Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Παγετοπροστασία"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γραμμή 2: Γραμμή 2:
 
Τα μέτρα αυτά δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο είναι τα ενεργητικά και σκοπός τους είναι να μειώσουν την πιθανότητα να δημιουργηθεί παγετός και να αυξήσουν την αντοχή τον φυτών σε αυτόν. Τα μετρά αυτά χωρίζονται σε δυο κατηγορίες σε αυτό που εφαρμόζονται πριν την εγκατάσταση του οπωρώνα και περιλαμβάνουν την επιλογή της περιοχής, την διάταξη του οπωρώνα, την εκλογή του υποκειμένου κ.α και σε αυτά που εφαρμόζονται μετά την εγκατάσταση που είναι κυρίως καλλιεργητικές φροντίδες και αναλύονται στον σύνδεσμο που ακολουθεί:
 
Τα μέτρα αυτά δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο είναι τα ενεργητικά και σκοπός τους είναι να μειώσουν την πιθανότητα να δημιουργηθεί παγετός και να αυξήσουν την αντοχή τον φυτών σε αυτόν. Τα μετρά αυτά χωρίζονται σε δυο κατηγορίες σε αυτό που εφαρμόζονται πριν την εγκατάσταση του οπωρώνα και περιλαμβάνουν την επιλογή της περιοχής, την διάταξη του οπωρώνα, την εκλογή του υποκειμένου κ.α και σε αυτά που εφαρμόζονται μετά την εγκατάσταση που είναι κυρίως καλλιεργητικές φροντίδες και αναλύονται στον σύνδεσμο που ακολουθεί:
  
[[Παθητικά μέτρα προστασίας παγετού]]
+
[[Παθητικά μέτρα προστασίας παγετού]]<ref name="Παγετοπροστασία"/>
  
 
{{{top_heading|==}}}Ενεργητικά μέτρα προστασίας{{{top_heading|==}}}
 
{{{top_heading|==}}}Ενεργητικά μέτρα προστασίας{{{top_heading|==}}}
 
Με τα ενεργητικά μέτρα προσπαθούμε να επηρεάσουμε έναν ή μετρικούς από τους βασικούς παράγοντες που χρειάζονται για την δημιουργία του παγετού. Οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες που προσπαθούμε να ελέγξουμε είναι η σχετική υγρασία, η θερμοκρασία του αέρα και η άπνοια, οι οποίοι παράγοντες είναι και οι πιο καθοριστική για την δημιουργία του. Ένα άλλος παράγοντας που προσπαθούμε χρόνια να ελέγξουμε με διάφορους τρόπου είναι η εκπομπή της ακτινοβολίας που συμβαίνει κατά την διάρκεια της νύχτας έτσι ώστε να εμποδίσουμε την πτώση της θερμοκρασίας. Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες για να βρεθούν τρόποι που θα είναι αποτελεσματικοί σε μεγάλο βαθμό και θα έχουν χαμηλό κόστος. Η τεχνολογία έχει κάνει πολλές προσπάθειες για την ανακάλυψη τέτοιων μεθόδων και κυρίως έχει στραφεί στη δημιουργία μηχανημάτων που θα ελέγχουν τους κρίσιμους παράγοντες για την δημιουργία του παγετού. Περισσότερες λεπτομέρειες στον σύνδεσμο που ακολουθεί:
 
Με τα ενεργητικά μέτρα προσπαθούμε να επηρεάσουμε έναν ή μετρικούς από τους βασικούς παράγοντες που χρειάζονται για την δημιουργία του παγετού. Οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες που προσπαθούμε να ελέγξουμε είναι η σχετική υγρασία, η θερμοκρασία του αέρα και η άπνοια, οι οποίοι παράγοντες είναι και οι πιο καθοριστική για την δημιουργία του. Ένα άλλος παράγοντας που προσπαθούμε χρόνια να ελέγξουμε με διάφορους τρόπου είναι η εκπομπή της ακτινοβολίας που συμβαίνει κατά την διάρκεια της νύχτας έτσι ώστε να εμποδίσουμε την πτώση της θερμοκρασίας. Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες για να βρεθούν τρόποι που θα είναι αποτελεσματικοί σε μεγάλο βαθμό και θα έχουν χαμηλό κόστος. Η τεχνολογία έχει κάνει πολλές προσπάθειες για την ανακάλυψη τέτοιων μεθόδων και κυρίως έχει στραφεί στη δημιουργία μηχανημάτων που θα ελέγχουν τους κρίσιμους παράγοντες για την δημιουργία του παγετού. Περισσότερες λεπτομέρειες στον σύνδεσμο που ακολουθεί:
  
