Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Μεθωρίμανση κρεμμυδιών"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
 
Η μεθωρίμανση είναι η ξήρανση του λαιμού, του [[Παράγοντες βολβοποίησης κρεμμυδιού|βολβού]], των [[Βοτανικά χαρακτηριστικά κρεμμυδιού|ριζών]] και των εξωτερικών χιτώνων των βολβών. Η μεθωρίμανση είναι αναγκαία για την προληπτική αποφυγή εισόδου [[Ασθένειες κρεμμυδιού|ασθενειών]], που προκαλούν την σήψη του λαιμού και του βολβού, ανεξάρτητα αν το [[Κρεμμύδι φυτό|κρεμμύδι]] θα πωληθεί αμέσως στην αγορά ή θα [[Αποθήκευση κρεμμυδιών|αποθηκευτεί]]. Η μεθωρίμανση γίνεται με φυσικό τρόπο στο χωράφι ή με τεχνητά μέσα σε κατάλληλες αποθήκες, με θερμό αέρα. Η φυσική "μεθωρίμανση" ξεκινά με την διακοπή των [[Άρδευση κρεμμυδιού|ποτισμάτων]] και συνεχίζεται με την εξαγωγή ολόκληρου του φυτού από το [[Εδαφικές συνθήκες κρεμμυδιού|έδαφος]].  
 
Η μεθωρίμανση είναι η ξήρανση του λαιμού, του [[Παράγοντες βολβοποίησης κρεμμυδιού|βολβού]], των [[Βοτανικά χαρακτηριστικά κρεμμυδιού|ριζών]] και των εξωτερικών χιτώνων των βολβών. Η μεθωρίμανση είναι αναγκαία για την προληπτική αποφυγή εισόδου [[Ασθένειες κρεμμυδιού|ασθενειών]], που προκαλούν την σήψη του λαιμού και του βολβού, ανεξάρτητα αν το [[Κρεμμύδι φυτό|κρεμμύδι]] θα πωληθεί αμέσως στην αγορά ή θα [[Αποθήκευση κρεμμυδιών|αποθηκευτεί]]. Η μεθωρίμανση γίνεται με φυσικό τρόπο στο χωράφι ή με τεχνητά μέσα σε κατάλληλες αποθήκες, με θερμό αέρα. Η φυσική "μεθωρίμανση" ξεκινά με την διακοπή των [[Άρδευση κρεμμυδιού|ποτισμάτων]] και συνεχίζεται με την εξαγωγή ολόκληρου του φυτού από το [[Εδαφικές συνθήκες κρεμμυδιού|έδαφος]].  
  
Στην Ελλάδα, μετά την εξαγωγή τους οι βολβοί μαζί με τα ξηρά φύλλα, αφήνονται στο έδαφος ή μαζεύονται σε μικρούς σωρούς και ο θερμός ξηρός αέρας που επικρατεί την εποχή της [[Συγκομιδή κρεμμυδιών|συγκομιδής]], από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, βοηθά στην ξήρανση. Ο ρυθμός μεθωρίμανσης εξαρτάται από την θερμοκρασία και την υγρασία του αέρα και από την περιεκτικότητα του λαιμού και του βολβού σε υγρασία. Στη Θήβα και άλλες περιοχές της Ελλάδας, αφού ξεριζωθούν τα φυτά αφήνονται για λίγες ημέρες στην επίφανεια του εδάφους, στη συνέχεια κόπτονται τα ξηρά φύλλα και οι βολβοί παραμένουν ακόμη μερικές ημέρες έξω στο ύπαιθρο, αλλά καλυμμένοι συνήθως με τα ξηρά φύλλα για να προστατευόνται από τον ήλιο, προς αποφυγή ηλιοεγκαυμάτων.  
+
Στην Ελλάδα, μετά την εξαγωγή τους οι βολβοί μαζί με τα ξηρά φύλλα, αφήνονται στο έδαφος ή μαζεύονται σε μικρούς σωρούς και ο θερμός ξηρός αέρας που επικρατεί την εποχή της [[Συγκομιδή κρεμμυδιών|συγκομιδής]], από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, βοηθά στην ξήρανση. Ο ρυθμός μεθωρίμανσης εξαρτάται από την θερμοκρασία και την υγρασία του αέρα και από την περιεκτικότητα του λαιμού και του βολβού σε υγρασία. Στη Θήβα και άλλες περιοχές της Ελλάδας, αφού ξεριζωθούν τα φυτά αφήνονται για λίγες ημέρες στην επίφανεια του εδάφους, στη συνέχεια κόπτονται τα ξηρά φύλλα και οι βολβοί παραμένουν ακόμη μερικές ημέρες έξω στο ύπαιθρο, αλλά καλυμμένοι συνήθως με τα ξηρά φύλλα για να προστατευόνται από τον ήλιο, προς αποφυγή ηλιοεγκαυμάτων.<ref name="Τα βολβώδη λαχανικά"/>
  
 +
==Βιβλιογραφία==
 +
<references>
 +
<ref name="Τα βολβώδη λαχανικά"> Τα βολβώδη λαχανικά του Ολύμπιου Χρήστου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.</ref>
 +
</references>
  
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]]
 
[[σχετίζεται με::Καλλιέργεια κρεμμυδιού| ]]
 
[[σχετίζεται με::Καλλιέργεια κρεμμυδιού| ]]
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 11:09, 7 Ιουλίου 2015

Η μεθωρίμανση είναι η ξήρανση του λαιμού, του βολβού, των ριζών και των εξωτερικών χιτώνων των βολβών. Η μεθωρίμανση είναι αναγκαία για την προληπτική αποφυγή εισόδου ασθενειών, που προκαλούν την σήψη του λαιμού και του βολβού, ανεξάρτητα αν το κρεμμύδι θα πωληθεί αμέσως στην αγορά ή θα αποθηκευτεί. Η μεθωρίμανση γίνεται με φυσικό τρόπο στο χωράφι ή με τεχνητά μέσα σε κατάλληλες αποθήκες, με θερμό αέρα. Η φυσική "μεθωρίμανση" ξεκινά με την διακοπή των ποτισμάτων και συνεχίζεται με την εξαγωγή ολόκληρου του φυτού από το έδαφος.

Στην Ελλάδα, μετά την εξαγωγή τους οι βολβοί μαζί με τα ξηρά φύλλα, αφήνονται στο έδαφος ή μαζεύονται σε μικρούς σωρούς και ο θερμός ξηρός αέρας που επικρατεί την εποχή της συγκομιδής, από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, βοηθά στην ξήρανση. Ο ρυθμός μεθωρίμανσης εξαρτάται από την θερμοκρασία και την υγρασία του αέρα και από την περιεκτικότητα του λαιμού και του βολβού σε υγρασία. Στη Θήβα και άλλες περιοχές της Ελλάδας, αφού ξεριζωθούν τα φυτά αφήνονται για λίγες ημέρες στην επίφανεια του εδάφους, στη συνέχεια κόπτονται τα ξηρά φύλλα και οι βολβοί παραμένουν ακόμη μερικές ημέρες έξω στο ύπαιθρο, αλλά καλυμμένοι συνήθως με τα ξηρά φύλλα για να προστατευόνται από τον ήλιο, προς αποφυγή ηλιοεγκαυμάτων.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Τα βολβώδη λαχανικά του Ολύμπιου Χρήστου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.