http://www.gaiapedia.gr/gaiapedia/index.php?title=%CE%9C%CE%AD%CE%B8%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CE%B9_%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D_%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CE%B3%CF%87%CE%BF%CF%85_%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AF%CE%BC%CF%89%CE%BD&feed=atom&action=historyΜέθοδοι ποιοτικού ελέγχου τροφίμων - Ιστορικό εκδόσεων2024-03-28T23:36:16ZΙστορικό αναθεωρήσεων για αυτή τη σελίδα στο wikiMediaWiki 1.22.6http://www.gaiapedia.gr/gaiapedia/index.php?title=%CE%9C%CE%AD%CE%B8%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CE%B9_%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D_%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CE%B3%CF%87%CE%BF%CF%85_%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AF%CE%BC%CF%89%CE%BD&diff=44903&oldid=prevP chasapis στις 09:21, 18 Σεπτεμβρίου 20152015-09-18T09:21:40Z<p></p>
<table class='diff diff-contentalign-left'>
<col class='diff-marker' />
<col class='diff-content' />
<col class='diff-marker' />
<col class='diff-content' />
<tr style='vertical-align: top;'>
<td colspan='2' style="background-color: white; color:black; text-align: center;">←Παλαιότερη αναθεώρηση</td>
<td colspan='2' style="background-color: white; color:black; text-align: center;">Αναθεώρηση της 09:21, 18 Σεπτεμβρίου 2015</td>
</tr><tr><td colspan="2" class="diff-lineno">Γραμμή 20:</td>
<td colspan="2" class="diff-lineno">Γραμμή 20:</td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>[[πόσο αφορά σε ελεγκτικό φορέα::30| ]]</div></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>[[πόσο αφορά σε ελεγκτικό φορέα::30| ]]</div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>[[πόσο αφορά σε καταναλωτή::30| ]]</div></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>[[πόσο αφορά σε καταναλωτή::30| ]]</div></td></tr>
<tr><td colspan="2"> </td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><ins style="font-weight: bold; text-decoration: none;">[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]</ins></div></td></tr>
</table>P chasapishttp://www.gaiapedia.gr/gaiapedia/index.php?title=%CE%9C%CE%AD%CE%B8%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CE%B9_%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D_%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CE%B3%CF%87%CE%BF%CF%85_%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AF%CE%BC%CF%89%CE%BD&diff=44606&oldid=prevP chasapis στις 07:45, 26 Αυγούστου 20152015-08-26T07:45:07Z<p></p>
<table class='diff diff-contentalign-left'>
<col class='diff-marker' />
<col class='diff-content' />
<col class='diff-marker' />
<col class='diff-content' />
<tr style='vertical-align: top;'>
<td colspan='2' style="background-color: white; color:black; text-align: center;">←Παλαιότερη αναθεώρηση</td>
<td colspan='2' style="background-color: white; color:black; text-align: center;">Αναθεώρηση της 07:45, 26 Αυγούστου 2015</td>
</tr><tr><td colspan="2" class="diff-lineno">Γραμμή 7:</td>
<td colspan="2" class="diff-lineno">Γραμμή 7:</td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><span style="font-weight:bold;">Φυσικοχημικές μέθοδοι:</span> Οι μέθοδοι αυτές κερδίζουν συνέχεια έδαφος στον ποιοτικό έλεγχο των τροφίμων και αυτό γιατί παρουσιάζουν το πλεονέκτημα να είναι συντομότερες από τις αναλυτικές μεθόδους και παράλληλα να δίνουν αποτελέσματα με αρκετά ικανοποιητική ακρίβεια. Οι φυσικοχημικές μέθοδοι επιλέγονται στις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες είτε δεν υπάρχουν φυσικές μέθοδοι, ή η εφαρμογή τους είναι δαπανηρή ή απαιτεί ακριβά όργανα τα οποία δεν είναι διαθέσιμα στο εργαστήριο. Σαν παράδειγμα χρησιμοποιήσεως φυσικοχημικών μεθόδων αναφέρεται ο προσδιορισμός της υγρασίας με απόσταξη, η αξιολόγηση της υφής και ο προσδιορισμός οργανικών ουσιών.</div></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><span style="font-weight:bold;">Φυσικοχημικές μέθοδοι:</span> Οι μέθοδοι αυτές κερδίζουν συνέχεια έδαφος στον ποιοτικό έλεγχο των τροφίμων και αυτό γιατί παρουσιάζουν το πλεονέκτημα να είναι συντομότερες από τις αναλυτικές μεθόδους και παράλληλα να δίνουν αποτελέσματα με αρκετά ικανοποιητική ακρίβεια. Οι φυσικοχημικές μέθοδοι επιλέγονται στις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες είτε δεν υπάρχουν φυσικές μέθοδοι, ή η εφαρμογή τους είναι δαπανηρή ή απαιτεί ακριβά όργανα τα οποία δεν είναι διαθέσιμα στο εργαστήριο. Σαν παράδειγμα χρησιμοποιήσεως φυσικοχημικών μεθόδων αναφέρεται ο προσδιορισμός της υγρασίας με απόσταξη, η αξιολόγηση της υφής και ο προσδιορισμός οργανικών ουσιών.