Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Λίπανση καστανιάς"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Η [[Καστανιά|καστανιά]] είναι ένα δέντρο απαιτητικό σε άζωτο και κάλιο. Η δόση του αζώτου πρέπει να είναι 50γρ/χρόνο ηλικίας σε κάθε δέντρο τη περίοδο από τις 15 Μάρτη μέχρι 15 Απρίλη για τα πρώτα 5 χρόνια (άρα σύνολο 250γρ/δέντρο τα πρώτα 5 χρόνια). Αν υπάρχει έλλειψη καλίου και φωσφόρου στο έδαφος για τα 5 πρώτα χρόνια χορηγούμε 500γρ (1<sup>ο</sup> χρόνο), 1000γρ (2<sup>ο</sup> χρόνο), 1500γρ (3<sup>ο</sup> χρόνο), 2000γρ (4<sup>ο</sup> χρόνο), 2500γρ (5<sup>ο</sup> χρόνο) σε κάθε δέντρο χρησιμοποιώντας μικτό λίπασμα 11-15-15. Μετά τον 6<sup>ο</sup> χρόνο συνίσταται 9-12γρ αζώτου/στρέμμα, 9-12γρ καλίου/στρέμμα, 6-9γρ φωσφόρου/στρέμμα.  
+
Αν και η [[Καστανιά|καστανιά]] είναι ένα δέντρο που αξιοποιεί φτωχά [[Εδαφικές συνθήκες καστανιάς|εδάφη]], για να δίνει σταθερή και ικανοποιητική κάθε χρόνο παραγωγή, έχει ανάγκη από μια πλήρη και ορθολογική ετήσια λίπανση. Η [[Καστανιά|καστανιά]] είναι ένα δέντρο απαιτητικό σε άζωτο και κάλιο. Η δόση του αζώτου πρέπει να είναι 50γρ/χρόνο ηλικίας σε κάθε δέντρο τη περίοδο από τις 15 Μάρτη μέχρι 15 Απρίλη για τα πρώτα 5 χρόνια (άρα σύνολο 250γρ/δέντρο τα πρώτα 5 χρόνια). Αν υπάρχει έλλειψη καλίου και φωσφόρου στο έδαφος για τα 5 πρώτα χρόνια χορηγούμε 500γρ (1<sup>ο</sup> χρόνο), 1000γρ (2<sup>ο</sup> χρόνο), 1500γρ (3<sup>ο</sup> χρόνο), 2000γρ (4<sup>ο</sup> χρόνο), 2500γρ (5<sup>ο</sup> χρόνο) σε κάθε δέντρο χρησιμοποιώντας μικτό λίπασμα 11-15-15. Μετά τον 6<sup>ο</sup> χρόνο συνίσταται 9-12γρ αζώτου/στρέμμα, 9-12γρ καλίου/στρέμμα, 6-9γρ φωσφόρου/στρέμμα.  
  
 
Η ανάλυση των φύλλων αφου προηγηθεί η [[Δειγματοληψία φύλλων|δειγματοληψία]] αυτών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην καστανιά για να διαπιστώσουμε τη θρεπτική της κατάσταση, να διαγνώσουμε τυχόν τροφοπενία ή περίσσεια θρεπτικών στοιχείων και σε συνδυασμό με τις αναλύσεις εδάφους, τις [[Καλλιέργεια καστανιάς|καλλιεργητικές εργασίες]] και τις [[Κλιματικές συνθήκες καστανιάς|κλιματικές συνθήκες]] να προγραμματίσουμε και να καθορίσουμε τη λίπανση εκείνη που θα αποσκοπεί στην αύξηση της παραγωγής.<ref name="Η καλλιέργεια της καστανιάς, προβλήματα και προοπτικες"/>  
 
Η ανάλυση των φύλλων αφου προηγηθεί η [[Δειγματοληψία φύλλων|δειγματοληψία]] αυτών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην καστανιά για να διαπιστώσουμε τη θρεπτική της κατάσταση, να διαγνώσουμε τυχόν τροφοπενία ή περίσσεια θρεπτικών στοιχείων και σε συνδυασμό με τις αναλύσεις εδάφους, τις [[Καλλιέργεια καστανιάς|καλλιεργητικές εργασίες]] και τις [[Κλιματικές συνθήκες καστανιάς|κλιματικές συνθήκες]] να προγραμματίσουμε και να καθορίσουμε τη λίπανση εκείνη που θα αποσκοπεί στην αύξηση της παραγωγής.<ref name="Η καλλιέργεια της καστανιάς, προβλήματα και προοπτικες"/>  
Γραμμή 7: Γραμμή 7:
 
<ref name="Η καλλιέργεια της καστανιάς, προβλήματα και προοπτικες"> Η καλλιέργεια της καστανιάς, πτυχιακή μελέτη του Καραδήμα Σταύρου, Λάρισα 2011.</ref>
 
<ref name="Η καλλιέργεια της καστανιάς, προβλήματα και προοπτικες"> Η καλλιέργεια της καστανιάς, πτυχιακή μελέτη του Καραδήμα Σταύρου, Λάρισα 2011.</ref>
 
</references>
 
</references>
 
  
 
[[σχετίζεται με::Καλλιέργεια καστανιάς| ]]
 
[[σχετίζεται με::Καλλιέργεια καστανιάς| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 09:58, 22 Ιουνίου 2015

Αν και η καστανιά είναι ένα δέντρο που αξιοποιεί φτωχά εδάφη, για να δίνει σταθερή και ικανοποιητική κάθε χρόνο παραγωγή, έχει ανάγκη από μια πλήρη και ορθολογική ετήσια λίπανση. Η καστανιά είναι ένα δέντρο απαιτητικό σε άζωτο και κάλιο. Η δόση του αζώτου πρέπει να είναι 50γρ/χρόνο ηλικίας σε κάθε δέντρο τη περίοδο από τις 15 Μάρτη μέχρι 15 Απρίλη για τα πρώτα 5 χρόνια (άρα σύνολο 250γρ/δέντρο τα πρώτα 5 χρόνια). Αν υπάρχει έλλειψη καλίου και φωσφόρου στο έδαφος για τα 5 πρώτα χρόνια χορηγούμε 500γρ (1ο χρόνο), 1000γρ (2ο χρόνο), 1500γρ (3ο χρόνο), 2000γρ (4ο χρόνο), 2500γρ (5ο χρόνο) σε κάθε δέντρο χρησιμοποιώντας μικτό λίπασμα 11-15-15. Μετά τον 6ο χρόνο συνίσταται 9-12γρ αζώτου/στρέμμα, 9-12γρ καλίου/στρέμμα, 6-9γρ φωσφόρου/στρέμμα.

Η ανάλυση των φύλλων αφου προηγηθεί η δειγματοληψία αυτών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην καστανιά για να διαπιστώσουμε τη θρεπτική της κατάσταση, να διαγνώσουμε τυχόν τροφοπενία ή περίσσεια θρεπτικών στοιχείων και σε συνδυασμό με τις αναλύσεις εδάφους, τις καλλιεργητικές εργασίες και τις κλιματικές συνθήκες να προγραμματίσουμε και να καθορίσουμε τη λίπανση εκείνη που θα αποσκοπεί στην αύξηση της παραγωγής.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Η καλλιέργεια της καστανιάς, πτυχιακή μελέτη του Καραδήμα Σταύρου, Λάρισα 2011.