Μορφολογικά χαρακτηριστικά άνηθου

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο άνηθος (Anetum graveolens) ανήκει στην οικογένεια Umbelliferae. Κατάγεται από τη Νότια Ευρώπη και εκτός από το χαρακτηριστικό του άρωμα που προσφέρει στα φαγητά, συντελεί και στην πέψη των τροφών. Είναι προτιμότερο να προστίθεται κατά το τέλος του μαγειρέματος γιατί αλλιώς καταστρέφεται το άρωμά του με το βρασμό. Ο άνηθος έχει μικρή ανάπτυξη και το φύλλωμα είναι λεπτό και διακλαδισμένο. Τα φύλλα έχουν μακρύ μίσχο και μοιάζουν πολύ με τα φύλλα του καρότου, μόνο που του άνηθου έχουν έντονο χρώμα. Το υπέργειο τμήμα μπορεί να φτάσει σε ύψος 1m, αλλά η συγκομιδή γίνεται σε ύψος 40-50cm. Εάν τα φυτά παραμείνουν στο έδαφος και δε συγκομιστούν, τότε ο βλαστός επιμηκύνεται και σχηματίζεται το ανθικό στέλεχος, που φτάνει σε ύψος 0,9-1,2m. Τα κίτρινα άνθη είναι ερμαφρόδιτα, φέρονται πάνω σε ταξιανθίες (σκιάδια) και σε μεγάλο αριθμό.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας αρωματικών λαχανικών- Άνηθος, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.