Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Μέρλιν"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
 
Γραμμή 6: Γραμμή 6:
  
  
[[είναι ποικιλία της::Εσπεριδοειδή| ]]
+
[[είναι ποικιλία της::Πορτοκαλιά| ]]
[[Category:Εσπεριδοειδή]]
+
[[Category:Πορτοκαλιά]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 14:38, 12 Αυγούστου 2013

Μέρλιν

Αντιπροσωπεύει το 58% των πορτοκαλόδενδρων της χώρας μας. Ο καρπός της ποικιλίας αυτής είναι μεγάλος και έχει σχήμα σφαιρικοωειδές ή ελλειψοειδές. Ο ομφαλός είναι μέτριος έως μεγάλος και μερικές φορές προεξέχει του καρπού. Ο φλοιός είναι μέτριος σε πάχος έως παχύς και ελαφρά κοκκώδης. Η σάρκα είναι τραγανή, τρυφερή, πλούσια σε άρωμα, γευστική και μετρίως χυμώδης. Οι μεμβράνες των καρπόφυλλων είναι πολύ λεπτές. Είναι άσπερμη ποικιλία, πρώιμου ωριμάνσεως και ανθεκτική στις μεταφορές.

Η πικράδα του χυμού της οφείλεται στη λιμονίνη η οποία προέρχεται από τη λεμονίνη-μονολακτόνη, που δεν είναι πικρή και απαντά στο albedo και πιθανώς στις μεμβράνες όλων των εσπεριδόκαρπων, κατά τα πρώτα όμως στάδια ανάπτυξής τους. Αλλά στους περισσότερους εσπεριδόκαρπους εξαφανίζεται κατά την ωρίμανση, εκτός από τα Μέρλιν και μερικά γκρέιπ φρουτ. Κατά την έκθλιψη των καρπών αναμιγνύεται με το χυμό και μετατρέπεται σε πικρή λεμονίνη. Είναι αισθητή σε διάλυση 1:100.000.