λιβάδια. Η Μεν Ανζού (Maine Anjou) είναι γνωστή σαν ράτσα υπάκουη και πρώιμη: τα μοσχάρια μπορούν να γεννήσουν σε ηλικία 24 έως 30 μηνών. Επιπλέον είναι μια ράτσα με βαριά κόκαλα, με ανεπτυγμένους μύες και δίνει κόκκινο και σφικτό κρέας.

Βάρος των ενήλικων ταύρων: 1100 έως 1450 κιλά Βάρος των ενήλικων αγελάδων: 750 έως 850 κιλά Μέσο ύψος των ενήλικων αγελάδων: 140 έως 145 εκατοστά

Η ράτσα Maine-Anjou [2] προέρχεται από την περιοχή Anjou της Δυτικής Γαλλίας και αρχικά ήταν κρεατοπαραγωγός ράτσα. Το χρώμα τους είναι κόκκινο άσπρο (μερικές φορές μαύρο ή καφέ) και έχουν κέρατα. Είναι βαριά ζώα, οι ταύροι ζυγίζουν από 998 έως 1406 κιλά και οι αγελάδες από 680 έως 862 κιλά.

Σήμερα οι αγελάδες εκτρέφονται για παραγωγή γάλακτος και τα νεαρά αρσενικά για παραγωγή κρέατος. Η ράτσα συναντάται σε πολλές χώρες, όπως: Καναδάς, ΗΠΑ, Ρωσσία, Αργεντινή, Ιαπωνία, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.

Βιβλιογραφία

  1. Ιστοσελίδα Bovillage - Kρεατοπαραγωγές ράτσες βοοειδών - Η κρεοπαραγωγική φυλή βοοειδών Maine Anjou
  2. Ιστοσελίδα STELMA - Ράτσες βοοειδών - Η κρεοπαραγωγική φυλή βοοειδών Maine Anjou


Η φυλή Gasconne

Βοοειδές φυλής Gasconne

Η ράτσα Gasconne [1] κατάγεται από την περιοχή της Γασκώνης (Gascogne) στην οποία οφείλει και το όνομά της. Μία περιοχή με πολύμορφο κλίμα και έδαφος στο οποίο είναι πλήρως προσαρμοσμένη.

Μία ράτσα μετρίου μεγέθους, ανθεκτική και γερή, πολύ καλή πεζοπόρος: τα μέλη της είναι σταθερά και κοντά, ενώ τα μαύρα και σκληρά της νύχια της δίνουν εξαιρετική ικανότητα στην πεζοπορία. Το τρίχωμά της, χρώματος γκρι ασημί, είναι ένα θαύμα προσαρμογής: γίνεται πιο ανοιχτόχρωμο το καλοκαίρι για να αντανακλά τις ηλιαχτίδες και σκουραίνει το χειμώνα ώστε να τις τραβά καλύτερα, ενώ η μαύρη μουσούδα της την καθιστά ανθεκτική στην έκθεση στον ήλιο.

Αρχές Μαΐου μεταφέρεται στην καρδιά των Κεντρικών και Ανατολικών Πυρηναίων, έως τις πιο ψηλές κορφές.

Το βάρος των ενήλικων ταύρων κυμαίνεται από 800 με 950 κιλά, το βάρος των ενήλικων αγελάδων από 550 με 700 κιλά ενώ ο μέσος όρος ύψους των ενήλικων αγελάδων κυμαίνεται γύρω στα 135 εκατοστά.

Βιβλιογραφία

  1. Ιστοσελίδα Bovillage - Kρεατοπαραγωγές ράτσες βοοειδών - Η κρεοπαραγωγική φυλή βοοειδών Gasconne


Η φυλή Salers

Βοοειδές φυλής Salers

Η ράτσα [1] αυτή κατάγεται από το Κεντρικό Όρος (Massif Central) της Γαλλίας και οφείλει το όνομά της σε ένα μεσαιωνικό χωριό της περιοχής Cantal.

Είναι μεγάλη σε μέγεθος, εύρωστη και ανθεκτική. Η Salers ξέρει να προσαρμόζεται σε διαφορετικούς χώρους. Αντέχει πολύ καλά τις διαφορές υψόμετρου και θερμοκρασίας. Το τρίχωμά της είναι πολύ ιδιαίτερο: ομοιόμορφο χρώμα, κόκκινο σκούρο, σχεδόν στις αποχρώσεις της σκουριάς, με τρίχες μακριές και κατσαρές–περισσότερο η λιγότερο τραχύ ανάλογα με την εποχή. Τρίχωμα μοναδικό στις ράτσες μοσχαρίσιου κρέατος. Μοναδικά είναι επίσης και τα πολύ χαρακτηριστικά κέρατά της, σε σχήμα ανοιχτής «λύρας», χρώματος λευκού ιβουάρ και μαύρου στις άκρες.