</div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'>−</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #ffe49c; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><span style="font-weight:bold;">Μικροαναλυτικές:</span> Οι μέθοδοι της κατηγορίας αυτής ονομάζονται και μικροσκοπικές γιατί το βασικό όργανο που χρησιμοποιείται κατά την αξιολόγηση είναι το μικροσκόπιο. Κατ' επέκταση χαρακτηρίζονται ως μικροαναλυτικές και οι μέθοδοι στις οποίες χρησιμοποιείται σαν όργανο ένας απλός μεγεθυντικός φακός. Οι μικροαναλυτικές μέθοδοι χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στις αναλύσεις ρουτίνας, όπως για τον προσδιορισμό μυκηλιακών υφών, εντόμων και τμημάτων τους, με τη μέθοδο της επιπλεύσεως, κατά τον ιστολογικό έλεγχο των κρεατοσκευασμάτων. Τώρα, με την χρήση του ηλεκτρονικού μικροσκοπίου, οι μικροαναλυτικές μέθοδοι βρίσκουν όλο και περισσότερες εφαρμογές.  </div></td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><span style="font-weight:bold;">Μικροαναλυτικές:</span> Οι μέθοδοι της κατηγορίας αυτής ονομάζονται και μικροσκοπικές γιατί το βασικό όργανο που χρησιμοποιείται κατά την αξιολόγηση είναι το μικροσκόπιο. Κατ' επέκταση χαρακτηρίζονται ως μικροαναλυτικές και οι μέθοδοι στις οποίες χρησιμοποιείται σαν όργανο ένας απλός μεγεθυντικός φακός. Οι μικροαναλυτικές μέθοδοι χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στις αναλύσεις ρουτίνας, όπως για τον προσδιορισμό μυκηλιακών υφών, εντόμων και τμημάτων τους, με τη μέθοδο της επιπλεύσεως, κατά τον ιστολογικό έλεγχο των κρεατοσκευασμάτων. Τώρα, με την χρήση του ηλεκτρονικού μικροσκοπίου, οι μικροαναλυτικές μέθοδοι βρίσκουν όλο και περισσότερες εφαρμογές.<ins class="diffchange diffchange-inline"><ref name="Μέθοδοι ποιοτικού ελέγχου τροφίμων"/> </ins></div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'>−</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #ffe49c; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><del class="diffchange diffchange-inline">  </del></div></td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div> </div></td></tr>
<tr><td colspan="2"> </td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><ins class="diffchange diffchange-inline">==Βιβλιογραφία==</ins></div></td></tr>
<tr><td colspan="2"> </td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><ins class="diffchange diffchange-inline"><references></ins></div></td></tr>
<tr><td colspan="2"> </td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><ins class="diffchange diffchange-inline"><ref name="Μέθοδοι ποιοτικού ελέγχου τροφίμων"> Αρχές ποιοτικού ελέγχου τροφίμων, του καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτη Αθανασόπουλου, Αθήνα 2003.</ref> </ins></div></td></tr>
<tr><td colspan="2"> </td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><ins class="diffchange diffchange-inline"></references></ins></div></td></tr>
<tr><td colspan="2"> </td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div> </div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>[[σχετίζεται με::Μέθοδοι ποιοτικού ελέγχου τροφίμων| ]]</div></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>[[σχετίζεται με::Μέθοδοι ποιοτικού ελέγχου τροφίμων| ]]</div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>[[πόσο αφορά σε επιχείρηση::30| ]]</div></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>[[πόσο αφορά σε επιχείρηση::30| ]]</div></td></tr>
</table>P chasapishttp://www.gaiapedia.gr/gaiapedia/index.php?title=%CE%9C%CE%AD%CE%B8%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CE%B9_%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D_%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CE%B3%CF%87%CE%BF%CF%85_%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AF%CE%BC%CF%89%CE%BD&diff=44602&oldid=prevP chasapis στις 13:55, 25 Αυγούστου 20152015-08-25T13:55:51Z<p></p>
<table class='diff diff-contentalign-left'>
<col class='diff-marker' />
<col class='diff-content' />
<col class='diff-marker' />
<col class='diff-content' />
<tr style='vertical-align: top;'>
<td colspan='2' style="background-color: white; color:black; text-align: center;">←Παλαιότερη αναθεώρηση</td>
