Πεπόνι

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 07:46, 11 Σεπτεμβρίου 2013 υπό τον P chasapis (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κομμένες φέτες πεπονιού
Γρανίτα πεπόνι
Πεπόνι γεμιστό με ζελέ
Μαρμελάδα πεπόνι
Καλοκαιρινή τούρτα πεπόνι

Συντήρηση

Το πεπόνι μπορεί να διατηρηθεί μόνο για μικρές περιόδους (3-4 εβδομάδες). Η πλέον κατάλληλη θερμοκρασία είναι μεταξύ 7-10oC και με σχετική υγρασία 85-90%. Όταν το πεπόνι είναι πλήρως ώριμο, ο χρόνος διατήρησής του είναι μικρότερος. Επίσης, μακρά περίοδος αποθήκευσης κάτω των 2,2oC, προκαλεί διάσπαση και αποχρωματισμό του φλοιού και ακολουθεί προσβολή από μύκητες.[1] Αν είναι ώριμο, θα διατηρηθεί καλύτερα για 2 ή 3 ημέρες στο ψυγείο. Επίσης εάν κόψουμε το πεπόνι σε τεμάχια πρέπει να τοποθετηθούν στο ψυγείο. Καλό θα είναι να σκεπαστεί με ειδικό φιλμ για τρόφιμα ή σε μια ειδική πλαστική σακούλα για τρόφιμα, για να μην αναμιχθεί το άρωμα του με αρώματα άλλων τροφίμων. Σημειώνεται επίσης ότι το πεπόνι δεν πρέπει να μένει κομμένο σε φέτες για πολλή ώρα, διότι η βιταμίνη C που περιέχει, καταστρέφεται γρήγορα όταν εκτίθεται στο περιβάλλον. Συνεπώς είναι προτιμότερο να καταναλώνεται αμέσως, αφού κοπεί.[2]

Διατροφική αξία

Το πεπόνι αποδίδει μόνο 34 θερμίδες/100 gr, 8,16 gr υδατάνθρακες και 90gr νερό. Το πεπόνι, κατά την άποψη πολλών ερευνητών σε θέματα διατροφής, είναι πλούσιο σε έναν αριθμό συστατικών που είναι γνωστό ότι μειώνουν την πίεση του αίματος και την χοληστερόλη και συνάμα προστατεύουν από διάφορους τύπους καρκίνου. Το πεπόνι είναι ακόμη μια τροφή που βοηθά στην αραίωση του αίματος, μειώνοντας τις πιθανότητες καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών. Επίσης, το πεπόνι είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών καθώς περιέχει βιταμίνη C και, β-καροτίνη. Περιέχει ακόμη βιταμίνη Β6, η οποία συμβάλλει στην σύνθεση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου καθώς συντελεί στην καλύτερη πνευματική και ψυχολογική υγεία. Πλούσιο, συν τοις άλλοις, σε κάλιο, συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης, διαθέτοντας συνάμα διουρητική δράση (κυρίως λόγω του μεγάλου ποσοστού νερού που περιέχει). Αναλυτικότερα στον σύνδεσμο που ακολουθεί, όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την θρεπτική αξία του πεπονιού.

Διαθρεπτική αξία πεπονιού[3]

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. Η τεχνική της καλλιέργειας των κηπευτικών στα θερμοκήπια, του Χρήστου Ολύμπιου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθήνα 2001.
  2. Πεπόνι, το χρυσό καλοκαιρινό φρούτο.
  3. Διαθρεπτική αξία πεπονιού.