Μέθοδοι ποιοτικού ελέγχου τροφίμων

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 11:20, 25 Αυγούστου 2015 υπό τον P chasapis (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ένας μεγάλος αριθμός μεθόδων χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση του ποιοτικού ελέγχου των τροφίμων. Οι διάφορες αυτές μέθοδοι χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τις υποκειμενικές και τις αντικειμενικές. Οι υποκειμενικές μέθοδοι ποιοτικής αξιολογήσεως των τροφίμων βασίζονται στην εκτίμηση ενός ποιοτικού ελεγκτή ή ομάδας εξειδικευμένων ατόμων τα οποία επιλέγονται και εκπαιδεύονται κατάλληλα για το σκοπό αυτό. Τα άτομα αυτά, τα οποία ονομάζονται δοκιμαστές ή κριτές χρησιμοποιούν τα αισθητήριά όργανά τους για τον προσδιορισμό των διαφόρων ποιοτικών συντελεστών του υποαξιολόγηση προϊόντος.

Οι αντικειμενικές μέθοδοι βασίζονται στις μετρήσεις ορισμένων ιδιοτήτων, φυσικών, χημικών, των τροφίμων οι οποίες πραγματοποιούνται με τη βοήθεια αναλόγων οργάνων και συσκευών. Οι μέθοδοι αυτές, ανάλογα με τη διαδικασία που ακολουθείται κατά τους προσδιορισμούς μπορούν να ταξινομηθούν στις ακόλουθες κατηγορίες.