<td colspan='2' style="background-color: white; color:black; text-align: center;">Αναθεώρηση της 13:55, 25 Αυγούστου 2015</td>
</tr><tr><td colspan="2" class="diff-lineno">Γραμμή 9:</td>
<td colspan="2" class="diff-lineno">Γραμμή 9:</td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><span style="font-weight:bold;">Μικροαναλυτικές:</span> Οι μέθοδοι της κατηγορίας αυτής ονομάζονται και μικροσκοπικές γιατί το βασικό όργανο που χρησιμοποιείται κατά την αξιολόγηση είναι το μικροσκόπιο. Κατ' επέκταση χαρακτηρίζονται ως μικροαναλυτικές και οι μέθοδοι στις οποίες χρησιμοποιείται σαν όργανο ένας απλός μεγεθυντικός φακός. Οι μικροαναλυτικές μέθοδοι χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στις αναλύσεις ρουτίνας, όπως για τον προσδιορισμό μυκηλιακών υφών, εντόμων και τμημάτων τους, με τη μέθοδο της επιπλεύσεως, κατά τον ιστολογικό έλεγχο των κρεατοσκευασμάτων. Τώρα, με την χρήση του ηλεκτρονικού μικροσκοπίου, οι μικροαναλυτικές μέθοδοι βρίσκουν όλο και περισσότερες εφαρμογές.  </div></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><span style="font-weight:bold;">Μικροαναλυτικές:</span> Οι μέθοδοι της κατηγορίας αυτής ονομάζονται και μικροσκοπικές γιατί το βασικό όργανο που χρησιμοποιείται κατά την αξιολόγηση είναι το μικροσκόπιο. Κατ' επέκταση χαρακτηρίζονται ως μικροαναλυτικές και οι μέθοδοι στις οποίες χρησιμοποιείται σαν όργανο ένας απλός μεγεθυντικός φακός. Οι μικροαναλυτικές μέθοδοι χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στις αναλύσεις ρουτίνας, όπως για τον προσδιορισμό μυκηλιακών υφών, εντόμων και τμημάτων τους, με τη μέθοδο της επιπλεύσεως, κατά τον ιστολογικό έλεγχο των κρεατοσκευασμάτων. Τώρα, με την χρήση του ηλεκτρονικού μικροσκοπίου, οι μικροαναλυτικές μέθοδοι βρίσκουν όλο και περισσότερες εφαρμογές.  </div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>    </div></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>    </div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'>−</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #ffe49c; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><del style="font-weight: bold; text-decoration: none;"></del></div></td><td colspan="2"> </td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>[[σχετίζεται με::Μέθοδοι ποιοτικού ελέγχου τροφίμων| ]]</div></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>[[σχετίζεται με::Μέθοδοι ποιοτικού ελέγχου τροφίμων| ]]</div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>[[πόσο αφορά σε επιχείρηση::30| ]]</div></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>[[πόσο αφορά σε επιχείρηση::30| ]]</div></td></tr>
</table>P chasapishttp://www.gaiapedia.gr/gaiapedia/index.php?title=%CE%9C%CE%AD%CE%B8%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CE%B9_%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D_%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CE%B3%CF%87%CE%BF%CF%85_%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AF%CE%BC%CF%89%CE%BD&diff=44600&oldid=prevP chasapis: Ο P chasapis μετακίνησε τη σελίδα Μέθοδοι ποιοτικού ελέγχου στη Μέθοδοι ποιοτικού ελέγχου τροφίμων χωρίς να αφήσει ανακατεύθυνση2015-08-25T13:32:07Z<p>Ο P chasapis μετακίνησε τη σελίδα <a href="/gaiapedia/index.php?title=%CE%9C%CE%AD%CE%B8%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CE%B9_%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D_%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CE%B3%CF%87%CE%BF%CF%85&action=edit&redlink=1" class="new" title="Μέθοδοι ποιοτικού ελέγχου (η σελίδα δεν υπάρχει)">Μέθοδοι ποιοτικού ελέγχου</a> στη <a href="/gaiapedia/index.php/%CE%9C%CE%AD%CE%B8%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CE%B9_%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D_%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CE%B3%CF%87%CE%BF%CF%85_%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AF%CE%BC%CF%89%CE%BD" title="Μέθοδοι ποιοτικού ελέγχου τροφίμων">Μέθοδοι ποιοτικού ελέγχου τροφίμων</a> χωρίς να αφήσει ανακατεύθυνση</p>
<table class='diff diff-contentalign-left'>
<tr style='vertical-align: top;'>
<td colspan='1' style="background-color: white; color:black; text-align: center;">←Παλαιότερη αναθεώρηση</td>
<td colspan='1' style="background-color: white; color:black; text-align: center;">Αναθεώρηση της 13:32, 25 Αυγούστου 2015</td>
</tr><tr><td colspan='2' style='text-align: center;'><div class="mw-diff-empty">(Καμία διαφορά)</div>
