Μικρόκαρπη ποικιλία ελιάς Μυρτολιά

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 13:52, 21 Ιουνίου 2016 υπό τον K kaponi (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η μυρτολιά φέρει και τις συνωνυμίες: Σμερτολιά και Μουρτολιά. Καλλιεργείται κυρίως στο νομό Λακωνίας. Αναπτύσσεται σε δένδρο ύψους 8 – 10 μέτρων. Τα φύλλα της ελιάς αυτής είναι ανοιχτοπράσινα, μήκους 3,96cm και πλάτους 0,93cm. Ο καρπός έχει σχήμα ωοειδές και μέσο βάρος 0,47γρ. Η σχέση σάρκας προς πυρήνα του καρπού είναι 3,9:1. Η περιεκτικότητα του καρπού σε λάδι φθάνει στο 24%. Η ποικιλία αυτή χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή λαδιού πολύ καλής ποιότητας. Θεωρείται ποικιλία ανεκτική στο ψύχος και στην ξηρασία.