Παρασκευή βουτύρου

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 12:14, 23 Ιουνίου 2016 υπό τον K kaponi (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το βούτυρο χαρακτηρίζεται από λίπη γάλακτος (80-82%), νερό (15,5 - 17,5%), μικρές ποσότητες πρωτεϊνών γάλακτος, ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνες και ποσότητες άλατος (1-2%) στην περίπτωση του αλμυρού βουτύρου. Το νωπό βούτυρο παρασκευάζεται με απόδαρση (χτύπημα) του γάλακτος ή της κρέμας ή μίγματος αυτών, με ελάχιστη περιεκτικότητα σε λίπος 80%. Ακολουθεί η έκπλυση του βουτύρου με πολύ καθαρό νερό και κατόπιν αλάτισµα (προαιρετικό), συσκευασία και ψύξη.

Οι βασικές διεργασίες παραγωγής βούτυρου σε συνεχούς ή διαλείποντος έργου αντιδραστήρες είναι:

  • Προετοιµασία της κρέµας
  • Αποσταθεροποίηση και καταστροφή του γαλακτώµατος από λίπος και νερό
  • Συσσωµάτωση και συµπύκνωση των λιποσφαιριδίων
  • Σχηµατισµός σταθερού γαλακτώµατος, διαχωρισµός βουτυρογάλακτος
  • Πλύση, μάλαξη, συσκευασία, αποθήκευση και διανοµή

[1]

Βιβλιογραφία

  1. "Ανάπτυξη ολοκληρωμένης πολιτικής για τη διαχείριση αγροτοβιομηχανικών αποβλήτων με στόχο τη μεγιστοποίηση της ανάκτησης υλικών και ενέργειας",Προκαταρκτική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων,Πρόγραμμα Intergraste, Συντάκτης Dr. Αικατερίνη Ι. Βαβουράκη, Επιστημονικός υπεύθυνος έργου: Επίκουρος Καθηγητής Μιχάλης Κορνάρος, Υπεύθυνος Δικαιούχος Πανεπιστήμιο Πατρών, Πάτρα 2010