</td></tr></table>P chasapishttp://www.gaiapedia.gr/gaiapedia/index.php?title=%CE%9C%CE%AD%CE%B8%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CE%B9_%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D_%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CE%B3%CF%87%CE%BF%CF%85_%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AF%CE%BC%CF%89%CE%BD&diff=44598&oldid=prevP chasapis στις 13:31, 25 Αυγούστου 20152015-08-25T13:31:20Z<p></p>
<table class='diff diff-contentalign-left'>
<col class='diff-marker' />
<col class='diff-content' />
<col class='diff-marker' />
<col class='diff-content' />
<tr style='vertical-align: top;'>
<td colspan='2' style="background-color: white; color:black; text-align: center;">←Παλαιότερη αναθεώρηση</td>
<td colspan='2' style="background-color: white; color:black; text-align: center;">Αναθεώρηση της 13:31, 25 Αυγούστου 2015</td>
</tr><tr><td colspan="2" class="diff-lineno">Γραμμή 10:</td>
<td colspan="2" class="diff-lineno">Γραμμή 10:</td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>    </div></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>    </div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'>−</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #ffe49c; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div> </div></td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>[[σχετίζεται με::<ins class="diffchange diffchange-inline">Μέθοδοι </ins>ποιοτικού ελέγχου τροφίμων| ]]</div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'>−</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #ffe49c; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div> </div></td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div></div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'>−</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #ffe49c; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div> </div></td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div></div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'>−</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #ffe49c; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>[[σχετίζεται με::<del class="diffchange diffchange-inline">Γενικές έννοιες </del>ποιοτικού ελέγχου τροφίμων| ]]</div></td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div></div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>[[πόσο αφορά σε επιχείρηση::30| ]]</div></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>[[πόσο αφορά σε επιχείρηση::30| ]]</div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>[[πόσο αφορά σε συλλογικές αγροτικές οργανώσεις::20| ]]</div></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>[[πόσο αφορά σε συλλογικές αγροτικές οργανώσεις::20| ]]</div></td></tr>
</table>P chasapishttp://www.gaiapedia.gr/gaiapedia/index.php?title=%CE%9C%CE%AD%CE%B8%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CE%B9_%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D_%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CE%B3%CF%87%CE%BF%CF%85_%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AF%CE%BC%CF%89%CE%BD&diff=44597&oldid=prevP chasapis στις 13:25, 25 Αυγούστου 20152015-08-25T13:25:09Z<p></p>
<table class='diff diff-contentalign-left'>
<col class='diff-marker' />
<col class='diff-content' />
<col class='diff-marker' />
<col class='diff-content' />
<tr style='vertical-align: top;'>
<td colspan='2' style="background-color: white; color:black; text-align: center;">←Παλαιότερη αναθεώρηση</td>
<td colspan='2' style="background-color: white; color:black; text-align: center;">Αναθεώρηση της 13:25, 25 Αυγούστου 2015</td>
</tr><tr><td colspan="2" class="diff-lineno">Γραμμή 7:</td>
