Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Λίπανση σιταριού"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γραμμή 9: Γραμμή 9:
 
!scope="col" colspan="1" |Άζωτο (Ν)
 
!scope="col" colspan="1" |Άζωτο (Ν)
 
!scope="col" colspan="1" |Φώσφορος (P<sub>2</sub>O<sub>5</sub>
 
!scope="col" colspan="1" |Φώσφορος (P<sub>2</sub>O<sub>5</sub>
!scope="col" colspan="1" |Κάλιο (K<sub>2</sub>O)
 
 
|-
 
|-
 
!scope="col" rowspan="1" style="text-align: left;" |Σιτάρι
 
!scope="col" rowspan="1" style="text-align: left;" |Σιτάρι

Αναθεώρηση της 07:53, 7 Αυγούστου 2013

Οι απαιτήσεις του σιταριού σε μακροστοιχεία μπορεί να εκτιμηθούν από χημικές αναλύσεις των φυτών κατά την ανάπτυξή τους. Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται η ολική περιεκτικότητα των φυτών σε διάφορα ανόργανα θρεπτικά συστατικά καθώς και η περιεκτικότητα μόνο των στάχεων. Από τα δεδομένα προκύπτει ότι σημαντικά ποσά ορισμένων στοιχείων (καλίου, ασβεστίου, μαγνησίου και θείου) παραμένουν στα βλαστητικά όργανα των φυτών και επομένως επιστρέφουν στο έδαφος μετά τη συγκομιδή. Αντίθετα, η μεγάλη μάζα του αζώτου και του φωσφόρου συσσωρεύεται στους καρπούς.

Η μέγιστη περιεκτικότητα μιας φυτείας χειμωνιάτικου σιταριού σε μακροστοιχεία και νάτριο, καθώς και η περιεκτικότητα των στάχεων.
Παραγωγική κατεύθυνση Λιπαντικές μονάδες / στρ.
Άζωτο (Ν) Φώσφορος (P2O5
Σιτάρι 9-18 0-4 0
Κριθάρι 6-12 0-4 0
Καλαμπόκι 18-24 0-4 0
Βαμβάκι 9-12 0 0
Τεύτλα 8-16 0-8 0
Ρύζι 5-10 0-4 0
Μηδική 0 0-9 0
Πατάτα 20-30 20 20
Τομάτα 30-40 20 20
Αμπέλι 5-15 0-15 5-25