Το βάρος των ενήλικων ταύρων της φυλής είναι 1.000 με 1.300 κιλά ενώ το βάρος των ενήλικων αγελάδων είναι 650 με 900 κιλά. Ο μέσος όρος ύψους των ενήλικων αγελάδων είναι 140 εκατοστά.

Βιβλιογραφία

  1. Ιστοσελίδα Bovillage - Kρεατοπαραγωγές ράτσες βοοειδών - Η κρεοπαραγωγική φυλή βοοειδών Salers

Η φυλή Aubrac

Βοοειδές φυλής Aubrac

Η Aubrac [1] είναι μία ορεινή ράτσα. Κατάγεται από μια μικρή οροσειρά στα νοτιοανατολικά του Κεντρικού Όρους (Massif Central), στην οποία οφείλει και το όνομά της.

Είναι μία ράτσα μετρίου μεγέθους, ανθεκτική αλλά ιδιαιτέρως κομψή: το τρίχωμά της φέρει αποχρώσεις που ποικίλλουν από το χρυσοκόκκινο έως το απαλό γκρι και τα μάτια της είναι τόσο εντυπωσιακά που μοιάζουν σχεδόν βαμμένα. Είναι εύκολη στην εκτροφή της, δεν απαιτεί μεγάλη ανθρώπινη επέμβαση και προσαρμόζεται τέλεια σε ακραίες κλιματικές συνθήκες:

  • διαφορές θερμοκρασίας,
  • αέρας,
  • κρύο.

Πρόκειται για μια ράτσα ιδιαίτερα αποδοτική σε ό,τι αφορά στην παραγωγή κρέατος. Είναι εξαιρετική πεζοπόρος, ευκίνητη και εύρωστη: από Μάιο μέχρι Οκτώβριο τη συναντάμε στις μεγάλες κοιλάδες της οροσειράς Aubrac.

Το βάρος των ενήλικων ταύρων ανέρχεται στα 850 με 1.100 κιλά ενώ το βάρος των ενήλικων αγελάδων στα 550 με 750 κιλά Ο μέσος όρος ύψους των ενήλικων αγελάδων είναι 130 εκατοστά.

Βιβλιογραφία

  1. Ιστοσελίδα Bovillage - Kρεατοπαραγωγές ράτσες βοοειδών, Η φυλή Aubrac


Η φυλή Hereford

Αγελάδα φυλής Hereford με το μοσχαράκι της

Η φυλή Hereford [1] δημιουργήθηκε 2,5 αιώνες πριν ως προιόν αναγκαιότητας. Τα Hereford στα τέλη του 1700 και στις αρχές του 1800 στην Αγγλία ήταν πολύ μεγαλύτερα από ότι σήμερα. Τα Hereford ήρθαν στις ΗΠΑ το 1817 όταν ο πολιτικός Henry Clay του Κεντάκι έκανε την πρώτη του εισαγωγή – έναν τάυρο και δύο θηλυκά. Για να ικανοποιηθεί η αυξανόμενη αγορά, η οποία αναπτύχθηκε από τη δυτική περιοχή των βοοοδοπαραγωγών, οι κτηνοτρόφοι των Herefords επέκτειναν τα κοπάδια τους με μεγάλες εισαγωγές από το Herefordhire. Ενώ μόνο 200 κεφάλια εισήχθησαν μέχρι το 1880, περισσότερα από 3.500 κεφάλια Herefords ήρθαν κατά τα έτη 1880-1889.

Η φυλή κατάγεται από την Κεντροδυτική Αγγλία και ο χρωματισμός της είναι χαρακτηριστικός, αφού έχει άσπρο στο κεφάλι, την κοιλιά και την ραχιαία γραμμή και κόκκινο στο υπόλοιπο σώμα. Είναι φυλή ανθεκτική, που παχαίνει εύκολα με χόρτο και φυσικά προσφέρεται για εκτατικές συνθήκες εκτροφής.

Βιβλιογραφία

  1. Ιστοσελίδα Agroname.com - Κρεοπαραγωγική Φυλή βοοειδών Hereford