<td colspan="2" class="diff-lineno">Γραμμή 7:</td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><span style="font-weight:bold;">Φυσικοχημικές μέθοδοι:</span> Οι μέθοδοι αυτές κερδίζουν συνέχεια έδαφος στον ποιοτικό έλεγχο των τροφίμων και αυτό γιατί παρουσιάζουν το πλεονέκτημα να είναι συντομότερες από τις αναλυτικές μεθόδους και παράλληλα να δίνουν αποτελέσματα με αρκετά ικανοποιητική ακρίβεια. Οι φυσικοχημικές μέθοδοι επιλέγονται στις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες είτε δεν υπάρχουν φυσικές μέθοδοι, ή η εφαρμογή τους είναι δαπανηρή ή απαιτεί ακριβά όργανα τα οποία δεν είναι διαθέσιμα στο εργαστήριο. Σαν παράδειγμα χρησιμοποιήσεως φυσικοχημικών μεθόδων αναφέρεται ο προσδιορισμός της υγρασίας με απόσταξη, η αξιολόγηση της υφής και ο προσδιορισμός οργανικών ουσιών.</div></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><span style="font-weight:bold;">Φυσικοχημικές μέθοδοι:</span> Οι μέθοδοι αυτές κερδίζουν συνέχεια έδαφος στον ποιοτικό έλεγχο των τροφίμων και αυτό γιατί παρουσιάζουν το πλεονέκτημα να είναι συντομότερες από τις αναλυτικές μεθόδους και παράλληλα να δίνουν αποτελέσματα με αρκετά ικανοποιητική ακρίβεια. Οι φυσικοχημικές μέθοδοι επιλέγονται στις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες είτε δεν υπάρχουν φυσικές μέθοδοι, ή η εφαρμογή τους είναι δαπανηρή ή απαιτεί ακριβά όργανα τα οποία δεν είναι διαθέσιμα στο εργαστήριο. Σαν παράδειγμα χρησιμοποιήσεως φυσικοχημικών μεθόδων αναφέρεται ο προσδιορισμός της υγρασίας με απόσταξη, η αξιολόγηση της υφής και ο προσδιορισμός οργανικών ουσιών.</div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'>−</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #ffe49c; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><span style="font-weight:bold;">Μικροαναλυτικές:</span> Οι μέθοδοι της κατηγορίας αυτής ονομάζονται και μικροσκοπικές γιατί το βασικό όργανο που χρησιμοποιείται κατά την αξιολόγηση είναι το μικροσκόπιο. Κατ' επέκταση χαρακτηρίζονται ως μικροαναλυτικές και οι μέθοδοι στις οποίες χρησιμοποιείται σαν όργανο ένας απλός μεγεθυντικός φακός. Οι μικροαναλυτικές μέθοδοι χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στις αναλύσεις ρουτίνας, όπως για τον προσδιορισμό μυκηλιακών υφών, εντόμων και τμημάτων τους, με τη μέθοδο της επιπλεύσεως, κατά τον ιστολογικό έλεγχο των κρεατοσκευασμάτων.</div></td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><span style="font-weight:bold;">Μικροαναλυτικές:</span> Οι μέθοδοι της κατηγορίας αυτής ονομάζονται και μικροσκοπικές γιατί το βασικό όργανο που χρησιμοποιείται κατά την αξιολόγηση είναι το μικροσκόπιο. Κατ' επέκταση χαρακτηρίζονται ως μικροαναλυτικές και οι μέθοδοι στις οποίες χρησιμοποιείται σαν όργανο ένας απλός μεγεθυντικός φακός. Οι μικροαναλυτικές μέθοδοι χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στις αναλύσεις ρουτίνας, όπως για τον προσδιορισμό μυκηλιακών υφών, εντόμων και τμημάτων τους, με τη μέθοδο της επιπλεύσεως, κατά τον ιστολογικό έλεγχο των κρεατοσκευασμάτων<ins class="diffchange diffchange-inline">. Τώρα, με την χρήση του ηλεκτρονικού μικροσκοπίου, οι μικροαναλυτικές μέθοδοι βρίσκουν όλο και περισσότερες εφαρμογές</ins>.  </div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>    </div></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>    </div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td></tr>
</table>P chasapishttp://www.gaiapedia.gr/gaiapedia/index.php?title=%CE%9C%CE%AD%CE%B8%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CE%B9_%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D_%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CE%B3%CF%87%CE%BF%CF%85_%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AF%CE%BC%CF%89%CE%BD&diff=44596&oldid=prevP chasapis στις 13:23, 25 Αυγούστου 20152015-08-25T13:23:02Z<p></p>
<table class='diff diff-contentalign-left'>
<col class='diff-marker' />
<col class='diff-content' />
<col class='diff-marker' />
<col class='diff-content' />
<tr style='vertical-align: top;'>
<td colspan='2' style="background-color: white; color:black; text-align: center;">←Παλαιότερη αναθεώρηση</td>
<td colspan='2' style="background-color: white; color:black; text-align: center;">Αναθεώρηση της 13:23, 25 Αυγούστου 2015</td>
</tr><tr><td colspan="2" class="diff-lineno">Γραμμή 1:</td>
<td colspan="2" class="diff-lineno">Γραμμή 1:</td></tr>
<tr><td class='diff-marker'>−</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #ffe49c; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>Ένας μεγάλος αριθμός μεθόδων χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση του ποιοτικού ελέγχου των τροφίμων. Οι διάφορες αυτές μέθοδοι χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τις υποκειμενικές και τις αντικειμενικές. Οι υποκειμενικές μέθοδοι ποιοτικής αξιολογήσεως των τροφίμων βασίζονται στην εκτίμηση ενός ποιοτικού ελεγκτή ή ομάδας εξειδικευμένων ατόμων τα οποία επιλέγονται και εκπαιδεύονται κατάλληλα για το σκοπό αυτό. Τα άτομα αυτά, τα οποία ονομάζονται δοκιμαστές ή κριτές χρησιμοποιούν τα αισθητήριά όργανά τους για τον προσδιορισμό των διαφόρων ποιοτικών συντελεστών του υποαξιολόγηση προϊόντος.