[[Ενεργητικά μέτρα προστασίας παγετού]]
+
[[Ενεργητικά μέτρα προστασίας παγετού]]<ref name="Θερμάστρες"/>, <ref name="Παγετοπροστασία"/>
  
 
{{{top_heading|==}}}Βιοτεχνολογική αντιμετώπιση{{{top_heading|==}}}
 
{{{top_heading|==}}}Βιοτεχνολογική αντιμετώπιση{{{top_heading|==}}}
 
+
Ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του παγετού μας δίνει η βιοτεχνολογία με την δημιουργία τριών βακτηριδίων, τα Pseudomonas fluorescens A506, Pseudomonas fluorescens 1629RS και Pseudomonas syringae 742RS. Είναι βακτήρια της κλάσης Gamma Proteobactera, της τάξης Pseudomonadales, της οικογένειας Pseudomonadaceae και του είδους Pseudomonas. οι αριθμοί στο τέλος τους ονόματος υποδηλώνουν ότι είναι γενετικά τροποποιημένη μορφή των αρχικών βακτηριδίων. Το Pseudomonas syringae 742RS εκτός από την αντιμετώπιση του παγετού βοηθάει και στην αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών στα φρούτα. Για να καταλάβουμε όμως πως λειτουργούν θα πρέπει να εκβαθύνουμε λίγο περισσότερο στον τρόπο δημιουργίας του παγετού. Ο παγετός δεν είναι τίποτα περισσότερο από παγοκρύσταλλοι του νερού. Για να δημιουργηθούν οι παγοκρύσταλλοι αυτοί δεν φτάνει μόνο η πτώση της θερμοκρασίας, αλλά το νερό για να δημιουργήσει κρυστάλλους πρέπει να έρθει σε επαφή με μικροσωματίδια στα οποία επάνω θα δημιουργήσει τους κρυστάλλους. Στα φυτά το ρόλο αυτό εκπληρώνουν διάφορα βακτήρια και μικροοργανισμοί που βρίσκονται στην επιφάνεια των φυτών. Τα βακτήρια αυτά έχουν σαν σκοπό να αντικαταστήσουν τα βακτήρια και τους άλλους μικροοργανισμούς και να μην επιτρέψουν την δημιουργία των παγοκρυστάλλων και τελικά την δημιουργία του παγετού. Αυτό γίνεται με δύο έως τέσσερις ψεκασμούς του σκευάσματος που τους περιέχει, νωρίς στην περίοδο της αύξησης των φυτών. Δυστυχώς στα βακτήρια αυτά δεν έχει γίνει ακόμα ολοκληρωμένη μελέτη και βρίσκονται ακόμα υπό παρακολούθηση για το αν προκαλούν προβλήματα στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.<ref name="Παγετοπροστασία"/>
  
 
==Σχετικές σελίδες==
 
==Σχετικές σελίδες==
Γραμμή 19: Γραμμή 19:
  
 
* [[Βιοτεχνολογική αντιμετώπιση παγετού]]
 
* [[Βιοτεχνολογική αντιμετώπιση παγετού]]
 +
 +
==Βιβλιογραφία==
 +
<references>
 +
<ref name="Θερμάστρες"> Γενική δενδροκομία, του Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.</ref>
 +
<ref name="Παγετοπροστασία"> Ο παγετός και τα μέτρα ενεργητικής και παθητικής προστασίας του σε οπωρώνα και αμπελώνα στο νομό Ηρακλείου, εργασία των Δαμιανάκη Εμμανουήλ και Σαμπαθιανάκη Ιωάννη, Ηράκλειο 2008.</ref> 
 +
</references>
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
  
  

Αναθεώρηση της 15:21, 13 Νοεμβρίου 2013

Παθητικά μέτρα προστασίας

Τα μέτρα αυτά δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο είναι τα ενεργητικά και σκοπός τους είναι να μειώσουν την πιθανότητα να δημιουργηθεί παγετός και να αυξήσουν την αντοχή τον φυτών σε αυτόν. Τα μετρά αυτά χωρίζονται σε δυο κατηγορίες σε αυτό που εφαρμόζονται πριν την εγκατάσταση του οπωρώνα και περιλαμβάνουν την επιλογή της περιοχής, την διάταξη του οπωρώνα, την εκλογή του υποκειμένου κ.α και σε αυτά που εφαρμόζονται μετά την εγκατάσταση που είναι κυρίως καλλιεργητικές φροντίδες και αναλύονται στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

