Λίπανση μηλιάς

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 11:56, 10 Ιουνίου 2015 υπό τον P chasapis (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Οι οπωρώνες µηλιάς λιπαίνονται αρχικά με κοπριά αφου φυτευτούν τα δενδρύλλια. Στη συνέχεια µε άζωτο σε ετήσια βάση ενώ τα άλλα βασικά θρεπτικά στοιχεία (κάλιο,φώσφορος, μαγνήσιο) καθώς και τα ιχνοστοιχεία προστίθενται στο έδαφος ή εφαρµόζονται διαφυλλικά ανάλογα µε τις ανάγκες. Η σωστή λίπανση παίζει σηµαντικό ρόλο στην ποιότητα και ποσότητα της παραγωγής και στη συντήρηση των καρπών µετά την συγκοµιδή. Με τη βοήθεια της φυλλοδιαγνωστικής ο παραγωγός έχει τη δυνατότητα να δει την θρεπτική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δέντρα και να λιπάνει µε τα κατάλληλα στοιχεία και στις ανάλογες δόσεις. Τα επιθυµητά ποσοστά περιεκτικότητας των φύλλων στα θρεπτικά στοιχεία είναι: 2% Ν, 0,30% Ρ, 1,60% Κ, 0,40% Mg, 1% Ca, 100 ppm Mn, 18 ppm Zn, 35 ppm B, 50 ppm Fe και 4 ppm Cu.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Ειδική δενδροκομία Τόμος I "Μηλοειδή", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.