</div></td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>Ένας μεγάλος αριθμός μεθόδων χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση του <ins class="diffchange diffchange-inline">[[Αρχές ποιοτικού ελέγχου τροφίμων|</ins>ποιοτικού ελέγχου των τροφίμων<ins class="diffchange diffchange-inline">]]</ins>. Οι διάφορες αυτές μέθοδοι χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τις υποκειμενικές και τις αντικειμενικές. Οι υποκειμενικές μέθοδοι ποιοτικής αξιολογήσεως των τροφίμων βασίζονται στην εκτίμηση ενός ποιοτικού ελεγκτή ή ομάδας εξειδικευμένων ατόμων τα οποία επιλέγονται και εκπαιδεύονται κατάλληλα για το σκοπό αυτό. Τα άτομα αυτά, τα οποία ονομάζονται δοκιμαστές ή κριτές χρησιμοποιούν τα αισθητήριά όργανά τους για τον προσδιορισμό των διαφόρων ποιοτικών συντελεστών του υποαξιολόγηση προϊόντος.</div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>Οι αντικειμενικές μέθοδοι βασίζονται στις μετρήσεις ορισμένων ιδιοτήτων, φυσικών, χημικών, των τροφίμων οι οποίες πραγματοποιούνται με τη βοήθεια αναλόγων οργάνων και συσκευών. Οι μέθοδοι αυτές, ανάλογα με τη διαδικασία που ακολουθείται κατά τους προσδιορισμούς μπορούν να ταξινομηθούν στις ακόλουθες κατηγορίες:  </div></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>Οι αντικειμενικές μέθοδοι βασίζονται στις μετρήσεις ορισμένων ιδιοτήτων, φυσικών, χημικών, των τροφίμων οι οποίες πραγματοποιούνται με τη βοήθεια αναλόγων οργάνων και συσκευών. Οι μέθοδοι αυτές, ανάλογα με τη διαδικασία που ακολουθείται κατά τους προσδιορισμούς μπορούν να ταξινομηθούν στις ακόλουθες κατηγορίες:  </div></td></tr>
<tr><td colspan="2" class="diff-lineno">Γραμμή 7:</td>
<td colspan="2" class="diff-lineno">Γραμμή 7:</td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><span style="font-weight:bold;">Φυσικοχημικές μέθοδοι:</span> Οι μέθοδοι αυτές κερδίζουν συνέχεια έδαφος στον ποιοτικό έλεγχο των τροφίμων και αυτό γιατί παρουσιάζουν το πλεονέκτημα να είναι συντομότερες από τις αναλυτικές μεθόδους και παράλληλα να δίνουν αποτελέσματα με αρκετά ικανοποιητική ακρίβεια. Οι φυσικοχημικές μέθοδοι επιλέγονται στις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες είτε δεν υπάρχουν φυσικές μέθοδοι, ή η εφαρμογή τους είναι δαπανηρή ή απαιτεί ακριβά όργανα τα οποία δεν είναι διαθέσιμα στο εργαστήριο. Σαν παράδειγμα χρησιμοποιήσεως φυσικοχημικών μεθόδων αναφέρεται ο προσδιορισμός της υγρασίας με απόσταξη, η αξιολόγηση της υφής και ο προσδιορισμός οργανικών ουσιών.</div></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><span style="font-weight:bold;">Φυσικοχημικές μέθοδοι:</span> Οι μέθοδοι αυτές κερδίζουν συνέχεια έδαφος στον ποιοτικό έλεγχο των τροφίμων και αυτό γιατί παρουσιάζουν το πλεονέκτημα να είναι συντομότερες από τις αναλυτικές μεθόδους και παράλληλα να δίνουν αποτελέσματα με αρκετά ικανοποιητική ακρίβεια. Οι φυσικοχημικές μέθοδοι επιλέγονται στις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες είτε δεν υπάρχουν φυσικές μέθοδοι, ή η εφαρμογή τους είναι δαπανηρή ή απαιτεί ακριβά όργανα τα οποία δεν είναι διαθέσιμα στο εργαστήριο. Σαν παράδειγμα χρησιμοποιήσεως φυσικοχημικών μεθόδων αναφέρεται ο προσδιορισμός της υγρασίας με απόσταξη, η αξιολόγηση της υφής και ο προσδιορισμός οργανικών ουσιών.</div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'>−</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #ffe49c; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><span style="font-weight:bold;">Μικροαναλυτικές:</span> Οι μέθοδοι της κατηγορίας αυτής ονομάζονται και μικροσκοπικές γιατί το βασικό όργανο που χρησιμοποιείται κατά την αξιολόγηση είναι το μικροσκόπιο. Κατ' επέκταση χαρακτηρίζονται ως μικροαναλυτικές και οι μέθοδοι στις οποίες χρησιμοποιείται σαν όργανο ένας απλός μεγεθυντικός φακός. Οι μικροαναλυτικές μέθοδοι χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στις αναλύσεις ρουτίνας, όπως για τον προσδιορισμό μυκηλιακών υφών, εντόμων και τμημάτων τους, με τη μέθοδο της επιπλεύσεως.</div></td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><span style="font-weight:bold;">Μικροαναλυτικές:</span> Οι μέθοδοι της κατηγορίας αυτής ονομάζονται και μικροσκοπικές γιατί το βασικό όργανο που χρησιμοποιείται κατά την αξιολόγηση είναι το μικροσκόπιο. Κατ' επέκταση χαρακτηρίζονται ως μικροαναλυτικές και οι μέθοδοι στις οποίες χρησιμοποιείται σαν όργανο ένας απλός μεγεθυντικός φακός. Οι μικροαναλυτικές μέθοδοι χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στις αναλύσεις ρουτίνας, όπως για τον προσδιορισμό μυκηλιακών υφών, εντόμων και τμημάτων τους, με τη μέθοδο της επιπλεύσεως<ins class="diffchange diffchange-inline">, κατά τον ιστολογικό έλεγχο των κρεατοσκευασμάτων</ins>.</div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>    </div></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>    </div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td></tr>