Παθητικά μέτρα προστασίας παγετού[1]

Ενεργητικά μέτρα προστασίας

Με τα ενεργητικά μέτρα προσπαθούμε να επηρεάσουμε έναν ή μετρικούς από τους βασικούς παράγοντες που χρειάζονται για την δημιουργία του παγετού. Οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες που προσπαθούμε να ελέγξουμε είναι η σχετική υγρασία, η θερμοκρασία του αέρα και η άπνοια, οι οποίοι παράγοντες είναι και οι πιο καθοριστική για την δημιουργία του. Ένα άλλος παράγοντας που προσπαθούμε χρόνια να ελέγξουμε με διάφορους τρόπου είναι η εκπομπή της ακτινοβολίας που συμβαίνει κατά την διάρκεια της νύχτας έτσι ώστε να εμποδίσουμε την πτώση της θερμοκρασίας. Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες για να βρεθούν τρόποι που θα είναι αποτελεσματικοί σε μεγάλο βαθμό και θα έχουν χαμηλό κόστος. Η τεχνολογία έχει κάνει πολλές προσπάθειες για την ανακάλυψη τέτοιων μεθόδων και κυρίως έχει στραφεί στη δημιουργία μηχανημάτων που θα ελέγχουν τους κρίσιμους παράγοντες για την δημιουργία του παγετού. Περισσότερες λεπτομέρειες στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

Ενεργητικά μέτρα προστασίας παγετού[2], [1]

Βιοτεχνολογική αντιμετώπιση

Ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του παγετού μας δίνει η βιοτεχνολογία με την δημιουργία τριών βακτηριδίων, τα Pseudomonas fluorescens A506, Pseudomonas fluorescens 1629RS και Pseudomonas syringae 742RS. Είναι βακτήρια της κλάσης Gamma Proteobactera, της τάξης Pseudomonadales, της οικογένειας Pseudomonadaceae και του είδους Pseudomonas. οι αριθμοί στο τέλος τους ονόματος υποδηλώνουν ότι είναι γενετικά τροποποιημένη μορφή των αρχικών βακτηριδίων. Το Pseudomonas syringae 742RS εκτός από την αντιμετώπιση του παγετού βοηθάει και στην αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών στα φρούτα. Για να καταλάβουμε όμως πως λειτουργούν θα πρέπει να εκβαθύνουμε λίγο περισσότερο στον τρόπο δημιουργίας του παγετού. Ο παγετός δεν είναι τίποτα περισσότερο από παγοκρύσταλλοι του νερού. Για να δημιουργηθούν οι παγοκρύσταλλοι αυτοί δεν φτάνει μόνο η πτώση της θερμοκρασίας, αλλά το νερό για να δημιουργήσει κρυστάλλους πρέπει να έρθει σε επαφή με μικροσωματίδια στα οποία επάνω θα δημιουργήσει τους κρυστάλλους. Στα φυτά το ρόλο αυτό εκπληρώνουν διάφορα βακτήρια και μικροοργανισμοί που βρίσκονται στην επιφάνεια των φυτών. Τα βακτήρια αυτά έχουν σαν σκοπό να αντικαταστήσουν τα βακτήρια και τους άλλους μικροοργανισμούς και να μην επιτρέψουν την δημιουργία των παγοκρυστάλλων και τελικά την δημιουργία του παγετού. Αυτό γίνεται με δύο έως τέσσερις ψεκασμούς του σκευάσματος που τους περιέχει, νωρίς στην περίοδο της αύξησης των φυτών. Δυστυχώς στα βακτήρια αυτά δεν έχει γίνει ακόμα ολοκληρωμένη μελέτη και βρίσκονται ακόμα υπό παρακολούθηση για το αν προκαλούν προβλήματα στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.[1]

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. 1,0 1,1 1,2 Ο παγετός και τα μέτρα ενεργητικής και παθητικής προστασίας του σε οπωρώνα και αμπελώνα στο νομό Ηρακλείου, εργασία των Δαμιανάκη Εμμανουήλ και Σαμπαθιανάκη Ιωάννη, Ηράκλειο 2008.
  2. Γενική δενδροκομία, του Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.