</table>P chasapishttp://www.gaiapedia.gr/gaiapedia/index.php?title=%CE%9C%CE%AD%CE%B8%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CE%B9_%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D_%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CE%B3%CF%87%CE%BF%CF%85_%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AF%CE%BC%CF%89%CE%BD&diff=44595&oldid=prevP chasapis στις 13:01, 25 Αυγούστου 20152015-08-25T13:01:11Z<p></p>
<table class='diff diff-contentalign-left'>
<col class='diff-marker' />
<col class='diff-content' />
<col class='diff-marker' />
<col class='diff-content' />
<tr style='vertical-align: top;'>
<td colspan='2' style="background-color: white; color:black; text-align: center;">←Παλαιότερη αναθεώρηση</td>
<td colspan='2' style="background-color: white; color:black; text-align: center;">Αναθεώρηση της 13:01, 25 Αυγούστου 2015</td>
</tr><tr><td colspan="2" class="diff-lineno">Γραμμή 1:</td>
<td colspan="2" class="diff-lineno">Γραμμή 1:</td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>Ένας μεγάλος αριθμός μεθόδων χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση του ποιοτικού ελέγχου των τροφίμων. Οι διάφορες αυτές μέθοδοι χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τις υποκειμενικές και τις αντικειμενικές. Οι υποκειμενικές μέθοδοι ποιοτικής αξιολογήσεως των τροφίμων βασίζονται στην εκτίμηση ενός ποιοτικού ελεγκτή ή ομάδας εξειδικευμένων ατόμων τα οποία επιλέγονται και εκπαιδεύονται κατάλληλα για το σκοπό αυτό. Τα άτομα αυτά, τα οποία ονομάζονται δοκιμαστές ή κριτές χρησιμοποιούν τα αισθητήριά όργανά τους για τον προσδιορισμό των διαφόρων ποιοτικών συντελεστών του υποαξιολόγηση προϊόντος.</div></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>Ένας μεγάλος αριθμός μεθόδων χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση του ποιοτικού ελέγχου των τροφίμων. Οι διάφορες αυτές μέθοδοι χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τις υποκειμενικές και τις αντικειμενικές. Οι υποκειμενικές μέθοδοι ποιοτικής αξιολογήσεως των τροφίμων βασίζονται στην εκτίμηση ενός ποιοτικού ελεγκτή ή ομάδας εξειδικευμένων ατόμων τα οποία επιλέγονται και εκπαιδεύονται κατάλληλα για το σκοπό αυτό. Τα άτομα αυτά, τα οποία ονομάζονται δοκιμαστές ή κριτές χρησιμοποιούν τα αισθητήριά όργανά τους για τον προσδιορισμό των διαφόρων ποιοτικών συντελεστών του υποαξιολόγηση προϊόντος.</div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'>−</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #ffe49c; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>Οι αντικειμενικές μέθοδοι βασίζονται στις μετρήσεις ορισμένων ιδιοτήτων, φυσικών, χημικών, των τροφίμων οι οποίες πραγματοποιούνται με τη βοήθεια αναλόγων οργάνων και συσκευών. Οι μέθοδοι αυτές, ανάλογα με τη διαδικασία που ακολουθείται κατά τους προσδιορισμούς μπορούν να ταξινομηθούν στις ακόλουθες κατηγορίες<del class="diffchange diffchange-inline">. </del></div></td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>Οι αντικειμενικές μέθοδοι βασίζονται στις μετρήσεις ορισμένων ιδιοτήτων, φυσικών, χημικών, των τροφίμων οι οποίες πραγματοποιούνται με τη βοήθεια αναλόγων οργάνων και συσκευών. Οι μέθοδοι αυτές, ανάλογα με τη διαδικασία που ακολουθείται κατά τους προσδιορισμούς μπορούν να ταξινομηθούν στις ακόλουθες κατηγορίες<ins class="diffchange diffchange-inline">: </ins></div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'>−</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #ffe49c; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><del class="diffchange diffchange-inline"> </del></div></td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><ins class="diffchange diffchange-inline"><span style="font-weight:bold;">Φυσικές μέθοδοι:</span> Με τις μεθόδους αυτές αξιολογούνται ορισμένες φυσικές ιδιότητες των τροφίμων. Η χρήση του διαφορικού χρωματομέτρου για τη μέτρηση του χρώματος του τοματοπολτού και του ιξωδομέτρου για τη μέτρηση της ρευστότητας των υγρών τροφίμων, αποτελούν παραδείγματα φυσικών μεθόδων αξιολογήσεως των ποιοτικών χαρακτηριστικών των τροφίμων. Οι μέθοδοι αυτές χαρακτηρίζονται από την ταχύτητα με την οποία γίνονται οι μετρήσεις και από την ακρίβεια τους.</ins></div></td></tr>
<tr><td colspan="2"> </td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div> </div></td></tr>
<tr><td colspan="2"> </td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><ins class="diffchange diffchange-inline"><span style="font-weight:bold;">Φυσικοχημικές μέθοδοι:</span> Οι μέθοδοι αυτές κερδίζουν συνέχεια έδαφος στον ποιοτικό έλεγχο των τροφίμων και αυτό γιατί παρουσιάζουν το πλεονέκτημα να είναι συντομότερες από τις αναλυτικές μεθόδους και παράλληλα να δίνουν αποτελέσματα με αρκετά ικανοποιητική ακρίβεια. Οι φυσικοχημικές μέθοδοι επιλέγονται στις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες είτε δεν υπάρχουν φυσικές μέθοδοι, ή η εφαρμογή τους είναι δαπανηρή ή απαιτεί ακριβά όργανα τα οποία δεν είναι διαθέσιμα στο εργαστήριο. Σαν παράδειγμα χρησιμοποιήσεως φυσικοχημικών μεθόδων αναφέρεται ο προσδιορισμός της υγρασίας με απόσταξη, η αξιολόγηση της υφής και ο προσδιορισμός οργανικών ουσιών.</ins></div></td></tr>
<tr><td colspan="2"> </td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div> </div></td></tr>
<tr><td colspan="2"> </td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><ins class="diffchange diffchange-inline"><span style="font-weight:bold;">Μικροαναλυτικές:</span> Οι μέθοδοι της κατηγορίας αυτής ονομάζονται και μικροσκοπικές γιατί το βασικό όργανο που χρησιμοποιείται κατά την αξιολόγηση είναι το μικροσκόπιο. Κατ' επέκταση χαρακτηρίζονται ως μικροαναλυτικές και οι μέθοδοι στις οποίες χρησιμοποιείται σαν όργανο ένας απλός μεγεθυντικός φακός. Οι μικροαναλυτικές μέθοδοι χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στις αναλύσεις ρουτίνας, όπως για τον προσδιορισμό μυκηλιακών υφών, εντόμων και τμημάτων τους, με τη μέθοδο της επιπλεύσεως.</ins></div></td></tr>
<tr><td colspan="2"> </td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><ins class="diffchange diffchange-inline">  </ins></div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td></tr>
</table>P chasapishttp://www.gaiapedia.gr/gaiapedia/index.php?title=%CE%9C%CE%AD%CE%B8%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CE%B9_%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D_%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CE%B3%CF%87%CE%BF%CF%85_%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AF%CE%BC%CF%89%CE%BD&diff=44594&oldid=prevP chasapis: Νέα σελίδα με 'Ένας μεγάλος αριθμός μεθόδων χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση του ποιοτικού ελέγχου...'2015-08-25T11:20:19Z<p>Νέα σελίδα με 'Ένας μεγάλος αριθμός μεθόδων χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση του ποιοτικού ελέγχου...'</p>
<p><b>Νέα σελίδα</b></p><div>Ένας μεγάλος αριθμός μεθόδων χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση του ποιοτικού ελέγχου των τροφίμων. Οι διάφορες αυτές μέθοδοι χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τις υποκειμενικές και τις αντικειμενικές. Οι υποκειμενικές μέθοδοι ποιοτικής αξιολογήσεως των τροφίμων βασίζονται στην εκτίμηση ενός ποιοτικού ελεγκτή ή ομάδας εξειδικευμένων ατόμων τα οποία επιλέγονται και εκπαιδεύονται κατάλληλα για το σκοπό αυτό. Τα άτομα αυτά, τα οποία ονομάζονται δοκιμαστές ή κριτές χρησιμοποιούν τα αισθητήριά όργανά τους για τον προσδιορισμό των διαφόρων ποιοτικών συντελεστών του υποαξιολόγηση προϊόντος.<br />
<br />
Οι αντικειμενικές μέθοδοι βασίζονται στις μετρήσεις ορισμένων ιδιοτήτων, φυσικών, χημικών, των τροφίμων οι οποίες πραγματοποιούνται με τη βοήθεια αναλόγων οργάνων και συσκευών. Οι μέθοδοι αυτές, ανάλογα με τη διαδικασία που ακολουθείται κατά τους προσδιορισμούς μπορούν να ταξινομηθούν στις ακόλουθες κατηγορίες. <br />
<br />
<br />
<br />
<br />
<br />
<br />
[[σχετίζεται με::Γενικές έννοιες ποιοτικού ελέγχου τροφίμων| ]]<br />
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση::30| ]]<br />
[[πόσο αφορά σε συλλογικές αγροτικές οργανώσεις::20| ]]<br />
[[πόσο αφορά σε πιστοποιητικό φορέα::30| ]]<br />
[[πόσο αφορά σε ελεγκτικό φορέα::30| ]]<br />
[[πόσο αφορά σε καταναλωτή::30| ]]</div>P chasapis